Közélet

Rendkívüli ülést tart az OIT pénteken

Rendkívüli ülést tart az OIT pénteken

2009. március 25., szerda
Rendkívüli ülést tart az OIT pénteken

Rendkívüli ülésen tárgyal az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) az MSZP-kongresszuson elhangzott miniszterelnöki kijelentésekről pénteken.

Fazekas Sándor

, a testület elnökhelyettese szerdán Szegeden megerősítette az MTI információt az OIT pénteki tanácskozásáról. Közölte, hogy a megbeszélésen szó lesz a Legfelsőbb Bíróság (LB) vezetésével kapcsolatos aktuális kérdésekről, valamint azokról a kijelentésekről, amelyeket a miniszterelnök tett az igazságszolgáltatással kapcsolatban. A szervezeti és működési szabályok szerint március 31-étől, amikor lejár

Kaposvári Bertalanna

k, az LB elnökhelyettesének mandátuma,

Kozma György

, a Legfelsőbb Bíróság kollégiumvezetője fogja irányítani a testületet egészen addig, amíg a parlament nem választ új elnököt az LB és az OIT élére - közölte Fazekas Sándor. Hozzátette: a megbeszélésre meghívta Kaposvári Bertalant és Kozma Györgyöt is. A működés folyamatossága érdekében az OIT ülésén át kell tekinteni az LB vezetésével kapcsolatos szabályokat, illetve a bírósági szervezeti törvény rendelkezéseit - mondta az elnökhelyettes. Hangsúlyozta: az OIT változatlanul végzi központi igazgatási feladatait. A pénteki rendkívüli ülés második napirendi pontjaként a miniszterelnöki beszédet fogja megtárgyalni a tanács - mondta az elnökhelyettes.

Gyurcsány Ferenc

az MSZP tisztújító kongresszusán úgy vélekedett: az állam egyes intézményei, különösen a bíróságok és az ügyészségek bizonyos döntései azt az érzést keltik, hogy a döntéshozók egy része a Fidesz érdekei, kimondott vagy sugallt elvárásai szerint jár el. "Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács a leköszönő miniszterelnöknek, az MSZP kongresszusán a bíróságokra tett sértő kijelentéseit nem tudja értelmezni. (Azokat) Visszautasítja és kommentálni nem kívánja" - írta válaszában az OIT.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.