Lengyel Filmtavasz: kortárs lengyel filmek Budapesten és Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nemzetközileg elismert és elsőfilmes lengyel rendezők munkáit egyaránt láthatja a magyar közönség május 7. és 14. között a XV. Lengyel Filmtavasz programjában Budapesten és Szegeden. Az idei vetítéssorozat különlegességét azok a rövidfilmek adják, amelyekhez a legjobb lengyel dzsesszzenészek komponáltak zenét.

A magával ragadó ritmusú animációs rövidfilmekhez olyan muzsikusok szolgáltatták a zenét, mint Krzysztof Komeda, Tomasz Stanko, Zbigniew Namyslowski, Leszek Mozdzer és Krzesimir Debsk -mondta el Takács Malgorzata programfelelős a Toldi moziban tartott szerdai sajtótájékoztatón. A kisfilmeket, melyek közül a legrégebbi 1964-ben, a legújabb pedig tavalyelőtt készült, egy-egy nagyjátékfilm előtt vetítik majd – tette hozzá.
A mai lengyel filmgyártásban meghatározó szerep jut a koprodukciós alkotásoknak, így több ilyen mozi is szerepel a programban, egyebek mellett A négy éjszaka Annával című film – mutatott rá Takács Malgorzata, kiemelve: a fesztivál nyitófilmjének különlegességét az adja, hogy rendezője, Jerzy Skolimowski 17 év hallgatás után állt újra a kamera mögé. A szerelme tárgyához sajátos módszerekkel közelítő szemétégetői munkás története már számos nemzetközi és lengyel díjat bezsebelt, és a merész hangvételű film nyitotta meg a tavalyi cannes-i fesztivált.
A programban szerepel Krzysztof Zanussi legújabb filmje is, A szívem érted dobog, amely egy öngyilkosságra készülő férfi történetét meséli el a feketekomédia eszközeivel.
A Teljes napfogyatkozás és a Megölni egy papot című filmeket is jegyző Agnieszka Holland lánya, Kasia Adamik is bemutatkozik a vetítéssorozaton: Hajléktalanok tornája című filmjét vetítik Budapesten. A varsói Központi Pályaudvaron tengődő kisemberek focicsapattá alakulását bemutató alkotásban több népszerűbb lengyel színész, köztük Marcin Dorocinski is látható.
A XV. Lengyel Filmtavasz vetítéseit május 7. és 10. között a Művész moziban, május 11. és 14. között a szegedi Belvárosi Moziban tartják.
A programot kísérőrendezvények is színesítik: a Kulturális Intézetek Éjszakáján, május 8-án filmvetítésekre, koncertekre, könyvbemutatókra és egyéb kulturális programokra várják a közönséget a Lengyel Intézetbe, amely egyben 70. születésnapját is ünnepli a rendezvénnyel – mondta el Katarzyna Sitko, az intézet igazgatóhelyettese.
Hozzátette, hogy június 4-én Freedom ,89 címmel rendeznek programot a Gödör Klubban, ami “a rendszerváltó országok közös bulija” lesz.

Előző sztori

Az önkormányzatoknál is lesznek elbocsátások

Default thumbnail
Következő sztori

Csütörtök: Popper Péter: Újrakezdés – avagy tanuljunk veszíteni?

Legutóbbi hasonló cikkek