Közélet

Tíz százalékon az MSZP támogatottsága

Tíz százalékon az MSZP támogatottsága

2009. április 14., kedd
Tíz százalékon az MSZP támogatottsága

A Progresszív Intézet felmérése alapján a Magyar Szocialista Párt támogatottsága történelmi mélypontján, 10 százalék körüli értéken áll - számolt be a kimutatásról a Magyar Nemzet. A közelmúlt belső válságai (kormányfő- és pártelnök-váltás bizonytalanságai) miatt az MSZP szinte csak a 60 év felettiek között őrizte meg támogatói bázisát.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki és pártelnöki posztról való lemondása miatt az MSZP támogatottsága az eddig mért legalacsonyabb szintre, 10 százalékra zuhant. A Progresszív Intézet felmérése szerint ha most vasárnap tartanák az parlamenti választásokat, mindössze két párt jutna be az országgyűlésbe, és a Fidesz képviselői háromszor annyian lennének, mint a szocialisták.

Ha előrehozott választások következnének, azon a válaszadók 62 százaléka részt venne. A biztos pártválasztók közül Fidesz szavazói 92 százalékban, az MSZP támogatói 82 százalékban hajlandóak választani.

A teljes lakosságra vetített felmérés alapján a szocialista párt 10 százalékával szemben a Fidesz 30 százalékon áll. A kisebb pártok mindegyike 2 százalék alatt maradt: az MDF 2, az SZDSZ és a Jobbik 1-1 százalékot kapna most vasárnap.

A Fidesz szavazóit inkább a fiatalabbak, a szocialistákat főként a 60 év felettiek alkotják.

Az európai parlamenti választásnál a Progresszív Intézet válaszadóitól eltérően inkább alacsony részvételi arány várható (ennek okairól a zoom.hu oldalán részletesen itt olvashatnak). Az itt megkérdezettek 59 százaléka biztos részvételt ígért, a válaszadók fele ugyanakkor bizonytalan a pártválasztást illetően. A Fidesz fölénye ebben az esetben is jelentős, az MSZP 25 százalékával szemben a legnagyobb ellenzéki párt várhatóan 62 százalékot kapna. A felmérés alapján prognosztizált 5 százalékával azonban itt már az MDF is elcsíphet egy képviselői helyet. A szabad demokraták és a Jobbik egyelőre 3 százalék körüli eredményével nem jutna mandátumhoz az Európai Parlamentben.

A Progresszív Intézet felméréséről itt olvashatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.