/

Vigyázz, kész, merülés: elkezdődött a Mantafeszt!

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pénteken nyitották meg a Manta Természetfotós és Könnyűbúvár Sportklub fesztiválját a SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK). A rendezvény apropója a klub 20 éves fennállása: március 27-től 29-ig zajlanak programok a TIK-ben és a Szegedi Sportuszodában, április 4-én pedig egy igazi jubileumi búvárbálra is sor kerül.

A programok közt „elmerülhetünk” mind a búvárkodás elméletében, mind gyakorlatában.
A fesztivál első jelentős momentuma Kovács Pál búvárfotó-kiállítása a TIK-ben, aki 1993 óta rendez kiállításokat.
De mi is a búvárkodás? „Ez egy egyrészt adrenalin sport” – mondja Pintér Tibor szervező, búvároktató, de hozzáteszi: „Mindig azt mondom, hogy elsősorban nem fizikai, hanem mentális sport – nagy odafigyelést és pánik feletti uralmat kíván, amellett persze ott van a víz alatti világnak a szépsége, a bája, a csodája.” És hogy mi vonzza vajon az embereket a mélységbe? „Költőien fogalmazva azt szoktam mondani, hogy az emberi élet is a vízben – a magzatvízben – kezdődik, nem véletlenül vágyunk oda vissza” – feleli a szervező.

A Mantafeszt programkínálata rendkívül színes: kalandos útibeszámolókat, gyönyörű víz alatti felvételeket, búvárkodástörténetet is kínálnak a szervezők. A világ legszebb merülőhelyén készült film ősbemutatóját a TIK előadótermében március 28-án tekinthetik meg az érdeklődők, és érdekes előadásokat is hallhatnak többek között Czakó Lászlótól a Monarchia hajóroncsairól, Csepregi Oszkártól a Szegednél elsüllyedt római kori oltárkövekről hallhatunk. Szintén szombaton megtekinthetők Cseh Attila nemzetközi díjnyertes kisfilmjei is.
A Manta klub egy rekreációs, szabadidős, nonprofit egyesület, a régióban a legnagyobb létszámú ilyen szervezet, közel száz tagot számlál, mely búvároktatással, túraszervezésekkel foglalkozik, havonta egyszer tartanak klubrendezvényeket. Főként az Adriára és a Vörös-tengerhez járnak szívesen merülni. A Manta őrzi a régi szegedi búvárhagyományokat, ehhez kapcsolódó búvárdokumentumokkal is rendelkeznek még a 60-as-70-es évek szegedi búvárkodásáról. Az egyesület történetét és a tagok úti élményeit több kötet is őrzi, így például Szendrei Gábor Képeslapok a paradicsomból című írása, melyet Kovács Pál fotói illusztrálnak, vagy Pintér Tibor novelláskötete, mely az Aranyhal öböl címet viseli. A rendezvénnyel kapcsolatban tovább felvilágosítás is kérhető Pintér Tibortól a 30/289-4330-as számon, vagy a buvar04@t-online.hu címen, illetve érdemes ellátogatni az egyesület honlapjára is: www.mantaszeged.hu

Előző sztori

Színházi világnap: Teátrum a színfalak mögött

Következő sztori

Balázs Attila: Kinek észak, kinek dél