Kedd: Délvidéki szoborsorsok és pásztori múzsa

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A húsvét utáni harmadiknap is ünnep a határon túli magyaroknál. Erdélyben például „húsvét harmadnapján” a lányok mennek locsolni, többnyire azokhoz a legényekhez, akik „elfelejtették” meglocsolni őket. A Millenniumi Kávéházban kedden egy másik határon túli magyar terület, a Délvidék magyar vonatkozású köztéri szobrainak sorsáról láthatunk filmet. A Költészet Napja jegyében – utólag, de soha nem későn -, Vergilius költészetéről és Radnóti eclogáiról tartanak előadást “Pásztori múzsa aranykorban és vészidőben” címmel. A Nagyszínházban a Kalózkaland várja a nézőket, a Nemzetiségek Házában Andrzej Wajda “Katyn” című háborús drámáját vetítik. Az Alabárdos étteremben ismét a Régi Hungáriáról beszélgetnek, a Somogyi-könyvtárban kedden folytatódnak a gyermekprogramok a tavaszi szünetre. Kedden is jó filmekkel várnak mindenkit a mozik, és aki nem fáradt el nagyon „vízbevető” hétfőn, annak néhány bulit is tudunk ajánlani.

Színház kedd este

A Nagyszínházban kedden 19 órakor Kalózkaland. A Juhász Gyula bérlet érvényes.

Pásztori múzsa aranykorban és vészidőben

A Nádor Kávéházban (József Attila sugárút 1.) kedden 16 órakor Vergilius költészetéről és Radnóti eclogáiról tartanak előadást Pásztori múzsa aranykorban és vészidőben címmel. Előadó: Bogoly József Ágoston irodalomtörténész. Beszélgetőtárs: Besenyi Klára tanár. Szervező: Biczók Ágnes Irén.

Szoborsorsok a Délvidéken

A 20. és 21. századi Kárpát-medence magyar vonatkozású köztéri szobrainak sorsával foglalkozó dokumentumfilm-sorozat délvidéki részének vetítése lesz kedden 18 órakor a Millenniumi Kávéházban.

Katyn – Andrzej Wajda filmje

A Nemzetiségek Házában kedden 18 órakor Andrzej Wajda: Katyn című, 2007-ben készült háborús drámáját vetítik. A vetítés a Móra Ferenc Múzeum április 3-án nyílt Katyn – Tömeggyilkosság, politika, erkölcs című kiállításának kísérőrendezvénye.

Beszélgetések a Régi Hungáriáról

Az Alabárdos étteremben (Oskola u. 13.) kedden 18 órakor Beszélgetések a Régi Hungáriáról. Vendégek: Balikó Béla, a Hungar Hotels volt vezetője, Turi Imre a Régi Hungária Szálloda volt vezetője, Polner Zoltán, Bátyi Zoltán újságírók, Fekete Péter, Maklári Lászlóné, Nagy István. A sorozat házigazdája: Rapcsányi Ferenc a Hansági Ferenc Oktatási Alapítvány Kuratóriumi titkára. Nosztalgia emlékeket, tárgyakat, fotókat, a meghívandó vendégekre javaslatokat, segítő közreműködést a Régi Hungária mindennapjainak bemutatásában – ezt várják a szervezők a szegediektől (és mindenki mástól).

Gyermekprogramok a tavaszi szünetre

A Somogyi-könyvtárban kedden folytatódnak a gyermekprogramok a tavaszi szünetre. Tavaszi kutakodó címmel egész nap játékos feladatokat, rejtvényeket, társasjátékokat kínálnak. A Tavaszi diarét című diavetítés: kedden 11 órától és 16 órától lesz.

Keddi moziműsorok

A Grand Caféban kedden:
18 órakor: Watchmen: Az őrzők (Watchmen), feliratos angol-amerikai-kanadai film, rendező: Zack Snyder.
21 óra: Lorna csendje (Le Silence de Lorna), feliratos belga-angol-francia-olasz film, rendező: Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne.

A Belvárosi Mozi műsora kedden:

A Zsigmond Vilmos teremben:
10, 14, 16 és 20 órától: Szörnyek az űrlények ellen 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs film, rendező: Conrad Vernon, Rob Letterman.
18 órakor: Coraline és a titkos ajtó 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs film, rendező: Henry Selick.

A Balázs Béla teremben:
16 órakor: Juhász Gyula szerelmei – színes magyar film (40 perc), rendező: Szögi Lackó. 18.15-kor: Milk – színes, feliratos amerikai életrajzi dráma. Rendező: Gus Van Sant.
20.30-kor: Együtt – színes, feliratos svéd dráma. Rendező: Lukas Moodysso.

A Csőke József teremben:
16.15-kor és 20.45- kor: Papírrepülők – színes, magyar játékfilm. Rendező: Szabó Simon.
18.30- kor: El Greco – színes, feliratos görög-spanyol-magyar játékfilm. Rendező: Iannis Smaragdis.

Kedd esti bulik

Az Ikon Caffé&Lounge-ban (Kárász u. 9.) kedden este Ladies’ night party – a legnagyobb funky, r’N’b, hip-hop zenék a 80-as évektől napjainkig. Fellép: DJ Cybere.
Az M-Klubban (Roosevelt tér 5.) kedden este KaraoKedd.
A Port Royalban kedden este Szívek éjszakája.

Előző sztori

Magyar adás Kolozsváron szinte minden nap!

Következő sztori

Megújulnak a túraútvonalak a Homokhátságon