Közélet

Kaderják Péter: a gázártámogatás nem célravezető

Kaderják Péter: a gázártámogatás nem célravezető

2009. február 19., csütörtök
Kaderják Péter: a gázártámogatás nem célravezető

A gázártámogatás nem célravezető, egyrészt azért, mert az olcsóbb fűtés további fogyasztásra ösztönöz, másrészt azért, mert az igazán rászorulók nem használnak gázt. A rendszert inkább fűtőanyag-támogatásra kellene módosítani, egyben az ésszerű fogyasztást kellene ösztönözni, amellyel csökkenne az orosz gázfüggőség is - mondta Kaderják Péter csütörtökön, Szegeden.

A Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának vezetője az energiahordozókról tartott előadásában úgy vélte, a legfontosabb feladat a gáz kapcsán az orosz függőség csökkentése. Ebben kulcsfontosságú szerinte a gázhálózat orosz központból kiinduló sugaras szerkezetének átalakítása, a vezetékek ugyanis nem kapcsolódnak egymással. Jobb szerkezetű ennél az európai áramhálózat, amely a kilencvenes évektől folyamatosan épült ki, így ma már nem jelent gondot, hogy ellátási nehézségek esetén egyik ország azonnal segítséget nyújtson a másiknak. Ez megbízhatóvá és stabillá tette a rendszert - fejtette ki. A gázvezeték-hálózat szerkezetének javítására egyébként tavaly a Mol elindított egy projektet. A NETS-hez eddig a környező országok közül csak Románia és Horvátország csatlakozott.

Kaderják Péter

előadásában szólt arról, hogy kettősség jellemzi Európa nyugati és keleti felét a gáz beszerzése szempontjából is. Az előbbiek ugyanis több forrásból szerzik a szükségletük kielégítéséhez elegendő mennyiséget, így például Németország norvég, holland, algériai és olasz gázt használ, sőt van saját kitermelése is, ezzel versenyez az orosz gáz az ottani piacon. Kaderják Péter emlékeztetett, hogy az európai piacot jelentős gázkészletek veszik körbe, ilyen Algéria, Líbia, Egyiptom, Irak, Irán területe, a Kaszpi-tenger környéke és Türkmenisztán, de ezek nem mindegyikéhez van közvetlen vezeték. Az adottságaik nagyon jók, és nincsenek messzebb, mint egyes orosz lelőhelyek. Nyilvánvaló azonban, hogy Oroszországnak nem érdeke, hogy Európa összekapcsolódjon például az azerbajdzsáni területtel - jegyezte meg. A közép-kelet-európai régióban az orosz gáz monopol helyzetben van, így fordulhat elő, hogy a januárihoz hasonló gázvita komoly problémákat okoz - mondta Kaderják Péter. Magyarország különösen érzékeny helyzetben van - emelte ki. A bruttó tüzelőanyag-felhasználásában a gáz részesedése 45 százalék, a villamosenergia-termelésében 35 százalék. Az ország korábban komoly saját kitermeléssel rendelkezett, ez folyamatosan csökken, legfeljebb a makói lelet hozhat fellendülést - mondta a szakember. Kaderják Péter a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos kérdésre elmondta: ma a paksihoz hasonló erőmű megépítése 3-4 szerese például a négyes metró beruházásnak. Ilyen gazdasági helyzetben hiába tartják olcsónak az atomenergiát, amelynél csak a fűtőanyagot kell fizetni, szerinte egy atomerőmű megépítése most nem reális terv.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.