Ultrakupa az Etelka sor szomszédságában

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

A labdarúgó-bajnokságok holtszezonjában már közel tíz éve találkoznak Szegeden különböző szurkolói csoportok, hogy összecsapjanak. Most azonban nem a híradók huliganizmusról készített képeire kell gondolni. A sport porondján, a focipályán mérik össze tudásukat a B-közepesek, egy barátságos, de küzdelmes, verejtékeket előcsalogató focitorna keretében az egykori lila iskolában.

Az ultra kifejezés egy szurkolói mozgalmat takar, ami a hatvanas évek Olaszországának futballstadionjaiból ered. A csoport maga általában egy szűkebb vezetői mag körül épül ki (ők irányítják az egész csoportot), míg a létszám a kisebb csoportokból szerveződik össze, baráti vagy lokális szálak, esetleg az azonos politikai nézetek alapján. Általában az idősebbek szavát a fiatalok feltétel nélkül elfogadják, fontos a hierarchikus felépítés. A csoportok különböző méretű transzparensekkel, drapériákkal, zászlókkal vonulnak fel a mérkőzésekre, melyeken a csoport neve és jelképe található. Egy csoport létszáma a néhány főtől a több százig terjedhet, és a stadionokban általában elválasztanak a részükre egy vagy akár több szektort is. Ez a köznyelvben a B-közép.

A baráti ultracsoportok

A szegedi ultracsoport 1992-ben alakult, de a B-közép már a 80-as években, a Szeol AK meccseken kiabálta rigmusait az Etelka sori stadion lelátóján. A téli pihenő focimentes időszakában a szegedi ultrák egy baráti tornát szerveznek majd’ egy évtizede több szurkolói csoport részvételével. A vásárhelyiek régi barátságot ápolnak a szegediekkel. Ők a Blue Front nevű csapat. A Sárga Ultrák a tamási szurkolók, míg a Nouva Guardia és a Corleone a Honvéd drukkerei. A szegediek szervezik a tornát, vállalva az összes költséget. A közel 100-120 főt – szurkolót és pályára lépőt – megmozgató mérkőzéseket a József Attila Általános és Szakiskola csarnokában rendezik, és a tervek szerint a döntő után együtt mennek majd át az újszegedi uszodába, ahol a LEN-kupában a négy közé küzdő Szeged Beton pólócsapatát biztatják majd a Vojvodina ellen.

A program

A szurkolói tornán két csoportban tíz csapat méri össze tudását. Az „A” csoport felállása: Déli Beerodalom, Ultras Szeged, Blue Front I., Nouva Guardia, Sárga Ultrák. A „B” csoport tagjai pedig: UPA Budapest, Fidelity Gruppo, Blue Front II., Corleone, Debrecen 1902.

A csoportküzdelmekre reggel 9 órától kerül sor. Az elődöntők 14 órakor kezdődnek. A döntőt 16 órakor rendezik.

Előző sztori

Szombat-vasárnap: Andy Warhol-kiállítás a Reökben

Következő sztori

„A Tiszatájban mit keresek…?”