Pörgött az oktatófilm: Elgázolta az Egert a Szedeák

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szezon legjobb játékával kiütéses győzelmet aratott az SZTE-Szedeák az EKF Hész Eger ellen a férfi kosárlabda NB I/B Keleti csoport 21. fordulójában. A szegediek az első perctől az utolsóig taktikusan, fegyelmezetten, erőszakosan, pontosan és ami a legfontosabb: hatalmas szívvel kosárlabdáztak, így sikerük teljesen megérdemelt a csoport egyik élcsapata ellen. A negyeddöntőbe jutásról az utolsó forduló dönt: a Szedeák akkor örülhet, ha idegenben elkapja a Jászberényt.

Fantasztikusan kezdte a tabella második helyén álló Eger elleni kulcsmérkőzést az SZTE-Szedeák: Kovács Attila kilenc pontjára csak a 4. percben érkezett válasz a vendégek részéről. Agresszíven, pattogósan védekeztek a Tisza-partiak, elszántságuk pedig némiképp bénítólag hatott a hevesiekre. Rezák Tamás triplája és Nyilas István duplája után már az 5. percben tíz pont fölé nőtt az előny (14-3). Ekkor még sikerült összekapniuk magukat a látogatóknak, Ughy, Zsemlye és Ruzsnák találataival öt pontra zárkóztak, ám az első negyed végén Nagy András szenzációs mozdulattal, berepülve húzott a gyűrűbe egy lepattanót, s növelte ismét a két alakulat közti távolságot (27-20).
Kovács Attila a második negyedben is ott folytatta, ahol az elsőben abbahagyta: a Szedeák középjátékosa 25 pontot – akadt ebben hármas, középtávoli tempó, horog, ziccer és klasszikus „pincér” is – termelt a nagyszünetig. Mikor kis pihenőt kapott, Nyilas vette át tőle a stafétabotot, de Nagy és Tóth Viktor is bekapcsolódott a pontgyártásba: a 15. percben tizenöt (39-24), a 20. percben pedig már több mint húsz ponttal húzott el ellenfelétől a Bonifert-legénység. A kemény, határozott védekezésből rendre gyors lerohanásokkal ért el kosarakat az SZTE-Szedeák, a szegedi fiúkról „sütött” az óriási akarat – az Eger (szerencsére) nem vett példát róluk. A vendégek zavarodottságát jól mutatta, hogy a második negyed utolsó másodpercében a szegedi palánk alatt faultolták az egész pályás dobásra készülő Simándi Árpádot – ő köszönte szépen, értékesítette a három időn túli büntetőt (58-36).
Ha az Eger arról álmodozott a szünetben, hogy villámgyors kezdéssel közelebb lopózik a Szedeákhoz, akkor igen hamar csalódnia kellett a harmadik felvonásban is. 12-0-s rohanással indítottak ugyanis Rezákék, pedig a rivális még a zónavédekezéssel is kísérletezett. A 25. percben látványosan elment az egriek kedve az egésztől, persze meg lehet őket érteni: a hazai együttesnek ezen az estén szinte minden összejött, az óriási sebességgel párosuló határtalan lelkesedés csuda dolgokat eredményezett. Nyilas triplája után a 26. percben negyven pont fölé nőtt a különbség (83-41). Az sem volt már kérdés, hogy az SZTE-Szedeák eléri a százas álomhatárt, csak azt találgathatta a népes publikum, mikor. Nos, a 32. percben Tóth Viktor vitte be az emlékezetes találatot (101-58). Iskolajátékot mutatott be a negyeddöntős helyéért küzdő gárda, a szegedi fiúk szebbnél szebb asszisztokkal szolgálták ki társaikat, s parádés megoldásokkal ragadtatták tapsra a közönséget: Nagy András ballal talált be, Simándi Kovácsnak tolta föl zsákolásra a labdát, s a tempódobások után is záporoztak a gólok. A védekezés mindvégig határozott maradt, s a figyelem sem lankadt: a cserék, a fiatalok is hozzátették a magukét a szenzációs, kiütéses sikerhez.
Az SZTE-Szedeák ezen az estén ilyen arányban is megérdemelten verte a Keleti csoport egyik élcsapatát, az Egert, s maximálisan rászolgált a vastapsra. A gárda tartja a bűvös negyedik helyet, ám ahhoz, hogy bekerüljön a negyeddöntőbe, mindenképpen le kell győznie a kiváló Jászberényt jövő vasárnap idegenben.
Ilyen akarattal és ilyen teljesítménnyel persze semmi sem elképzelhetetlen!

A férfi kosárlabda NB I/B Keleti csoport 21. körében: SZTE-Szedeák – EKF Hész Eger 122-85 (27-20, 31-16, 35-22, 29-27). Szeged, 600 néző. SZTE-Szedeák: Simándi 7, Rezák 10/6, Nyilas 22/6, Kovács A. 36/9, Kukla 7. Csere: Nagy A. 14, Puszta 6, Tóth V. 10, Mészáros 4, Varga D. 4, Fülöp 2, Szabad (-). Vezetőedző: Bonifert Domonkos.

Bonifert Domonkos: “Amit megbeszéltünk a védekezést illetően, azt majdnem maradéktalanul teljesítette a csapat, ebből rengeteg könnyű kosarat tudtunk szerezni. Úgy érzem, elsősorban mentálisan múltuk felül az Egert. Gratulálok játékosaimnak, s köszönjük a közönség buzdítását! Most nincs más dolgunk, mint hogy alaposan felkészüljünk a Jászberény ellen. Okos játékkal talán meglepetést okozhatunk a kiváló erőkből álló jászságiak ellen, akik a B csoport élén szeretnének végezni, s ezért mindent el is követnek.”

A 21. forduló eddigi további eredményei: Tiszaújvárosi Phoenix KK – Újbuda TC 83-68, Jászberényi KSE – Szolnoki Főiskola 100-79, Bajai Bácska FKE – Óbudai Kaszások 88-76, Univer Kecskemét B – Wamsler SE Salgótarján 108-118, Nagykálló – Debreceni Egyetem KE II. 104-91.

A Keleti csoport élmezőnye:
1. Salgótarján 17-3
2. Baja 15-6
3. Eger 14-7
4. SZTE-Szedeák 11-10
5. Tiszaújváros 11-10
6. Jászberény 11-10
7. Óbudai Kaszások 10-11
8. Szolnok 9-10 (két mérkőzéssel kevesebbet játszott)

no images were found

Előző sztori

Tükrözés és kombináció a színpadon: A tévedések komédiája

Default thumbnail
Következő sztori

Hétfő: LightMagyarMix a Reökben

Legutóbbi hasonló cikkek