Közélet

Nyilvános az állami cégvezetők jövedelme

Nyilvános az állami cégvezetők jövedelme

2009. április 9., csütörtök
Nyilvános az állami cégvezetők jövedelme

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése alapján az állami cégek vezetőinek jövedelme is közérdekű adatnak minősül és nyilvánosságra kell hozni - adta hírül a zoom.hu. A most publikált listában nemcsak a vezetők alapbére, hanem a lehetséges prémiumaik és a végkielégítésük mértéke is szerepel.

A bírósági döntés a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ellen az index portál újságírója által indított per lezárásaként született. Az internetes lap munkatársa azért kezdeményezett pert, mivel a Vagyonkezelő Zrt. megtagadta az általa kért adatok kiszolgáltatását. A jogerős ítélet alapján közérdekű adatnak minősül és ezért nyilvánosságra kell hozni a perben megnevezett állami cégek vezetőinek, igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak fizetését, egyéb juttatásaikat és végkielégítésük összegét. Az Ítélőtábla kimondta, hogy bizonyos vállalatok vezetői közfeladat ellátásáért kapott fizetése is az állami vagyonnal való rendelkezésnek minősül. A per eredményeképpen megtekinthető többek között a MÁV, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Posta vagy a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetőségének javadalmazása

a zoom.hu oldalán

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.