Közélet

A gyógyulás ára - borús kilátásokkal kecsegtet a gyógyszerár-emelés

A gyógyulás ára - borús kilátásokkal kecsegtet a gyógyszerár-emelés

2009. április 3., péntek
A gyógyulás ára - borús kilátásokkal kecsegtet a gyógyszerár-emelés

Április 1-jétől drasztikus, közel ezer készítményt érintő gyógyszerár-emelésről szóltak a sajtóhírek. Pontosan mi drágul, mennyivel, és kiket érint az emelés - erről kérdeztük Péter Szilveszter szakgyógyszerészt, a Szent Rókus Gyógyszertár vezetőjét.

A konvergencia program keretében a kormány 2006-tól abban kötelezte el magát, hogy csökkenti az államháztartás kiadásait. Nyilvánvalóan ennek egy része maga az egészségügy, amin a legújabb információk szerint mintegy 400-500 milliárd forintot spóroltak meg - tudtuk meg Péter Szilveszter fideszes önkormányzati képviselőtől. Ennek következtében jelentősen leépült az ellátórendszer, kórházakat zártak be, osztályokat vontak össze. A megváltozott gazdasági körülmények között a gyógyszerek alapanyag-beszerzése és gyártása is bizonyosan drágul, de április 1-jétől egy drasztikus áremelést hajtottak végre. Az árak növekedésének alapvetően két vonala van: egyrészt megszüntettek bizonyos támogatásokat, másrészt magukban is megemelkedett jónéhány készítmény ára.

Megszűnt támogatások

Alapvetően a korábban a 85%-os kedvezmény április 1-től 80%-ra lecsökken. Ez az állandóan, rendszeresen szedendő gyógyszereket érinti, amelyek nélkül ma a beteg nem tud megélni. Ennél súlyosabb csökkenés a 90%, 70% és 50%-os támogatások megszüntetése. Ide tartoznak a szezonális és nem szezonális jellegű allergiás megbetegedések - bőrkiütések, szénanátha, allergiás orrüreg- és szemgyulladás - kezelésére szolgáló gyógyszerek, néhány belgyógyászati vonatkozású készítmény, illetve bizonyos, a gyomor és bélrendszert érintő betegségek kezelésére felírt gyógyszerek - sorolta Péter Szilveszter.

Szakorvos helyett

A támogatások megszűnésének következtében immár a háziorvos is felírhatja a készítményeket - vagyis a támogatási forma megszűntével általános jogcímen lehet kiadni ezeket a gyógyszereket. Ezzel kikapcsolták a szakorvost a rendszerből, aki például engedélyezte a gyógyszer felírását bizonyos időszakra, és ellenőrizte a beteget. A támogatások megszűnése jelentős költségnövekedést idéz elő, néhány példát említve: egy bizonyos allergia ellen szolgáló készítmény 1229 forint helyett mostantól 1844 forintba kerül, egy gyomorbetegségben ható gyógyszernél 1511 helyett 1963 forintot fog fizetni a beteg. Extrém példaként olyan gyógyszer is szerepel a listán, mely a korábbi 162 forint helyett 1509 forintba kerül.

Népbetegségek - „új adó"?

Azok a betegségek, amelyekkel kapcsolatban megszűnnek a támogatások, alapvetően népbetegségek - annak számít ma már az allergia, hisz kora tavasztól késő őszig nagyon sokan szenvednek benne. „A több hónapig tartó betegség esetén a gyógyszerszedés költsége sem csekély, gyakorlatilag mint egy adó, úgy működik, hiszen minden hónapban a családi költségvetés fix pontja, amelyet ki kell fizetni" - hangsúlyozza a szakgyógyszerész.

Amik emelkednek...

Az ügynek a másik vonulata, hogy általában is emelkednek a gyógyszerárak. Szívritmus-szabályozó gyógyszerek, magas vérnyomásra, keringésre, ízületi gyulladásra, porckopás ellen ható készítmények, vízhajtók, valamint a trombózis megelőzésében szerepet játszó gyógyszerek ára szökik fel. A szív- és érrendszert érintő kórok megintcsak népbetegségek, nagyon széles népréteget érintenek. További nehézséget jelent, hogy ezek a betegségtünetek több vonatkozásban is megjelennek, vagyis egy betegséggel együtt járhat több másik is - ezeket akár öt-hatféle gyógyszerrel is kezelni kell - ez pedig a megnövekedett áraknál 1000-2000 forintos többletköltséget is jelenthet, és többnyire élethosszig szedett, krónikus betegségek gyógyszereiről van szó.

Népegészségügy: rossz kilátások

Minthogy a beteg ezt a költséget nem feltétlenül tudja vállalni, megtörténhet, hogy az öt-hatféle gyógyszerből majd csak annyit próbál alkalmazni, amennyit meg tud fizetni - hívta fel az áremelkedés veszélyére a figyelmet Péter Szilveszter. Ennek következtében ezek a betegségek nem fognak úgy karbantartódni és olyan mértékben gyógyulni, mint ahogyan szükséges lenne. Hosszútávon nézve tehát a várható élettartam jelentős mértékben le fog csökkenni, az ellátás nem megfelelő megszervezésének és a drága gyógyszereknek köszönhetően. „Amit ma még gyógyszeresen lehet gyógyítani, lehet, hogy tíz év múlva már csak műtéttel tudjuk - ami jóval nagyobb költségű, mint a rendszeresen szedett gyógyszer" - érvel a szakgyógyszerész.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.