Nem kérünk időt!

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pedig a “pannon puma” kimúlt, Kóka köszöni, megvan valahogy, a gazdaság – melynek gazdája volt – nem hogy nem dübörög, de csikorogva, zörögve dől össze, szóval “lendületben az ország”, csak az a bibi, hogy lejtmenetben vagyunk, s nem is sejtjük, milyen mélységek bugyrai nyílnak még meg előttünk.

“Az államfő bejelentette, hogy elfogadta az ország miniszterelnökének és minisztereinek lemondását. A kormány azután kényszerült lemondásra, hogy az utóbbi időben egyre népszerűtlenebbé vált az IMF-hitelért vállalt óriási megszorítások következtében…”

Nem, ez nem hírlapi kacsa! Történt mindez: Lettországban – még múlt pénteken, csendben -, a hazai média érdektelensége közepette, mely hamarabb fog hírt adni az afrikai kalózok ténykedésről, egy lajhárbébi bukaresti születéséről, mint erről a tényről. Nem is csodálkozhatunk ezen egy olyan országban, ahol – egy nappal korábban – egy olyan ellenzéki párt szavazatai akadályozzák meg a parlament feloszlatását, mely szerint a kormány cselekvésképtelen. Ugyanennek a pártnak egy (az ülésen tiltakozásul részt nem vevő) képviselője szerint el kell gondolkodni azon, hogy a most bejelentett kormányprogrammal mindenki elégedetlen: a gazdaság szereplőinek kevés, a lakosságnak sok. Megint baj van a fő iránnyal: már megint nem a kiadások drasztikus lefaragása viszi a prímet, hanem a bevételeket próbálja növelni a kormány. Azon is el kell gondolkodni – mondja Gulyás József -, hogy a kormányfőnek nincs hitele, erőteljes program végrehajtására ő már alkalmatlan.

A szocialista Békesi László, a Horn-kormány pénzügyminisztere szerint a miniszterelnök “alibicsomagot” mutatott be, amelynek semmi köze a bizalomerősítéshez, a versenyképesség helyreállításához vagy a nagy rendszerek átalakításához. Olyat is mondott Gyurcsány egyik megnyilvánulására reagálva, hogy “épeszű ember ilyet nem mond. Ha valaki azt akarja, hogy hangosan röhögjön a világ, akkor kell ilyeneket mondani!” Ha pedig idáig fajulnak a dolgok, jobb helyeken – ahol azért jobb, mert kevésbé rossz – lemond a kormány, és hagyja az embereket, döntsék el ők, merre tovább! Lettországban így lett, ott lehet menni szavazni, ott nem kell egy idült messianisztikus kisebbség ténykedésének fogságában várni, míg mindennek – így egyszer a mandátumuknak is – vége lesz!

Pedig a “pannon puma” kimúlt, Kóka köszöni, megvan valahogy, a gazdaság – melynek gazdája volt – nem hogy nem dübörög, de csikorogva, zörögve dől össze, szóval “lendületben az ország”, csak az a bibi, hogy lejtmenetben vagyunk, s nem is sejtjük, milyen mélységek bugyrai nyílnak még meg előttünk. Azt hihetnénk, ennél mélyebbre már nem süllyedhetünk, a tőzsde ötéves mélyponton, és már annak is örülni tudunk, ha a forint valamivel a 300 körüli értékre “erősödik”.

Ennyire a padlón gazdaságunk legutóbb az úgynevezett “rendszerváltás”-t követően, 1991-ben volt. Most csak október óta 30 ezer ember vesztette el megélhetését, és a Reformszövetség szerint még legalább ennyien, hanem dupla ennyien jutnak hasonló helyzetbe. Január óta már több mint 3000 cég jutott csődbe, s legalább 23 ezer vállalkozás szűnhet meg év végéig, amin nincs mit csodálkozni, hiszen tovább romlott a cégek likviditása: egy év alatt jelentősen nőtt az átlagos kintlévőség-állomány, miközben 31-ről 20 százalékra zsugorodott a cégüket hitelképesnek tartók aránya. Hab a tortán, hogy idén a GDP-arányos költségvetési kiadások ismét átlépik az ötvenszázalékos határt, és jövőre tulajdonképpen a 2006-os szintre jutunk, amelyik választási költségvetéssel és költekezéssel volt megterhelve. Tovább is van mondjam még? Vagy elég volt?

Kár, hogy a java még hátra van, miközben még akár három tanácsköztársaságnyi ideig is kihúzhatja a gyurcsányizmus! Ám e válság közepette mindenből egyre kevesebb jut, s ez az időre is igaz lehet.

Előző sztori

Álnevet is használtak a csalók

Következő sztori

Az MR1-Kossuth Rádió Szegeden: Botka és Lázár vitája