Tartalékosan is győzni tudott az SZTE-Szedeák

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az idegenbeli győzelem után hazai pályán is jobbnak bizonyult a Kozármislenynél az SZTE-Szedeák, így a 9-12. helyért folytathatja a férfi kosárlabda NB I/B-ben. A szegedi együttes három alapembere, Simándi, Nagy és Nyilas hiányát is elviselte a szombati találkozón. Rezák Tamás 30 ponttal bizonyult a legeredményesebbnek.

Az idegenben megszerzett tizenegy pontos előny birtokában és annak nyugalmával léphetett pályára az SZTE-Szedeák a Kozármisleny ellen szombaton este az újszegedi sportcsarnokban. A sérült Nyilas István és Simándi Árpád mellett Nagy András sem lehetett ott a többiekkel: a csupa szív játékos egy kecskeméti ügyvédi irodában kapott munkát, így bizonytalan, hogy a továbbiakban számíthat-e rá a szegedi gárda. Három alapembere esett tehát ki Bonifert Domonkosnak, így mindenképpen nehéz csatát ígért a több pécsi, A csoportos kosarast is szerepeltető vendégek elleni visszavágó.

A gyönyörű időjárás és az ünnepi előkészületek miatt a szokottnál kevesebb néző látogatott ki az összecsapásra, így is mintegy kétszázan láthatták, hogy a teljesen új, Rezák, Puszta, Fülöp, Kovács, Kukla kezdőötössel felálló Szeged rögtön az elején magához ragadja az irányítást. Főleg Rezák Tamás volt elemében: a tar irányító szebbnél szebb kosarakat szerzett, de a védekezésből is kivette a részét: lelkesedése a többiekre is átragadt. Ahogy azonban telt az idő, a három magas emberrel felálló Kozármisleny területvédekezése egyre nagyobb fejtörést jelentett a hazaiaknak. Igazán komoly előnyre nem is sikerült szert tenni az első félidőben: 39-31-re sikerült meglépni, mikor Kovács Attila és Rezák triplái áttörték a zónát. A nagyszünetben 39-33-at mutatott az eredményjelző: a hazaiaknál Rezák 16, Kovács 12 pontnál járt, de még őket is felülmúlta a vendégek 18 esztendős centere, Eilingsfeld János, aki 22 pontot termelt az első két negyedben. Az ifjú reménység gyakorlatilag tarthatatlannak bizonyult a palánk alatt, s remek (73) százalékkal dobott mezőnyből.

A térfélcserét követően is Eilingsfeld-percek következtek: a kékek 5-öse gyors egymásutánjában szórta a kosarakat, s mivel Lepsényi Ádám is felnőtt melléje, a baranyaiak ikerhegyének remeklése a 27. percben már vendégvezetést eredményezett (49-50). Attól azonban egy pillanatig sem kellett tartani, hogy a Kozármisleny ledolgozza tizenegy pontos hátrányát: az SZTE-Szedeák néhány pillanattól eltekintve kézben tartotta a mérkőzést. A száguldó Rezákkal egyszerűen nem bírtak a vendégek: dobott triplát, duplákat, rengeteg labdát szerzett, gyakorlatilag végigzakatolta a találkozót – egyszer nagy igyekezetében még a szegedi kispadot is átugrotta (sok atléta megirigyelte volna ezt a röpülést). Puszta Dávid és Trényi Imre is egyre hasznosabban játszott, s Kovács Attila is be-betalált, amint kiszabadult a mislenyi óriások szorításából. A harmadik negyed végén 57-55-re vezetett a Szeged.

Az utolsó felvonás elején még egyszer átvette a vezetést a baranyai alakulat (59-61), ám Rezák – ki más? – egy trojkával fordított, majd sikerült meglógnia ellenfelétől a Tisza-parti gárdának. Eilingsfeld a 27. percet követően nem tudott eredményes lenni, vergődött, de még inkább „elhalt” az ekkor védekezésben nagyot alkotó Kukla Zsolt karjai között. A vendégek becsületére legyen mondva: hét-nyolcpontos hátrányban sem adták föl, legalább ezt a találkozót meg akarták nyerni, ha a továbbjutásuk el is úszott. Próbálkoztak egész pályás letámadással, gyors faultolgatással az utolsó percekben, de a hazaiak Kovács, Puszta, Rezák és Kukla találataival tartották a különbséget. A vége 87-80 lett, az SZTE-Szedeák kettős győzelemmel jutott tovább.

A Szeged így a 9-12. helyért küzdhet tovább, a következő ellenfél az Univerzal Pack-FKSZC Sárvár és az Óbudai Kaszások párharc továbbjutója lesz (ők április 17-én, illetve 21-én csapnak össze).

Férfi kosárlabda NB I/B, a 9-16. helyért, 2. mérkőzés: SZTE-Szedeák – Ceragem Kozármisleny SE 87-80 (19-15, 20-18, 18-22, 30-25). Szeged, 200 néző.
SZTE-Szedeák: Rezák 30/9, Puszta 13, Fülöp (-), Kovács A. 22/9, Kukla 6. Csere: Varga D. 4, Trényi 10, Magyar (-), Tóth V. (-), Mészáros (-), Blahó 2. Vezetőedző: Bonifert Domonkos.
Kozármisleny: Juhász 5/3, Csáki 2, Lepsényi 14, Eilingsfeld 31/3, Kaltenecker 9. Csere: Horváth N. 5, Havasi 2, Erdei 3/3, Eller 5/3, Danka 4. Vezetőedző: Zalay Zoltán.
Továbbjutott, így a 9-12. helyért folytathatja: az SZTE-Szedeák kettős győzelemmel.

Bonifert Domonkos: „Rossz játékkal művészet nyerni, jó játékkal bárki tud… Ma rengeteg hiba jellemezte csapatomat, nagyon megéreztük a kreatív játékosok, Simándi, Nyilas, Nagy Andris hiányát. Nehezen boldogultunk a vendégek magas szerkezetével is, Kovács Attila gyakorlatilag hármas posztra kényszerült, ami nem az ő műfaja. Örülök viszont Rezák Tamás és Puszta Dávid kiváló teljesítményének. Megyünk tovább, szeretnénk odaérni a 9. helyre.”

Rájátszás, az 1-8. helyért:

Bonyhádi KSE – Wamsler SE Salgótarján 91-84, 74-90
EKH Hész – Veszprémi Egyetem 101-74, 64-104
Jászberényi KSE – SMAFC-NYSE 89-88, 68-87
Kanizsa KK – Bajai Bácska FKE 110-68, vasárnap

Rájátszás, a 9-16. helyért:

ELITE Basket Törökbálint – Tiszaújvárosi Phoenix KK 101-73, 68-77
Szolnoki Főiskola Olaj KK – Pápai KC 80-75
Ceragem Kozármisleny SE – SZTE-Szedeák 76-87, 80-87
Az Óbudai Kaszások – Univerzal Pack-FKSZC párharc találkozóit később rendezik.

no images were found

Előző sztori

Belgrádban találkoztak a világ felsőoktatási vezetői

Következő sztori

Húsvéti készülődés a piacon – Idill és indulat