Gasztro

Májusi kerti parti a SZEGEDma.hu receptjeivel

Májusi kerti parti a SZEGEDma.hu receptjeivel

2009. április 30., csütörtök
Májusi kerti parti a SZEGEDma.hu receptjeivel
sutesfozes1
Május elseje nemcsak a munka ünnepe, hanem a szabadtéri sült kolbászos, virslis, sörös, fröccsös piknik szimbóluma is. A tavasz végének és a nyár elejének a közeledtével ugyanis ilyenkor már kedvező lehet az idő egy ligetes sziesztázáshoz. A SZEGEDma.hu most azoknak nyújt receptjeivel segítséget, akik úgy döntenek, hogy családi körülmények között, kisebb közösségekben, hangulatos kerti sütés-főzésre vállalkoznak. Grillezésre fel!

Pácolási tippek:

* Először is válasszunk grillezésre alkalmas alapanyagokat - kerüljük a zsíros húsokat, mert könnyen lángot kaphat a parázs, és megég az étel. A hússzeletek ne legyenek túl vékonyak, de vastagok sem! Továbbá füstölt termékek, bizonyos sajtok sem alkalmasak. * A száraz húsokat, mint pl. csirkemell, szűzpecsenye, csavarjuk be szalonnával! * A halakat érdemes nyársra húzni vagy alufóliába csomagolva sütni, párolni (tipp: az alufóliánál egészségesebb a banánlevél, szőlőlevél, de akár a sütőpapír használata!) * A húsokat, halakat, zöldségeket sütés előtt ajánlatos bepácolni, nem csupán az íz miatt, de azért is, mert a pác védőréteget képez a húson, így a tápanyagok is benne maradnak, továbbá puhábbak és szaftosabbak lesznek. Azonban ne vigyük túlzásba se a pácolás idejét - maximum 2-6 óra húsoknak, 1 óra halaknak, fél óra zöldségeknek. * Pácoláshoz használjunk fémedényt vagy üvegtálat, a műanyag tálakat kerüljük, azokban könnyen bepállik a hús. * A pác legyen egyszerű - tartalmazzon valamilyen olajat, zöldfűszert, fokhagymát és folyadékot (bor, tejföl, citromlé) vagy használhatunk valami kész, speciális szószt - pl. teriyaki szósz, mustár, chilli szósz stb. * Sót ne adjunk a páchoz, mert nedvességet von el, de ne felejtsük el közvetlenül grillezés előtt megsózni a húsokat! * Zöldségeket legjobb feldarabolni, bepácolni és nyársra vagy fapálcikákra húzni. Remek grill zöldségek: cukkini, gomba, paprika, padlizsán, édes burgonya, paradicsom. Hagymát, fokhagymát is felhúzhatunk - ezeket ne pucoljuk meg, és ne is vágjuk fel, hanem héjastól tegyük a nyársra. Főzzünk meg félig néhány krumplit, kukoricát és grillsütőn már csak párolni és barnítani kell egy kicsit. * Gyümölcsöket is grillezhetünk - almát, körtét, barackot - majd desszerthez őrölt fahéjjal, vaníliafagylalttal, krémmel vagy mézzel tálaljuk.

Íme néhány pikáns pác:

* Sertéshús - méz, dijon mustár, borecet, olíva olaj vagy bazsalikom ecet és tört bors * Bárányhús - paprika, fokhagyma, olíva olaj, édeskömény mag vagy rozmaring, menta, olíva olaj, fokhagyma * Hal - olíva olaj, reszelt citromhéj, chilli, fokhagyma, petrezselyem vagy citromlé, olíva olaj, zöldfűszer * Rák - thai hal szósz, fokhagyma, chilli, menta, zöldcitromlé * Csirke - méz és mustár, vagy teriyaki szósz, vagy citrom, fokhagyma,olíva olaj * Marhahús - olíva olaj, fokhagyma, mustár vagy osztriga szósz és kínai 5 fűszerkeverék

Sütési tippek:

sutesfozes3

* A grillezés ideje az ételtől és a grillező típusától függ - lávaköves grillsütőn gyorsabban elkészülnek az ételek. Általában 5-10 percet igényelnek a zöldségek, gyümölcsök, a csirkemell, hamburger, rákos és halas nyársak - kb 20- percig kell sütni a csirkecombot, marha és sertés szeleteket. Egy egész csirke sütési ideje (grillen, vagy nyárson) 50-60 perc. * Csak akkor kezdjünk el faszénen grillezni, ha a szén már parázslik - lávaköves sütőn is csak akkor, amikor alaposan felmelegedett a grill! * Ne tegyünk túl sok ételt a rácsra, mert összeragadnak és nehezebben sülnek át. * Ne süssünk erős tűznél, mert a hús külseje megég, a közepe nyers marad, a zöldségek pedig szénné égnek! Különösen egész húsok, kenyér sütésénél alkalmazzuk az indirekt grillezést (parázs a grill két oldalán egyenletesen elolvasztva, fedő használata). * Ajánlatos fedeles grillt (gömbgrill) használni, mert a sütés egyszerűbb és a húsok kevésbé száradnak ki. * Először a húsok egyik oldalát süssük meg, majd fordítsuk meg akkor, amikor a hőtől kifehéredik. * Nagyon fontos, hogy villával ne szurkáljuk a húsokat, mert kifolyik belőlük a húslé és kiszáradnak. Csakis grill-lapáttal vagy hússütő csipesszel forgassuk őket. * Sütés közben folyamatosan ellenőrizzük az ételeket. Vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl a húsokat, ne legyenek kormosak, de a legfontosabb, hogy kellően átsüljenek (főleg csirke és halfélék!) Ha a hús túlsül, kiszárad és kemény lesz, a zöldségeknek pedig keserű lesz az ízük. * A zöldségeket a felső polcon (vagy alacsonyabb hőfokon) süssük, amíg grillcsíkok keletkeznek rajtuk. * A nyársakat ne felejtsük el többször megforgatni! * A kész ételeket tiszta tányérokra, tálcákra helyezzük - ne azokra, amiken a pácolt húsok voltak! * A parázs elosztható vékonyan és vastagabban egy grillen belül is, így akár különböző húsok és zöldségek eltérően grillezhetők (igényel némi rutint a grillezőtől). * Az ételeket süthetjük alutálcákon is, így nem csepeg le a zsír, és nem keletkezik Benz pirén, továbbá az étel sem ragad a rácsra. * A sütés végén, a maradék parázs ideális arra, hogy zöldségeket süssünk rajta, amelyből krémeket készíthetünk.

A SZEGEDma.hu tippje: Május elsejei tárcsás tál

- A sertéskarajokat, marhasteakeket pácoljuk be a sütés reggelén. - Kockázzunk fel füstölt szalonnát és vöröshagymát. - Megtisztítjuk a gombát és előkészítjük a hagymát, paprikát, paradicsomot, brokkolit (de bármilyen maradék zöldségféle felhasználható) - A sütést a szalonnával kezdjük - olvasszuk ki belőle a zsírt a tárcsa közepén, majd húzzuk ki a tárcsa szélére, úgy hogy mindenhol zsírozzuk át a tárcsa felületét. - Jöhetnek a húsok! Először azokat a húsokat kezdjük megsütni, amelyek a leghosszabb idő alatt készülnek el. Amelyik átsült húzzuk a tárcsa hidegebb, külső karéjára. Mindvégig itt hagyhatjuk, hiszen ezen a vastag vaslapon nem tud megégni. - Kolbászkákkal is gazdagíthatjuk a tálat, úgy, hogy azokat előtte beirdaljuk, vagy villával megszurkáljuk. - Mikor az összes húsféle megsült, húzzuk vissza a szalonna kockákat középre, pároljunk meg benne hagymát, paprikát, paradicsomot, fűszerezzük ízlés szerint. - Közben a gombafejek nyugodtan sülhetnek körülötte. - Utolsó előtti fázisként a szeletelt gombát is pároljuk össze a középen található "raguval" - Feltétként üssünk rá néhány tojást - pár perc alatt megszilárdul. Magán a tárcsán tálaljuk fel az ételt, egy megfelelően erős tartószerkezetre helyezve az asztal mellett. Az átforrósodott vaslap sokáig melegen tartja a finomságokat, úgyhogy inkább többször vegyünk belőle keveset.

A grillezés nem a legegyszerűbb sütési módszer, de gyakorlat teszi a mestert, azaz minél többet grillezünk, annál tapasztaltabbak és ügyesebbek leszünk. Reméljük a fenti grillezési tippek segítenek kezdőknek, a profi grillezőket pedig kérjük, osszanak meg velünk néhány grillezési vagy nyársalási titkot!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.