Belgrádban találkoztak a világ felsőoktatási vezetői

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Április 2-5. között csaknem hatvan ország felsőoktatási vezetői találkoztak Belgrádban, hogy megvitassák a felsőoktatás aktuális trendjeit: az innovációs aktivitás, a technológiatranszfer és az egyetemek kapcsolatát, valamint a Bolognai folyamat jelenlegi helyzetét. A Magyar Rektori Konferenciát (MRK) Szabó Gábor, az MRK társelnöke, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Dubéczi Zoltán főtitkár képviselte – tájékoztat az SZTE sajtóközleménye.

Idén Belgrádban került megrendezésre a World University President Summit, a világ felsőoktatási vezetőinek találkozója. A rendezvényen 57 ország több száz résztvevővel képviseltette magát. A konferencia célja a felsőoktatás aktuális trendjeinek: az innovációs aktivitás, a technológiatranszfer, a felsőoktatás és a sport kapcsolatának, illetve a Bolognai folyamat helyzetének megvitatása volt.

A rektorok és elnökök gyűlésén a Magyar Rektori Konferenciát Szabó Gábor, az MRK társelnöke, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Dubéczi Zoltán főtitkár képviselte. Szabó Gábor élénk érdeklődést kiváltó előadásában rámutatott, hogy – az akadémiai rangsorok szerint – a Szegedi Tudományegyetem nemcsak Magyarország, hanem Közép-Európa egyik vezető felsőoktatási intézménye is. A 30.000 hallgatót – köztük 1700 külföldit – képző intézmény nemzetközi elismertségét a széleskörű nemzetközi felsőoktatási és munkaadói kapcsolatrendszerének, állandó megújulási képességének és az infrastruktúrája folyamatos fejlesztésének is köszönheti.

A konferencián Hudecz Ferenc, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora a Bologna Process – Experiences and Challenges elnevezésű szekció levezető elnökeként vett részt. Hudecz Ferenc, a Duna-menti Rektori Konferencia (DRC) elnökeként továbbá tájékoztatást adott a konferencia résztvevői számára a DRC céljairól, felépítéséről és működési módjáról is.

A találkozón továbbá előadást tartott Martin L. Perl, az 1995. év fizikai Nobel-díjasa, a Stanford University professzora, Bozidar Djelic, a szerb kormány kutatásért és technológiai fejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettese, valamint Zarko Obradovic oktatási miniszter is – tudatta a közlemény.

Default thumbnail
Előző sztori

SZTE-Szedeák: Előre a kettős győzelemért!

Következő sztori

Tartalékosan is győzni tudott az SZTE-Szedeák

Legutóbbi hasonló cikkek