Kultúra

Áprilisi színházkínálat: Cura, Rost Andrea és Faust

Áprilisi színházkínálat: Cura, Rost Andrea és Faust

2009. március 31., kedd
Áprilisi színházkínálat: Cura, Rost Andrea és Faust

Balta a fejbe, José Cura a Toscában, Rost Andrea, Faust elkárhozása - csak néhány név és cím, amelyek elhangoztak a Szegedi Nemzetei Színház áprilisi bemutatóiról tartott sajtótájékoztatóján kedd délelőtt. A Szeged Tudományegyetem és a színház közös drámapályázatával kapcsolatban szóba került a stúdiószínház lehetősége is.

Miután

Nagy László,

ügyvezető igazgató köszöntötte a friss Kossuth-díjas

Juronics Tamást

, néhány szóban kitért a színház külsős rendezvényeire, mint amilyen például az együttműködés a Közéleti Kávéházzal, illetve

Péter Szabó Szilvia

április 27-i estje. Ezután

Gyüdi Sándor

értékelte röviden az elmúlt időszak bemutatóit. Az aktualitások tekintetében elmondta azt is, hogy április végére elkészül a következő évad műsorterve, és a személyi változások is véglegessé válnak.

Rost Andrea

ária- és dalestje április 5-én lesz, ahová egy meglepetésvendég is érkezik majd

Szegedi Csaba

személyében. Juronics Tamás a Faust elkárhozása című Hector Berlioz-művet ismertette. A darab rendezője elmondta, hogy egy rendkívül nagy ívű zenei produkcióról van szó, ahol 65 fővel - kórus, zenekar és a szereplők együtt - egy Kentaur által tervezett, különböző síkokat megjelenítő, mozdító díszlet segítségével mutatják meg, hogyan áll fejre az igazság. A Faust a tervezett április 24-i bemutatóhoz képest két héttel később kerül színpadra, mivel a díszlet tökéletes elkészítése és az effektusok maradéktalan színpadi megoldása igényli még ezt az időt.

Lőrinczy Attila

Balta a fejbe című darabjáról a rendező,

Tasnádi Csaba

beszélt, aki szerint merész vállalkozás egy modern témaválasztású, társadalomkritikát színre vinni. A mű egyébként egy III. Richard parafrázis, egy igazi posztmodern köntösben. Igazi remekmű.

Pál Tamás

José Cura

szerepléséről beszélt, akinek a személyisége a karmester véleménye szerint az operabarátokat is megosztja, ám zsenialitása mégsem vitatható el. A jegyek 98 százaléka már elkelt az április 28-ai és 30-ai előadásokra. A teátrum és a Szegedi Tudományegyetem közös drámapályázatáról

Tajti Gabriella

, az egyetem kulturális irodájának vezetője nyilatkozott. Tizennyolc pályamű érkezett, többségében modern, a klasszikus drámaírást nélkülöző dolgozat. Amelyek közül már meg is találták azt, amelyiket érdemes lehet színre vinni, s amely kapcsán tovább érlelődik a stúdiószínház megvalósításának gondolata a színház vezetőinek fejében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.