Kultúra

Lengyel Filmtavasz: kortárs lengyel filmek Budapesten és Szegeden

Lengyel Filmtavasz: kortárs lengyel filmek Budapesten és Szegeden

2009. április 29., szerda
Lengyel Filmtavasz: kortárs lengyel filmek Budapesten és Szegeden

Nemzetközileg elismert és elsőfilmes lengyel rendezők munkáit egyaránt láthatja a magyar közönség május 7. és 14. között a XV. Lengyel Filmtavasz programjában Budapesten és Szegeden. Az idei vetítéssorozat különlegességét azok a rövidfilmek adják, amelyekhez a legjobb lengyel dzsesszzenészek komponáltak zenét.

A magával ragadó ritmusú animációs rövidfilmekhez olyan muzsikusok szolgáltatták a zenét, mint Krzysztof Komeda, Tomasz Stanko, Zbigniew Namyslowski, Leszek Mozdzer és Krzesimir Debsk -mondta el Takács Malgorzata programfelelős a Toldi moziban tartott szerdai sajtótájékoztatón. A kisfilmeket, melyek közül a legrégebbi 1964-ben, a legújabb pedig tavalyelőtt készült, egy-egy nagyjátékfilm előtt vetítik majd - tette hozzá. A mai lengyel filmgyártásban meghatározó szerep jut a koprodukciós alkotásoknak, így több ilyen mozi is szerepel a programban, egyebek mellett A négy éjszaka Annával című film - mutatott rá Takács Malgorzata, kiemelve: a fesztivál nyitófilmjének különlegességét az adja, hogy rendezője, Jerzy Skolimowski 17 év hallgatás után állt újra a kamera mögé. A szerelme tárgyához sajátos módszerekkel közelítő szemétégetői munkás története már számos nemzetközi és lengyel díjat bezsebelt, és a merész hangvételű film nyitotta meg a tavalyi cannes-i fesztivált. A programban szerepel Krzysztof Zanussi legújabb filmje is, A szívem érted dobog, amely egy öngyilkosságra készülő férfi történetét meséli el a feketekomédia eszközeivel. A Teljes napfogyatkozás és a Megölni egy papot című filmeket is jegyző Agnieszka Holland lánya, Kasia Adamik is bemutatkozik a vetítéssorozaton: Hajléktalanok tornája című filmjét vetítik Budapesten. A varsói Központi Pályaudvaron tengődő kisemberek focicsapattá alakulását bemutató alkotásban több népszerűbb lengyel színész, köztük Marcin Dorocinski is látható. A XV. Lengyel Filmtavasz vetítéseit május 7. és 10. között a Művész moziban, május 11. és 14. között a szegedi Belvárosi Moziban tartják. A programot kísérőrendezvények is színesítik: a Kulturális Intézetek Éjszakáján, május 8-án filmvetítésekre, koncertekre, könyvbemutatókra és egyéb kulturális programokra várják a közönséget a Lengyel Intézetbe, amely egyben 70. születésnapját is ünnepli a rendezvénnyel - mondta el Katarzyna Sitko, az intézet igazgatóhelyettese. Hozzátette, hogy június 4-én Freedom ,89 címmel rendeznek programot a Gödör Klubban, ami "a rendszerváltó országok közös bulija" lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.