/

Magáncég alkotta meg Gyurcsány mentőcsomagját?

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Még az Európai Bizottság elnökére sem hallgatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki Barroso európai bizottsági elnök intése ellenére hozakodott elő a régiós mentőakció ötletével a múlt heti rendkívüli EU-csúcson. Akciója végül kudarcba fulladt, ám a történet pikantériája az Index.hu hírportál szerint, hogy a csomagot nem a kormányzati apparátus, hanem egy külső tanácsadó cég készítette, ráadásul arról még Veres János pénzügyminiszter sem tudott.

Gyurcsány Ferenc látványos bukásával ért véget a múlt heti brüsszeli uniós csúcs – írja az Index.hu.
A magyar miniszterelnök azzal a javaslatával állt elő, hogy az Európai Unió dobjon össze 160-190 milliárd eurós mentőcsomagot a gazdasági válságtól erősen sújtott közép-kelet-európai térségnek. A pénzből jutott volna a régiós államoknak, részesedhettek volna belőle olyan nyugati bankok, amelyeknek a leánybankjai régiónkban működnek, kaphattak volna forrásokat itteni termelő cégek, és lett volna lehetőség arra is, hogy rövid lejáratú vállalati hiteleket átütemezhessenek.

Gyurcsány ötletét azonban látványosan lesöpörték a résztvevők. Az ügy pikantériája, hogy az Index információi szerint lényegében a kormányfő magánakciójáról volt szó: értesüléseik szerint a szocialista politikus kikerülve a közigazgatást és a kormányapparátust megbízta a világ egyik legnagyobb, hazánkban is működő tanácsadó cégét, a McKinsey & Company-t, hogy készítsen el egy anyagot arról, hogy mennyi pénz is kellene a régió megtámogatására. Az ötletről még maga Veres János pénzügyminiszter sem tudott.

A teljes cikk itt olvasható el.

Előző sztori

Baranyában is sikeresek voltak a szegedi futók

Következő sztori

Kis János és a cigánykérdés II.