Közélet

TESZ-VESZ: Önkéntes akciók a fiatalok felrázására

TESZ-VESZ: Önkéntes akciók a fiatalok felrázására

2009. március 12., csütörtök
TESZ-VESZ: Önkéntes akciók a fiatalok felrázására

Ismét TESZ-VESZ TAVASZ!

Önkéntesség, szociális és kulturális tevékenységek, természeti és épített környezetünk védelme és jobbá tétele - ezekkel a hívószavakkal mozgatják meg a fiatalokat immár harmadik alkalommal katolikus szervezetek a TESZ-VESZ TAVASZ keretében. A helyi kezdeményezésekre épülő programok egy hétvége alatt, március 20-22. között valósulnak meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye egész területén.

Az előző évek sikeres akciói után idén tavasszal is önkéntes munkára hívják a Csongrád, Békés megyében és Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén élő fiatalokat a program kitalálói: a Katolikus Ifjúsági Alapítvány, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász, a Katolikus Egyetemi Lelkészség és a Szeged-Belvárosi Római Katolikus Plébánia. „A kezdeményezés fő célja, hogy a fiataloknak lehetősége legyen saját életükben is megtapasztalni az összefogás, az önkéntes tevékenység, a szociális és kulturális akciók, valamint természeti és épített környezetük védelmének és jobbá tételének jelentőségét" - mondta el

Pótári Mihály

, a Katolikus Ifjúsági Alapítvány munkatársa.

A célkitűzés változatlan:T-öbben E-gyütt SZ-abadonV-alami E-gészen SZ-okatlantT-enni A-dni V-állalni A-lakítani SZ-eretetből

A szervezők azt szeretnék elérni a programmal, hogy az elsősorban 14-30 év közötti résztvevők megélhessék a családjukban, a hittanórákon vagy a templomban kapott erkölcsi útmutatások tettekre váltásának örömét. „A fiatal korosztály számára is egyre elkeserítőbb a mai világ létbizonytalanságával és romló állapotával szembesülni - éppen ezért fontos, hogy segítsünk nekik a tehetetlenséget, kilátástalanságot és az ebből fakadó menekülési vágyat leküzdeni." A TESZ-VESZ TAVASZ lényege, hogy az önkéntes tevékenységet vállalók helyben találják meg azt a feladatot, amivel pozitív változásokat idézhetnek elő saját környezetükben - így felfedezhetik, hogy lehetséges a negatív helyzeteket, tendenciákat is megfordítani. Nem mellékes az együtt végzett munkák közösségszervező és -erősítő hatása sem, amire szintén számtalan jó példa volt az elmúlt években. Tavaly az egyházmegyéből 23 csoport 240 fiatalja vett részt a megmozdulásban. Az ökológiai jellegű akciók során falvak és városok utcái, terei, játszóterei, templomai, plébániái szépültek meg. Szociális programok során idősekkel és sérültekkel foglalkoztak, beszélgettek, illetve műsorokkal, kézműves foglalkozásokkal örvendeztették meg őket. Egy idős tanárnő így köszönte meg mindezt a plébánián őket saját készítésű vendégül látó fiataloknak: „Lehet, hogy nektek ez csak negyed óra volt, de erre mi idős napjainkban hosszan fogunk emlékezni és erőt merítünk belőle". Ebben az évben Szegedről egyelőre tápéi, szentmihályi, kiskundorozsmai csoportok jelentkeztek, illetve a Szent Imre Szakkollégium (a Londoni körút takarításával, a Kálvária sugárúti otthon és a Gyermekklinika lakóinak szóló műsorral) és a Katolikus Egyetemi Lelkészség (a Bajai úti hajléktalanszálló kerítésének festésével) csatlakoztak a programhoz. Az egyházmegye különböző részeiről eddig 16 csoport jelezte részvételi szándékát, de e hét péntekig (március 13.) még bárki csatlakozhat a TESZ-VESZ TAVASZ akcióihoz. Legjobb, ha a jelentkező csoport maga találja ki, mit tenne szívesen - de ha szükséges, a szervezők is segítenek ötletekkel és koordinációval. A hétvégére nemcsak fiatalokat várnak, a kezdeményezés nyitott állami és egyházi középiskolák, intézmények számára is. Jelentkezés és további részvételi információ: Tel.: (62) 426 082, (20) 823 2918 E-mail:

teszvesztavasz@felrazas.hu

Honlap:

http://teszvesztavasz.felrazas.hu/bemutatas

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.