/

Helyben kell szebbé tenni a világot!

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

TESZ-VESZ TAVASZ 2009.

A hétvégén a Szeged-Csanádi Egyházmegye húsz településén csaknem 500 fiatal mozdult meg, hogy saját környezetét szebbé, élhetőbbé tegye. A TESZ-VESZ TAVASZ mottója (T-öbben E-gyütt SZ-abadon V-alami E-gészen SZ-okatlant T-enni A-dni V-állalni A-lakítani SZ-eretetből) jegyében már harmadszor kezdtek tavaszi nagytakarításba, szociális vagy kulturális programok szervezésébe Csongrád és Békés megyei önkéntesek.

„A TESZ-VESZ TAVASZ lényegét az önkéntesek helyben megtalált feladatai adják, amiket elvégezve jól látható és érezhető pozitív változásokat idézhetnek elő. Az általánosan jellemző tespedéssel szemben a tenni akarás, a cselekvés kerül, így a résztvevők megtapasztalhatják, hogy – fiatal koruk ellenére – ők is tehetnek az esetlegesen észlelt negatívumok javításáért valamit. És persze nem elhanyagolható szempont az együtt végzett munka ereje, közösségszervező hatása sem” – ismertette a programot Pótári Mihály, a Katolikus Ifjúsági Alapítvány munkatársa.

A kezdeményezést két évvel ezelőtt indította útjára az alapítvány másik három katolikus szervezettel együtt – a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász, a Katolikus Egyetemi Lelkészség és a Szeged-Belvárosi Római Katolikus Plébánia – azzal a céllal, hogy minél több, főleg 14-30 év közötti fiatalt motiváljanak: tevőlegesen is vegyen részt saját lakóhelyének szebbé tételében. Az önkéntes munkákba – a korábbi évekhez hasonlóan – ebben az évben is bekapcsolódtak idősebb segítők (szülők, pedagógusok, hitoktatók), hogy együtt dolgozzanak tanítványaikkal, gyermekeikkel.

„Mi is megtapasztaltuk, hogy a fiatalok egyre elkeseredettebbek a mai világgal, az érezhető létbizonytalansággal, a romló közállapotokkal szembesülve. Emiatt tartjuk fontosnak, hogy lehetőséget adjunk nekik a tehetetlenség, kilátástalanság leküzdésére – olyan önként vállalt munkával, amit a szűkebb környezetüket változtatja élhetőbbé.”

Az egyházmegyében a tavalyi 23 csoportnak idén csaknem duplája, 42 közösség vett részt Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részéről, illetve Csongrád és Békés megyék egész területéről. A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány munkát, aminek elvégzéséért a TESZ-VESZ TAVASZ részvevőit illeti dicséret.

A Szent Imre Szakkollégium lakói előbb szórólapokat osztottak Szegeden a Tappancs Alapítványról, majd segítettek is takarítani a kutyamenhelyet. Ugyanők rendezték a belvárosi temető szerzetesi sírjait, illetve szedtek szemetet az újszegedi Tisza-ártérben és a Boszorkány-szigeten. Udvart takarítottak a Gyík utcai óvodában, pogácsát és bibliai idézeteket osztogattak, beszélgetésbe elegyedtek a járókelőkkel a belvárosban.

Az Egyetemi Lelkészség képviselői pénteken a Bajai úti hajléktalanszálló kerítését festették az ott lakókkal és a szociális munkásokkal együtt. Szombaton a Kereszttöltés menti kisállattemető melletti ligetből gyűjtöttek össze több zsák szemetet az Öko-közösség tagjai.

Kiskundorozsmáról 15 fiatal a káplánjuk vezetésével az 55-ös út mellett, a Maty-ér szélén álló Fehér kereszt környékét tették rendbe.

Kiszomboron az idősek otthonában olvasott fel, majd beszélgetett az otthon lakóival négy lány. Makón néhány fiú segített egy idős néni kertjét, házát és udvarát rendbe tenni, mások a plébánia környékét gazolták ki. A plébános vezetésével vendégül látták az időseket szentmise, a gyerekek által előadott műsor és egy közös étkezés során.

Templomot vagy plébániát takarítottak többek között Balástyán, Csengelén, Zsombón, illetve Dombiratoson, Eleken és Nagyszénáson.

Kunszentmártonban a börtönmúzeum raktárát segítettek rendezni, illetve kézműves-foglalkozást tartottak a közeli fogyatékos-otthon lakói számára.

A szentesi Új Hajtás 102 ifjúsági csoport a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonba látogatott, ahol csaknem 40 idős embernek kedveskedtek egy zenés-verses műsorral.

Orosházán a helyi kutyamenhely udvarán rendezték a terepet, valamint lomtalanítottak helyi fiatalok.

Mórahalmon a temetőt, Békéscsabán a helyi kultúrházat takarították ki.

„Ezzel a nagyszabású akcióval azt szeretnénk elérni, hogy ez a korosztály se érezze tehetetlennek magát, mégha több rossz dolgot tapasztal is saját környezetében. Szeretnénk, ha a negatívumokat látva a fiatalok inkább társakat keresnének maguk mellé és így összefogva, együtt tennék szebbé a világot! Mindezt helyben kell elkezdeni.”

Előző sztori

Internet határok nélkül – veszélyben a gyerekek?

Következő sztori

Az FK elhatárolódik a vasárnapi rendbontástól