Tovább tart a miniszterelnök-jelöltek boogie-ja

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyre közelebb az előrehozott választás – fejtette ki cikkében a zoom.hu. A miniszterelnök-jelölgető tragikomédia legutóbbi fejezete sem végződött happy end-el. Az MSZP új jelöltjére, Takács Jánosra, az Elektrolux Lehel Kft. vezérigazgatójára nemet mondott az SZDSZ. A liberálisok viszont bezártak az MDF mellé és immáron Bokros Lajost támogatják.

A Horn-kormány pénzügyminiszterének megválasztását korábban Gyurcsány Ferenc és Lendvai Ildikó is kizárta – írja a zoom.hu. Bárándy Gergely a párt elnökség ülése után azt mondta: sajnálják a szabad demokraták döntését. A szocialisták persze aligha mondhattak igent Fodor Gábor, az SZDSZ elnökének ötletére. A szocialista párt szombati kongresszusa után ugyanis előbb Lendvai Ildikó mondta azt, hogy Bokros biztosan nem jöhet szóba, majd Gyurcsány Ferenc fogalmazott úgy, csodálkozna, ha miniszterelnök lenne belőle. És bár a szocialista frakcióban is akadnak támogatói, az Indexnek nyilatkozó Karsai József egyenesen egy neutronbomba pusztításához hasonlította, mi történne, ha Bokrost megválasztanák. Ráadásul maga a közgazdász is azt mondta időközben, hogy nem kíván asszisztálni a szocialisták hatalmi játékához. Bokrosból tehát elég valószínű, hogy nem lesz miniszterelnök. A portál értesülései szerint az SZDSZ egyre inkább hajlik a parlament feloszlatására.

Botka László is lehet a miniszterelnök?

A SZEGEDma.hu szerkesztőségéhez is számos pletyka eljutott az országos hatalommegőrzős játék közepette. Több helyről hallani véltük, hogy Botka László neve is szóba került a miniszterelnök-jelöltek névsorának kialakításakor. Persze, ha mindez csak pletyka, akkor is érdekli portálunkat, még ha nincs is realitása, de mégis mit mondana, ha felkérnék? És elképzelhetőnek tartja-e egyáltalán, hogy ha lesz is konszenzus a miniszterelnök személyében, egy továbbra is kisebbségben kormányzó erőnek (az SZDSZ kijelentette, hogy nem lép koalícióra) van reális esélye kivezetni az országot a válságból?

A hivatalos utat végigjárva felvettük a kapcsolatot Botka László egyik közvetlen munkatársával, aki tolmácsolta kérdéseinket a polgármesternek, majd később tolmácsolta a város első emberének válaszát is, miszerint kérdéseinkre nem kívánt válaszolni.

Az idézett zoom.hu cikke itt olvasható.

Előző sztori

Átadták Szeged első legális graffitifalát

Következő sztori

Színházi világnap: Teátrum a színfalak mögött