Közélet

Fidesz: Állandó és megbízható gyógyszertári ügyeletet!

Fidesz: Állandó és megbízható gyógyszertári ügyeletet!

2009. március 26., csütörtök
Fidesz: Állandó és megbízható gyógyszertári ügyeletet!

Kísérletezgetés helyett hosszú távú megoldást követel a városi gyógyszertári ügyelet problémájára a szegedi önkormányzat Fidesz frakciója nevében Péter Szilveszter képviselő. Az éjszakai ügyeletet egy éve elvállaló, Szeged Plázában működő Gyógyszertér patika nemrégiben bejelentette az ÁNTSZ-nek, hogy nem kívánja tovább ellátni a feladatot. A tisztiorvosi szolgálat jelenleg az összes városi gyógyszertárral egyeztet az ügyelet további működtetésének módjáról.

A szakmai érveket félresöpörve, pénzügyi szempontok szerint döntött csaknem egy évvel ezelőtt az ÁNTSZ, amikor a 2007. novembere óta fennálló bizonytalan helyzetben az éjszakai ügyeletet kiadta a Plázában lévő gyógyszertárnak - fogalmazta meg a Fidesz véleményét

Péter Szilveszter

, a szegedi önkormányzat Egészségügyi és Szociális Bizottságának tagja.

Mindenki menekül a veszteséges feladat alól

A korábban hosszú éveken át ezt a feladatot végző Kígyó patika egy 2007. őszén megjelent jogszabályra hivatkozva - mely szerint egy városban a gyógyszertárak között váltott ügyeleti rend is lehetséges - felmondta a számára addig is ráfizetéses szolgáltatást. Az ÁNTSZ a szegedi önkormányzattal és a gyógyszerészkamarával folytatott többhónapos eredménytelen egyeztetés után a városközpontban lévő patikákat felkérte a közreműködésre, de egyikük sem vállalta el a feladatot. Mielőtt a tisztiorvosi szolgálat kijelölte volna valamelyik gyógyszertárat, a Pláza patikája - ismertségét növelendő - felvállalta az ügyeletet. Az éjszakai forgalom annyira alacsonynak bizonyult, hogy a Gyógyszertár patika nemrégiben hivatalosan is bejelentette: nem kívánja tovább folytatni a feladat ellátását. Az ÁNTSZ ezután az összes szegedi patikát megkereste azzal, hogy közösen készítsenek egy javaslatot az éjszakai ügyelet további működtetéséről.

Rotáció helyett egy jól felszerelt belvárosi patikát

Van olyan elképzelés, mely szerint mind az ötven szegedi gyógyszertárat be kellene vonni az ügyeletbe. „A rotációs rendszer teljesen működésképtelen egy Szeged méretű városban. Elképzelhetetlen, hogy hetente máshová kelljen menni éjszaka gyógyszerért, és itt értem a város külső kerületeit is Kiskundorozsmától Petőfitelepig" - fejezte ki kétségeit Péter Szilveszter. A Fidesz frakció kezdettől azt a véleményt képviselte, hogy a központi orvosi ügyelet közelében lévő, megfelelő nagyságú gyógyszerkészlettel és a feladat által elvárt személyi állománnyal rendelkező, belvárosi gyógyszertárnak kell ellátnia az éjszakai ügyeletet.

Pályázattal, önkormányzati támogatással

A képviselő szerint az önkormányzat törvény világosan rendelkezik arról, hogy a települési önkormányzat felelős a lakosok egészségügyi ellátásáért. Ezért a Fidesz kezdeményezi, hogy Szeged város önkormányzata írjon ki pályázatot egy állandó ügyeletes gyógyszertár működtetésére. Előnyben kell részesíteni a nagy gyógyszerkészlettel rendelkező, városközpontban elhelyezkedő, komoly szaktudású munkatársakkal dolgozó patikát, amely vállalja az ügyeleti szolgálat legalább öt éven át történő ellátását. Mivel senkit sem lehet törvényileg arra kötelezni, hogy a várhatóan továbbra is veszteséges ügyeletet működtesse, az ellenzéki képviselők javasolják, hogy a város költségvetésében lévő tartalékokból különítsék el az ehhez szükséges 5-10 millió forintot. Ebből az összegből finanszírozható lenne az éjszaka ügyelő gyógyszerész bére járulékokkal együtt és a készletek bővítése is. Péter Szilveszter szerint akár kistérségi összefogással is elképzelhető lenne mindennek a megvalósítása, de egy ekkora város költségvetésében nagyon könnyű lenne - az egyébként sokszor haszontalan dolgokra kidobott - pénzeket átcsoportosítani a lakosság biztonságos ellátása érdekében. A képviselő azt is hozzátette, hogy a gyógyszertári ügyelet problémájának mielőbbi megoldása a szegedi és környékbeli emberek számára komoly megnyugvást jelentene. Nem mellékes szempont az sem, hogy egy megfelelő színvonalú és könnyen elérhető éjszakai patika fenntartása az önkormányzat megítélését is jelentősen javíthatná.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.