Párizsban is elkezdődtek a Mezzo-verseny meghallgatásai

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Budapesten lezárult, Párizsban pedig elkezdődött az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval elnevezésű esemény 2009-es versenyszerepeire az első fordulós meghallgatás – közölték a szervezők az MTI-vel. A második alkalommal tartandó versenyre öt operaház öt premierjére hirdették meg a szerepeket, művenként hármat.

A Párizsban jelenleg zajló első fordulós válogatás három tagú zsűrijének három nap alatt csaknem kétszáz versenyzőből kell kiválasztania azt a tizenötöt, aki a francia fővárosból továbbjut a szegedi második fordulóra. A párizsi zsűrizésben Oliver von Dohnányi, az osztravai Morva-Sziléziai Nemzeti Színház zeneigazgatója és karmestere; Raymond Duffaut, az Avignoni Operaház és a Chorégies d’Orange fesztivál művészeti igazgatója; valamint Gianluca Zampieri tenor vesz részt. A párizsi meghallgatásra tizenhat országból érkeztek a jelentkezők.
A szervezők közlése szerint a múlt héten zajlott négynapos budapesti válogatásra meglepően sok külföldi versenyző érkezett: Ukrajnából, Németországból, Szerbiából, Csehországból, Horvátországból és Romániából is jelentkeztek. Volt, aki Olaszországból, Németországból, Svájcból, Észtországból, sőt Oroszországból, Moszkvából utazott a budapesti megmérettetésre.
Budapest mellett New York-ban és Gdanskban is lezárult a válogatás, a norvégiai Bergenben, a Den Nye Operában pedig április 26. és 28. között próbálhatnak szerencsét a jelentkezőt.
Három új operaház csatlakozott idén a versenysorozathoz, a döntőnek azonban változatlanul a Szegedi Nemzeti Színház ad helyet 2009 novemberében. A debreceni Csokonai Színház, az ostravai Morva-Sziléziai Nemzeti Színház és a svájci Théatre Bienne Soleure “újonc” a bevált partnerek, a gdanski Opera Baltycka és a New York-i Dicapo Opera mellett.
Utóbbi intézmény Tobias Picker Emmeline című darabját mutatja be Alföldi Róbert rendezésében; a debreceni Csokonai Színház pedig David Alagna Egy halálraítélt utolsó napja című darabját Nadine Duffaut rendezésében. A gdanski Opera Baltycka Richard Strauss Ariadné Naxosban című művét tűzi műsorra. A Théatre Bienne Soleur két egyfelvonásossal debütál a versenyben: Ravel Pásztoróra és Martinu Alexandre bis című darabjával, amelyeket Bagó Bertalan rendez. A Morva-Sziléziai Nemzeti Színház Marco Tutino operáját, a Vitát mutatja be Telihay Péter rendezésében.

Default thumbnail
Előző sztori

Elindult az egyetem új interaktív honlapja

Default thumbnail
Következő sztori

Dékánok értékelték a bölcsészkarok első három bolognai rendszerű évét

Legutóbbi hasonló cikkek