Bogár: Szabadesésben a társadalmunk

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bajnai Gordon pontosan azt a hazugságot ismételte meg, amelyet minden eddigi megszorításnál is kénytelen volt meghallgatni a magyar társadalom – mondta Bogár László közgazdász a Magyar Nemzetnek. A professzor szerint semmi újdonság nem volt a vasárnap bejelentett „programban”. Kádár, Bokros és Gyurcsány is azt ismételgette, hogy minden problémáról a magyar nép tehet, „mert többet fogyasztott, mint amit megtermel”, vagyis túlfogyasztott a társadalom, amiért forrásmegvonással kell büntetni – írja cikkében az mno.hu.

Bogár szerint jelen van egy kettős ígéret is, amely szerint így lesz jobb magának az egyénnek s az országnak is. Előbbinek azért, mert a jövedelmük dinamikusan növekszik majd, míg az ország így meg tud szabadulni az adósságaitól. Az elmúlt három évtized bizonyítja, hogy ez nem így van, „2009-ben a reálbérek 5 százalékkal érnek kevesebbet, mint 1978-ban”, öt megszorítás ellenére rosszabb a helyzet, az adósságállomány pedig nagyjából 100 milliárd dollárral emelkedett. Ez a totális csődje ennek a hazugságtömegnek – állítja Bogár. Mindez azt jelzi, hogy nem lehet kimondani az igazságot, amely szerinte nem más, mint hogy „az adósság, annak kamatai és a globális profitszivattyú kifosztja a társadalmat”.

Bogár úgy látja, elképzelhető, hogy a magyar társadalom nem is igazán tudja, mi történik vele. Vagy tudja, de nem foglalkozik vele, apátiába, önpusztításba menekül, vagy cinikusan nem legális eszközöket keres a túlélésre. A professzor szerint mindhárom dimenzió jelen van. A társadalom szinte már szabadesésben zuhan egyre sötétebb mélységek felé, és legalább is eddig nem volt képes megszervezni az ellenállást.

A közgazdásszal készült beszélgetés teljes egészében az mno.hu-n itt olvashatják.

Előző sztori

Kalmár Ferenc: Solymos huszáros rohamáról

Következő sztori

Utazás: Csíksomlyói búcsú és Milan Mágia