Közélet

Eredményes volt a Neptun 2009 akció első szakasza

Eredményes volt a Neptun 2009 akció első szakasza

2009. március 30., hétfő
Eredményes volt a Neptun 2009 akció első szakasza

Eredményes volt az Európai Unió határőrizeti ügynöksége, a Frontex által szervezett Neptun 2009 elnevezésű akció a magyar-szerb határszakaszon: két hét alatt több mint százötven határsértőt fogtak el és 14,5 kilogramm kábítószert találtak a rendőrök - közölte Bali József, az ügynökség szárazföldi műveleti egységének vezetője hétfőn Röszkén.

Az uniós állampolgárok szabad mozgásának biztosításához a külső határokon jól működő ellenőrzés szükséges, s ebben a közös munkában mindenkinek részt kell vennie - mondta a nyugalmazott dandártábornok az akció eredményeit bemutató sajtótájékoztatón. Hozzátette: a Neptun 2009 akció mintegy egymillió eurós költségét a Frontex ügynökség fedezi. A külföldről érkezett szakemberek és technikai eszközök bevonásával végrehajtott, hétfőig tartó akció még négy további kéthetes szakasszal folytatódik. A határ ellenőrzésére érkeznek majd helikopterek Budapestről, illetve Németországból, valamint bevetnek egy speciális repülőgépet is Luxemburgból - tudatta a szakember.

Lukács János

, Csongrád megyei rendőrfőkapitány elmondta, hogy a kéthetes akcióban a magyar határrendészek mellett tíz uniós tagország szakemberei vettek részt. A magyar-szerb határ megyét érintő szakaszán 87 határsértőt - szerb és koszovói állampolgárok mellett afgán, iráni és macedón migránsokat - fogtak el. Őrizetbe vettek két embercsempészt és találtak összesen 14,5 kilogramm kábítószert. Tavaly az előző esztendőhöz képest másfélszer több - csaknem ezerötszáz - határsértőt tartóztattak föl Csongrád megyében, és elfogtak ötven embercsempészt is - tudatta a dandártábornok.

Dávid Károly

, Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány elmondta: a Neptun 2009 akció első ütemében csaknem nyolcvan, tiltott határátlépést elkövető embert fogtak el. A dandártábornok közlése szerint a magyar-szerb határszakaszon erősödik az illegális migráció. Tavaly az első negyedévben a százat sem érte el az elfogott határsértők száma, az idén pedig már több mint 450 személyt tartóztattak föl.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.