Huszadik alkalommal adják át a Szegedért Alapítvány díjait

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Simai Mihály József Attila-díjas költő veheti át a Szegedért Alapítvány fődíját, amelyet kedden este huszadik alkalommal adnak át a Szegedi Nemzeti Színházban a várost sújtó nagy árvíz 130. évfordulójának előestéjén egy hagyományos gálaműsor keretében.

Az alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriuma a Debreczeni Pálról elnevezett elismerését Kothencz János, az állami gondozott és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekkel foglalkozó Ágota Alapítvány létrehozója, a tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Dobozy Attila Széchenyi-díjas akadémikus, az SZTE bőrgyógyászati klinikájának professzora, a művészeti kuratórium Gregor József-díját pedig Aranyi Sándor festőművész, az SZTE JGYPK Rajz-művészettörténeti Tanszékének vezetője veheti át a gálaműsoron – olvasható az alapítvány honlapján.
A fődíjas Simai Mihály Lapis András szobrászművész Szeged Múzsája című kisplasztikáját kapja, a karcsú, kalapos nőalakkal 2006 óta a szegediek nap mint nap találkozhatnak, hiszen köztéri szoborként a Glattfelder Gyula teret díszíti. A szakkuratóriumok díjazottjai a szobrászművész plakettjét vehetik át.
A Szegedért Alapítvány ötlete 1988 októberében született, Debreczeni Pálnak, a DOMET Ecsetgyár igazgatójának nevéhez fűződik. Ő lelkesítette vállalatvezető társait, valamint az akkori tanácselnököt, és ennek eredményeképp írták alá az alapítók – a városi tanács és hét gazdálkodó szervezet – 1989. július 4-én a Szegedért Alapítvány létesítő okiratát. A szervezetet azzal a céllal hozták létre, hogy kifejezze elismerését a város hazai és nemzetközi hírnevét gazdagítóknak. Ezenfelül már csaknem két évtizede pályázati támogatásokkal járul hozzá a tudományos kutatásokhoz, művészeti tevékenységekhez, tanulmányutakhoz, kongresszusok szervezéséhez, a városhoz kötődő kiadványok megjelentetéséhez és más, értékeket hordozó kezdeményezések megvalósításához.

Előző sztori

Nagyfogás Nagylakon: "füstbe ment" zsemleszállítmány

Következő sztori

Tovább húzódik a szegedi stadionper

Legutóbbi hasonló cikkek