Sport

Ultrakupa az Etelka sor szomszédságában

Ultrakupa az Etelka sor szomszédságában

2009. február 6., péntek
Ultrakupa az Etelka sor szomszédságában

Fotó: Gémes Sándor

A labdarúgó-bajnokságok holtszezonjában már közel tíz éve találkoznak Szegeden különböző szurkolói csoportok, hogy összecsapjanak. Most azonban nem a híradók huliganizmusról készített képeire kell gondolni. A sport porondján, a focipályán mérik össze tudásukat a B-közepesek, egy barátságos, de küzdelmes, verejtékeket előcsalogató focitorna keretében az egykori lila iskolában.

Az ultra kifejezés egy szurkolói mozgalmat takar, ami a hatvanas évek Olaszországának futballstadionjaiból ered. A csoport maga általában egy szűkebb vezetői mag körül épül ki (ők irányítják az egész csoportot), míg a létszám a kisebb csoportokból szerveződik össze, baráti vagy lokális szálak, esetleg az azonos politikai nézetek alapján. Általában az idősebbek szavát a fiatalok feltétel nélkül elfogadják, fontos a hierarchikus felépítés. A csoportok különböző méretű transzparensekkel, drapériákkal, zászlókkal vonulnak fel a mérkőzésekre, melyeken a csoport neve és jelképe található. Egy csoport létszáma a néhány főtől a több százig terjedhet, és a stadionokban általában elválasztanak a részükre egy vagy akár több szektort is. Ez a köznyelvben a B-közép.

A baráti ultracsoportok

A szegedi ultracsoport 1992-ben alakult, de a B-közép már a 80-as években, a Szeol AK meccseken kiabálta rigmusait az Etelka sori stadion lelátóján. A téli pihenő focimentes időszakában a szegedi ultrák egy baráti tornát szerveznek majd' egy évtizede több szurkolói csoport részvételével. A vásárhelyiek régi barátságot ápolnak a szegediekkel. Ők a Blue Front nevű csapat. A Sárga Ultrák a tamási szurkolók, míg a Nouva Guardia és a Corleone a Honvéd drukkerei. A szegediek szervezik a tornát, vállalva az összes költséget. A közel 100-120 főt - szurkolót és pályára lépőt - megmozgató mérkőzéseket a József Attila Általános és Szakiskola csarnokában rendezik, és a tervek szerint a döntő után együtt mennek majd át az újszegedi uszodába, ahol a LEN-kupában a négy közé küzdő Szeged Beton pólócsapatát biztatják majd a Vojvodina ellen.

A program

A szurkolói tornán két csoportban tíz csapat méri össze tudását. Az „A" csoport felállása: Déli Beerodalom, Ultras Szeged, Blue Front I., Nouva Guardia, Sárga Ultrák. A „B" csoport tagjai pedig: UPA Budapest, Fidelity Gruppo, Blue Front II., Corleone, Debrecen 1902. A csoportküzdelmekre reggel 9 órától kerül sor. Az elődöntők 14 órakor kezdődnek. A döntőt 16 órakor rendezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.