Tíz százalékon az MSZP támogatottsága

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Progresszív Intézet felmérése alapján a Magyar Szocialista Párt támogatottsága történelmi mélypontján, 10 százalék körüli értéken áll – számolt be a kimutatásról a Magyar Nemzet. A közelmúlt belső válságai (kormányfő- és pártelnök-váltás bizonytalanságai) miatt az MSZP szinte csak a 60 év felettiek között őrizte meg támogatói bázisát.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki és pártelnöki posztról való lemondása miatt az MSZP támogatottsága az eddig mért legalacsonyabb szintre, 10 százalékra zuhant. A Progresszív Intézet felmérése szerint ha most vasárnap tartanák az parlamenti választásokat, mindössze két párt jutna be az országgyűlésbe, és a Fidesz képviselői háromszor annyian lennének, mint a szocialisták.

Ha előrehozott választások következnének, azon a válaszadók 62 százaléka részt venne. A biztos pártválasztók közül Fidesz szavazói 92 százalékban, az MSZP támogatói 82 százalékban hajlandóak  választani.

A teljes lakosságra vetített felmérés alapján a szocialista párt 10 százalékával szemben a Fidesz 30 százalékon áll. A kisebb pártok mindegyike 2 százalék alatt maradt: az MDF 2, az SZDSZ és a Jobbik 1-1 százalékot kapna most vasárnap.

A Fidesz szavazóit inkább a fiatalabbak, a szocialistákat főként a 60 év felettiek alkotják.

Az európai parlamenti választásnál a Progresszív Intézet válaszadóitól eltérően inkább alacsony részvételi arány várható (ennek okairól a zoom.hu oldalán részletesen itt olvashatnak). Az itt megkérdezettek 59 százaléka biztos részvételt ígért, a válaszadók fele ugyanakkor bizonytalan a pártválasztást illetően. A Fidesz fölénye ebben az esetben is jelentős, az MSZP 25 százalékával szemben a legnagyobb ellenzéki párt várhatóan 62 százalékot kapna. A felmérés alapján prognosztizált 5 százalékával azonban itt már az MDF is elcsíphet egy képviselői helyet. A szabad demokraták és a Jobbik egyelőre 3 százalék körüli eredményével nem jutna mandátumhoz az Európai Parlamentben.

A Progresszív Intézet felméréséről itt olvashatnak.

Előző sztori

Régi-új kormánya van Magyarországnak

Következő sztori

Kétórás várakozás Röszkén befelé