//

Eredményes volt a Neptun 2009 akció első szakasza

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eredményes volt az Európai Unió határőrizeti ügynöksége, a Frontex által szervezett Neptun 2009 elnevezésű akció a magyar-szerb határszakaszon: két hét alatt több mint százötven határsértőt fogtak el és 14,5 kilogramm kábítószert találtak a rendőrök – közölte Bali József, az ügynökség szárazföldi műveleti egységének vezetője hétfőn Röszkén.

Az uniós állampolgárok szabad mozgásának biztosításához a külső határokon jól működő ellenőrzés szükséges, s ebben a közös munkában mindenkinek részt kell vennie – mondta a nyugalmazott dandártábornok az akció eredményeit bemutató sajtótájékoztatón.
Hozzátette: a Neptun 2009 akció mintegy egymillió eurós költségét a Frontex ügynökség fedezi.
A külföldről érkezett szakemberek és technikai eszközök bevonásával végrehajtott, hétfőig tartó akció még négy további kéthetes szakasszal folytatódik. A határ ellenőrzésére érkeznek majd helikopterek Budapestről, illetve Németországból, valamint bevetnek egy speciális repülőgépet is Luxemburgból – tudatta a szakember.
Lukács János, Csongrád megyei rendőrfőkapitány elmondta, hogy a kéthetes akcióban a magyar határrendészek mellett tíz uniós tagország szakemberei vettek részt. A magyar-szerb határ megyét érintő szakaszán 87 határsértőt – szerb és koszovói állampolgárok mellett afgán, iráni és macedón migránsokat – fogtak el. Őrizetbe vettek két embercsempészt és találtak összesen 14,5 kilogramm kábítószert.
Tavaly az előző esztendőhöz képest másfélszer több – csaknem ezerötszáz – határsértőt tartóztattak föl Csongrád megyében, és elfogtak ötven embercsempészt is – tudatta a dandártábornok.
Dávid Károly, Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány elmondta: a Neptun 2009 akció első ütemében csaknem nyolcvan, tiltott határátlépést elkövető embert fogtak el.
A dandártábornok közlése szerint a magyar-szerb határszakaszon erősödik az illegális migráció. Tavaly az első negyedévben a százat sem érte el az elfogott határsértők száma, az idén pedig már több mint 450 személyt tartóztattak föl.

Előző sztori

Navracsics: Bajnai egy félelmetes gazdasági stratégia

Default thumbnail
Következő sztori

Kedd: Szerelmes levelek az IH-ban

Legutóbbi hasonló cikkek