Szegedi Kortárs Balett: A Csipkerózsikától a Beavató színházig

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyílt főpróbát tartott a Szegedi Kortárs Balett: a Csipkerózsika premierje előtt sajtótájékoztatón beszélt Juronics Tamás művészeti vezető a darabról, de tájékoztattak a társulat hamarosan megjelenő jubileumi kötetéről is.

A Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkciójaként mutatják be a Csipkerózsikát február 20-án a Kisszínházban. A sajtótájékoztatón Juronics Tamás, a darab koreográfus-rendezője elmondta: még a Hattyúk tava játszásakor jutott eszébe Csajkovszkij másik balettje is. Egy klasszikus mese, ahogyan még nem láttuk: álmok, vágyak és szexualitás. A koreográfus hozzátette: az is céljuk, hogy olyan rétegeket is behozzanak a színházba, akik eddig nem jártak ilyen darabokra. Ezértis a fiatalok nyelvét is beszélő, „vadabb” feldolgozás született, – a sajtótájékoztatón szintén részt vevő – Kentaur díszleteivel és DJ Dusán zenei közreműködésével. A sajtótájékoztatón továbbá bejelentették: a Csipkerózsika bemutatóján három személlyel bővíti tiszteletbeli tagjait a társulat.
Megkezdődött A csodálatos mandarin felújítása is. A Bartók Béla-mű kapcsán a rendező-koreográfus Juronics Tamás úgy fogalmaz: a darabban egy viharos szerelem belső történéseit kutatja, és annak az elementáris vágynak a létrejövetelét, mely olyan erőt képes előhozni az emberből, amely ha kell, képes szétszakítani a körülötte lévő világot, és átlépni a realitások határát.
Február 19-én fotós főpróbát tart a Kortárs Balett, melyen „Diákszem” címmel vendégül látják az Eötvös-, Radnóti-, Ságvári-, Deák- és Tömörkény-gimnáziumok tanulóit azzal a céllal, hogy megtudják a fiataloknak az előadással kapcsolatos véleményét.

A darabok közelebb hozása a fiatalokhoz a Beavató színház keretében is folytatódik: a balett világába Juronics Tamás vezeti be az érdeklődőket, legközelebb február 25-én a Csipkerózsika kapcsán kerül sor a „magyarázó színházra”. Mint Maláj György programszervező elmondta, 20-20 diákot várnak az immár hatodik alkalommal megrendezendő Beavató színházra.
Február 27-én kerül ki a nyomdából a Szegedi Kortárs Balett húsz évét felölelő könnyed stílusú, de a dokumentum igényességével elkészített jubileumi könyv, melyet Demcsák Kata írt és szerkesztett. A kötet bemutatását nemcsak Szegeden, hanem Budapesten is tervezi a társulat – tudtuk meg Pataki András igazgatótól.
Rendszeressé vált a Szegedi Kortárs Balettnél a társadalmi felelősségvállalás, a jótékonysági akciók is – emelte ki Pataki Dorka PR-manager. Legutóbb például a Siketek és Nagyothallók Intézetét látták vendégül A mennyei város/A katona története című jeltolmácsolásos előadásukon. A Szeviép Szeged női kosárlabdacsapatával mint testvér sportcsoporttal pedig közösen gyűjtenek a Szegedi Gyermekszívek Gyógyulásáért Alapítvány betegeinek.
Juronics Tamás azt is elmondta, az elkövetkező nehéz gazdasági helyzetben továbbra is számítanak a támogatókkal való összefogásra, a médiatámogatók közül Szetey András, a Délmagyarország főszerkesztője és Tóth Géza, a Rádió88 ügyvezető igazgatója is részt vett az eseményen, és gratulálva a társulat produkciójához a kultúra további népszerűsítése mellett tették le voksukat.

Előző sztori

Szeged: Tragédia két felvonásban? – II. rész

Következő sztori

Janics Natasa remekül kezdte az évet