Kosárrangadó: Szünet után összeroppant a Szedeák

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hosszú volt az SZTE-Szedeák fő baja: az egykori legendás triplagyáros, Hosszú István fia, Gergely vezérletével legyőzte a Bajai Bácska a Szegedet a déli végvárak kosárrangadóján. Hiába harcolt ki a második negyedre tizenkét pontos előnyt a hazai együttes, a szünet után a vendégek állva hagyták őket. Bár öt forduló még hátravan az NB I/B Keleti csoport alapszakaszából, s ahogy mondani szokás, sok minden történhet, az SZTE-Szedeák számára mégis egyre távolodik az áhított negyeddöntő.

Sorsdöntő mérkőzésre készült az SZTE-Szedeák, hiszen az Óbudai Kaszások Újbuda elleni hazai vereségével felcsillant a lehetőség, hogy a szegedi alakulat egy huszáros hajrával odaérjen a Keleti csoport negyedik helyére. Ha az utolsó hat találkozót sikerül behúzni, van esély a negyeddöntős szereplésre – számolgatott a szakvezetés, ennek eléréséért pedig két régi-új kosarast, Nyilas Istvánt és Puszta Dávidot is csatasorba állított. A kéztörésből visszatérő Kukla Zsolt is bevetésre várt a harmadik helyen tanyázó Baja ellen, Trényi Imre viszont sajnos nem lehetett már társaival, hiszen több hétre Németországba utazott. Mint kiderült, hiányát nagyon megérezte az SZTE-Szedeák a palánk alatt.
Nem kezdődött rosszul a találkozó, hiszen Kovács Attila remeklésének köszönhetően – a center 11 pontot, közte két triplát szórt az első negyedben – hamar tízpontos előnyre tett szert a hazai gárda (9. perc: 17-7). A bajaiak rendre hibázták el dobásaikat, s a védekezésük nem tűnt különösebben áttörhetetlennek. A második negyedben ott folytatta a Bonifert-legénység, ahol az elsőben abbahagyta: Kovács mellé Nyilas, Simándi, Kukla és Nagy is felzárkózott a pontgyártásban, míg a Bács megyeiek hiába kísérleteztek hármasokkal, nem nagyon találták a gyűrűbe vezető utat. Hatalmas pozícióharc dúlt a pályán, mintha mindkét fél kissé tartott volna a másiktól. A szegedi gárda ebben a szakaszban nem elsősorban a korábbi hazai találkozókon mutatott gyors, ötletes támadójátékának, hanem szigorú, pontos védőmunkájának köszönhetően tartotta az előnyt. A 15. percben már tizenkét pontos különbséget mutatott az eredményjelző (31-19), s bár a nagyszünetre a vendégek picit közelebb lopóztak (37-29), a szépszámú hazai nézősereg nem aggódott kedvencei sikeréért.

A tizenöt perc pihenőt követően azonban egészen más Szedeák és teljesen új Baja futott ki a parkettre. Bő másfél perc alatt négy gyors kosárral kiegyenlítettek a látogatók, a Tisza-partiak még saját palánkjuk alatti bedobást követően is képesek voltak eladni a labdát… Időt kért és tajtékzott Bonifert Domonkos, nyugdíjasklubhoz hasonlította és harcosabb játékra buzdította övéit. Az érthetetlen hibák és az elszórt labdák száma azonban csak nem akart csökkenni, csak idő kérdése volt, mikor veszi át a vezetést a Baja. A 26. percben Radnóti duplája után örülhettek nagyon a vendégek (42-43), s a harmadik felvonás végéig őrizték is előnyüket (50-52). Kínszenvedéssé vált a Tisza-partiak játéka, kissé lassúak, sablonosak, kiismerhetőek lettek a támadások, kevés volt a labda nélküli mozgás, néhány játékos dobóformája pedig egyszerűen csődöt mondott. Trényi Imre erőszakosságára bizony nagy szükség lett volna a palánk alatt. Az igazsághoz tartozik, hogy úgy tűnt: Bonifert Domonkos sem találja az ideális ötöst. Ehhez párosult, hogy a Bács megyeieknél óriásit javult az NB I/A-s Pécsben is szereplő Hosszú Gergely teljesítménye: a kék 4-est egyre kevésbé tudták tartani a szedeákosok, úgy ment át a hazai védelmen, mint kés a vajon.
Az utolsó tíz perc elején néhány vitatható bírói ítélet borzolta a kedélyeket, s fokozódott a hatalmas fizikai harc. Hosszú zsinórban vágott hét pontot, ellépett a Baja (34. perc: 50-59). Az ébredező Tóth Viktor triplájával és tempójával, valamint Kovács kettő plusz egyével zárkózott az SZTE-Szedeák, majd Hosszú újabb találataira Nyilas és Kovács felelt – két perccel a vége előtt sikerült az egyenlítés, tombolt a lelátó (64-64). Sajnos azonban ezzel el is fogyott a hazaiak ereje, már csak a látogatók tudtak betalálni. Sorra jöttek le a szegedi triplakísérletek, a kapkodás fejetlenséget szült. Hosszú Gergely persze nem hibázott a sarokból, s természetesen az utolsó kosarat is a mezőny legjobbja süllyesztette el a hazaiak gyűrűjében (64-73).

Összességében elmondható, hogy a jobb csapatjátékot nyújtó, egységesebb Bajai Bácska megérdemelten vitte el a két pontot a Tisza partjáról. Az SZTE-Szedeáknál ezúttal kevés igazán jó teljesítmény akadt, s ahogy akadozni kezdett a gépezet, úgy jelent meg egyre több felesleges egyénieskedés a hazaiak játékában – ezeket a kísérleteket az agresszívan védekező vendégek könnyedén el tudták hárítani. Így nagyon nehéz lesz odaérni a negyedik helyre, ám természetesen amíg van esély, nem szabad feladni!

A férfi kosárlabda NB I/B Keleti csoport 17. körében: SZTE-Szedeák – Bajai Bácska FKE 64-73 (17-9, 20-20, 13-23,  14-21). Szeged, 500 néző. SZTE-Szedeák: Simándi 3, Nagy A. 6, Nyilas 17/3, Varga D. 2, Kovács A. 23/6. Csere: Kukla 2, Tóth V. 9/3, Rezák (-), Puszta 2, Varga M. (-). Vezetőedző: Bonifert Domonkos.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Hétfő: "Borivóknak való" - költő Balassi-karddal és borkóstoló

Default thumbnail
Következő sztori

Sporthétvége: Elherdált előnyök, BL-négyben a tekések

Legutóbbi hasonló cikkek