Politikai és nem szakértői kormány Bajnaié

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A modern demokráciákban példa nélküli Fidesz támogatottságot jósolt Tölgyessy Péter, politikai elemző, alkotmányjogász az EP-választások végére. Az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában Tölgyesssy azt is mondta, hogy a Bajnai-kormány sem lesz képes megvédeni a baloldalt a katasztrofális vereségtől, majd hozzátette, hogy a mostaninál is indulatosabb politikai hangulatra számít – összegzi cikkében a zoom.hu a rádió reggeli műsorát.

Tipikusan politikai, nem pedig szakértői kabinet Bajnai kormánya, mondta a közrádió reggeli műsorában Tölgyessy Péter. A politikai elemző szerint Gyurcsány utódjának múlt hete arról szólt, hogy az MSZP-t valahogyan beillessze a kormányba, és ezzel lehet akár még egy évet is szerezni, de a baloldal biztosan nem menthető meg a kudarctól. A kormány egyébként Tölgyessy szerint tipikusan szocialista módon állt fel, nyíltan most sem fordult szembe senki Bajnaival, de az alkotmányjogász biztos abban, hogy az MSZP fokozatosan megpróbálja majd a miniszterelnököt saját képére formázni, és ősszel akár még könnyítések is jöhetnek – olvasható a zoom.hu-n.

Rekord-magaslat felé tart a jobboldal

A Fidesz stratégiája várhatóan nem változik, a legnagyobb ellenzéki párt azt fogja ismételgetni, hogy Gyurcsány embere maradt a kormányon, miközben volt kormányfő felelősségre vonását követeli, és azt hangsúlyozza, hogy nincs szükség ekkora megszorításokra. Tölgyessy szerint azonban ez nem igaz, ezek a lépések elkerülhetetlenek, a legnagyobb ellenzéki párt így csapdába viszi magát. A júniusi népszavazást szerinte a Fidesz és az egész jobboldal népítéletként fogja majd fel, és mivel pont ekkora jönnek a Bajnai csomag részletei, a kormány nem is nagyon lesz képes védekezni. A júniusi EP-választások vége így akár 70 százalék fölötti Fidesz-siker is lehet, amire a modern demokráciákban nem igen volt példa, innentől kezdve pedig nagyon nehéz lesz stabilan kormányozni.

Az összefoglaló a zoom.hu-n itt olvasható

Előző sztori

Ügyeskedésben már bizonyított az egyik Bajnai-miniszter

Következő sztori

A kenderfonó a soros – Folytatódó várospusztítás Szegeden