Kedd: Csajkovszkij-est Kelemen Barnabással

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A komolyzene kedvelőinek ajánljuk a kedd esti koncertet a színházban, amelyen Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyét korunk egyik legjelentősebb magyar hegedűművésze, Kelemen Barnabás szólaltatja meg. Az SZTE JGYPK 2009. évi Szép magyar beszéd versenyét is kedden tartják, és folytatódik Nátyi Róbert művészettörténeti előadás-sorozata a Reökben. Írókról, költőkről hallhatunk beszélgetést a Kávéházban, és újra a Régi Hungária a téma a Szeged étteremben. Aki digitális világunk titkaira kíváncsi, menjen a CSMKIK székházba kedden. A Grand Caféban a kedd este Bereményi Gézáról szól, a Belvárosi Moziban délután Világmegváltók-sorozat, lesznek bulik, és újra Dumaszínház a JATE-ban.

Csajkovszkij-est a színházban

A Nagyszínházban kedden 19.30 órakor Filharmóniai Koncert – Csajkovszkij-est. Vezényel: Gyüdi Sándor, szólista: Kelemen Barnabás hegedű. A műsoron: Csajkovszkij: D-dúr hegedűverseny, Op.35, Csajkovszkij: IV. szimfónia, f-moll, Op.36. Az előadásra a Vaszy-bérlet/5 érvényes.

Szép magyar beszéd verseny

A SZTE JGYPK 2009. évi Szép magyar beszéd versenyét kedden 15 órától tartják meg, a kar főépületének tanácstermében (Boldogasszony sgt. 6, I. emelet). Rendező: a JGYPK Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke.

Művészettörténet a Reökben

Folytatódik Nátyi Róbert művészettörténeti előadás-sorozata a Reökben. A Szegedi Tudományegyetem Rajz-művészettörténet tanszékének oktatója ebben a félévben többek között az európai, azon belül bővebben a magyar gótikus építészetről és képzőművészetről, francia és angol romantikus festészetről, impresszionizmusról, szimbolizmusról, szecesszióról, absztrakt expresszionizmusról, pop-artról és body-artról, akcionizmusról beszél. Előadásai nem csupán az egyetemi hallgatók számára lehetnek érdekesek, így a Reök látogatói is lehetőséget kapnak arra, hogy betekintsenek a művészetek rejtelmeibe, mindezt Nátyi Róbert lehengerlő előadásmódját követve tehetik meg kedden 12, 14 és 16 órától.

Írók és költők kávéháza

Kedden 16 órakor a Nádor Kávéházban (József Attila sugárút 1.) Hölderlin, Kafka és Camus művei Pilinszky János költői olvasatában. Előadó: Bogoly József Ágoston irodalomtörténész. Beszélgetőtárs: Besenyi Klára tanár. Háziasszony: Biczók Irén.

Beszélgetések a Régi Hungáriáról

Kedden 18 órakor a Szeged Étteremben (Széchenyi tér) Beszélgetések a Régi Hungáriáról. Vendégek: Balikó Béla, a Hungar Hotels volt vezetője, Tarnai István, Ybl díjas építészmérnök, Turi Imre, a Régi Hungária Szálloda volt vezetője, Polner Zoltán, Bátyi Zoltán újságírók. Beszélgetőtárs: Szalay István matematikus, a Közéleti Kávéházi Esték Alapítvány kuratóriumi elnöke. A sorozat házigazdája: Rapcsányi Ferenc, a Hansági Ferenc Oktatási Alapítvány kuratóriumi titkára. A sorozat elindító védnökei: Ujhelyi István országgyűlési képviselő, Molnár Sándor a Régi Hungária Kft. ügyvezetője. Nosztalgia emlékeket, tárgyakat, fotókat, a meghívandó vendégekre javaslatokat, segítő közreműködést a Régi Hungária mindennapjainak bemutatásában – ezt várják a szervezők a szegediektől (és mindenki mástól).

Ji King – A változások könyve

Kedden 19 órakor az Új Akropolisz szegedi központjában (Juhász Gyula utca 36.) előadás lesz Ji King – A változások könyve címmel. A változások megélése lehet passzív elfogadás, sodródás az árral, vagy akár kiélése a mának, anélkül, hogy a következményekkel foglalkoznánk. Bármelyikről legyen is szó, végső soron elszenvedjük az életünk történéseit. A Változások Könyve szemlélésre, megfontolásra és változásra hív, hogy fölékerekedhessünk a sodrásnak, hogy mi döntsünk az életünkről. Belépődíj: 600 Ft, diákoknak 400 Ft.

Informatikai, Távközlési és Logisztikai Klub

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Informatikai, Távközlési és Logisztikai Klubjának következő összejövetelét, melynek témája: Digitális világunk, kedden 14 órakor tartják a CSMKIK Székház, II. emeleti Rainer Ferenc termében (Szeged, Párizsi krt. 8-12.).

Keddi moziműsorok

A Grand Caféban kedden:
17 óra: Irodalom – magyar kisjátékfilm, rendező: Bereményi Géza. Szereplők: Törőcsik Mari, Nyakó Júlia, Gáspár Sándor, Pintér Tamás. A filmről: Egy fiatal irodalmi tehetség izgalmas novellát ír, de a hétköznapi események folyton kizökkentik a munkából.

19 óra: Beszélgetés Bereményi Gézával
21 óra: Irodalom – magyar kisjátékfilm, rendező: Bereményi Géza

A Belvárosi Mozi keddi műsora:

A Zsigmond Vilmos teremben:
14 órától: Volt 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs film. Rendező: Chris Williams, Byron Howard.
16, 18 és 20 órától: Véres Valentin 3D – színes, feliratos amerikai horror. Rendező: Patrick Lussier.

A Balázs Béla teremben:
16 órakor: Világmegváltók-sorozat – A szemközti ablak – színes, olasz-angol-török film, rendezte: Ferzan Özpetek. Szereplők: Giovanna Mezzogiorno, Massimo Girotti, Raoul Bova, Filippo Nigro, Serra Yilmaz. Ajánló: Az utcán talált öregember felforgatja a fiatal házaspár életét. Miközben lassan feltárul az öreg múltja, a fiatalok is rájönnek: változtatniuk kell. A film előtt bevezetőt mond: Ibos Éva művészettörténész.
18.15-kor: Valami Amerika 2. – színes, magyar vígjáték, rendezte: Herendi Gábor.
20.30-kor: A látogató – színes, feliratos amerikai krimi-dráma. Rendező: Thomas McCarthy.

A Csőke József teremben:
16.15-kor és 20.45-kor: Valami Amerika 2. – színes, magyar vígjáték, rendezte: Herendi Gábor.
18.30-kor: Marcela – színes, fekete-fehér, feliratos cseh dokumentumfilm. Rendező: Helena Trestikova.

Kedd esti bulik

A SZOTE Klubban kedden 21 órakor Ganxsta Zolee és a Kartel
JAZZ version (1/2) – utána TTK-s buli Novákkal. Istennyila akció!
A JATE Klubban kedden 19 órakorDumaszínház. Fellép: Hadházi László és Szöllősy-Csák Gergely.
Az Ikon Caffé&Lounge-ban (Kárász u. 9.) kedden este Ladies’ night party – a legnagyobb funky, r’N’b, hip-hop zenék a 80-as évektől napjainkig. Fellép: DJ Cybere.
Az M-Klubban (Roosevelt tér 5.) pénteken este Jazz-kedd – Társkereső party, hangulatos zenék.

Előző sztori

EP-választás – a megye továbbra sem támogatja Bokrost

Következő sztori

Pick Szeged – Nordhorn: Megvannak az időpontok