Csütörtök: Hangversenyek és új filmek a mozikban

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csütörtökön három hangverseny is várja a komolyzene kedvelőit. A Katolikus Ház Nagytermében Marosvári Dorottya zongoraestjére, a múzeumban a “zsidó örömzenét” játszó Golda Méir zenekar koncertjére várják a közönséget és a Figaro házassága című opera keresztmetszetének előadására invitálnak a Zeneművészeti Kar magánének szakos hallgatói. Századunk társadalmi gondjairól beszélgetnek tudós tanárok a JGYPK Dísztermében, és Móra Ferenc emlékére vetítenek filmet a Bálint Sándor Művelődési Ház Nyugdíjas mozijában. Akit érdekelnek a német konyha titkai, ízelítőt kaphat belőlük a Nemzetiségek házában csütörtök este, vadonatúj filmeket vetítenek a mozikban, és a buli sem marad el.

Zongoraest, zsidó örömzene és Figaro házassága másképp

A Katolikus Ház Nagytermében (Dugonics tér 12.) csütörtökön este 19 órától Marosvári Dorottya zongoraestjére várják a zenekedvelőket. Műsor: Johann Sebastian Bach: D-dúr toccata, Joseph Haydn: Esz-dúr szonáta No 59,  Robert Schumann: Faschingsschwank aus Wien (Bécsi karnevál) op. 26, Bartók Béla: Improvizációk magyar parasztdalokra.

Csütörtökön 18 órakor a “zsidó örömzenét” játszó Golda Méir zenekar ad koncertet a Móra Ferenc Múzeum bibliai műkincseket bemutató kiállításán.
Jegyek már elővételben is kaphatók a múzeum pénztárában, 1000 forintért.

Csütörtökön 19 órakor az SZTE Zeneművészeti Kar Magánének Tanszékének előadása lesz a Fricsay Ferenc Hangversenyteremben. Műsoron: W.A.Mozart: Figaro házassága (keresztmetszet). Közreműködik az SZTE Zeneművészeti Kar Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Somorjai Péter. Rendező: Toronykőy Attila. Szereposztás: Gróf – Pálfy László, Fekete Károly, Szélpál Szilveszter, Grófné – Horák Renáta, Kovács Éva, Figaro – Taletovics Milán, Mátis Kelemen, Susanna – Zhang Yu, Matuska Timea,Bende Zsuzsanna, Szilágyi Éva, Marcellina– Dobrotka Szilvia, Bartolo- Mátis Kelemen, Kiss András, Basilio – Rab Gyula, Don Curzio – Rab Gyula, Cherubin – Horváth Orsolya, Barbarina – Geréby Dóra.

Társadalmi instabilitás a XXI. században

A SZTE JGYPK Dísztermében (Boldogasszony sgt. 6.) csütörtökön 17 órakor Társadalmi instabilitás a XXI. században címmel hallhatunk beszélgetést. Vendég: Csizmadia G. Imre. Beszélgetőtárs: Farkas János. Házigazda: Gombos József tanszékvezető főiskolai tanár.

Nyugdíjas mozi

A Bálint Sándor Művelődési Házban (Temesvári krt. 42.) csütörtökön 15 órakor Nyugdíjas mozi, Móra Ferenc emlékére, halálának 75. évfordulója alkalmából.

Nemzetiségi főzőtanfolyam

Bemutatkozik a német konyha. A Reibekuchen (német krumplis lángos) elkészítését Harald Birven segítségével sajátíthatják el a résztvevők csütörtökön 18 órától a Nemzetiségek Házában (Osztrovszky u. 6.)

Csütörtöki moziműsorok – új filmek a mozikban!

A Grand Caféban csütörtökön:
19 órakor: Fövenyóra – magyar-szerb filmdráma. Rendező: Tolnai Szabolcs.
21 órakor: Égető bizonyíték (Burn After Reading) – amerikai krimivígjáték. Rendező: Ethan Coen és Joel Coen. A főbb szerepekben: George Clooney, Brad Pitt, John Malkovich, Tilda Swinton. A filmről: Washington nem kémnek való vidék: egy frissen kirúgott CIA-s, Osbourne Cox ugyanis szorult helyzetben találja magát, amikor a megkezdett memoárját tartalmazó CD rossz kezekbe kerül, és felesége válni készül tőle. Nem fenékig tejfel az élete a Hardbodies Fitness Center középkorú alkalmazottjának, Lindának sem, hiszen biztosítója nem hajlandó kifizetni azokat a plasztikai műtéteket, melyekre neki mindenképpen szüksége lenne. Ez a két szál pedig találkozik, sőt alaposan összegabalyodik. Éppen Linda és hűséges harcostársa, Chad ugyanis a két „szerencsés”, akik egy véletlen folytán megkaparintják a titkokat rejtő lemezt. A filmben fontos szerep jut ezenkívül Cox feleségének, a feleség szeretőjének (aki szintén ügynök vonalon utazik, csak pénzügyi területen, és vigyázat: fegyvere van!), a szerető feleségének, a konditermi dolgozók főnökének, az orosz nagykövetségnek, néhány nagy fekete autónak, és egy jó adag emberi hülyeségnek.

A Belvárosi Mozi csütörtöki műsora:
A Zsigmond Vilmos teremben:
10, 14, 16,18 és 20 órától: Volt 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs film. Rendező: Chris Williams, Byron Howard. – Egy szuperkutya élete csupa kaland, veszély és intrika, legalábbis amíg forog a kamera. Amikor Voltot, a népszerű sorozat sztárját véletlenül New Yorkba küldik egy szállítmánnyal, kezdetét veszi az igazi kaland, mégpedig élete legnagyobbja: utazás az országon keresztül, hogy visszajusson gazdájához, Pennyhez.
22 órától: U2 3D – színes amerikai koncertfilm, rendező: Mark Pellington, Catherine Owens.

A Balázs Béla teremben:
16 órakor és 20.30-kor El Greco – színes, feliratos görög-spanyol-magyar játékfilm. Rendező: Iannis Smaragdis. A filmről: Egy hősi történet egy meg nem alkuvó művészről és szabadságharcosról, Domenicos Theotokopoulosról, akit a világ úgy ismer: „El Greco”. A festő a XVI. század gyermeke volt, a szabadságot és a szerelmet keresve eljutott a krétai és velencei udvarból Toledóba, Spanyolországba. Itt szembe találta magát legnagyobb ellenfelével, a Szent Inkvizícióval.
Soha nem hátrált meg kora hatalmaival vívott harcában. El Greco története a nem mindennapi hősiesség, az árulás, a szerelem, az emberi erő és az alkotói öntudatának elbeszélése, az, ahogy kibírta és legyőzte a barbárságot és a tudatlanságot. Egy olyan inspiráció, ami még napjainkban is él.
18.15-kor: Nem vagyok a barátod – színes, magyar dráma. Rendező: Pálfi György.
Sára szereti Márkot. Gyerekük lesz. Márk is szereti Sárát – a maga módján. Márk szereti Sophie-t is. Sophie is szereti Márkot. De Sophie nem szereti, ha átverik. Inkább azt szereti, ha kényeztetik. És András szereti kényeztetni Sophie-t… A “Nem vagyok a barátod” improvizációs film. Nem csupán a kilenc amatőr szereplő, hanem az operatőr, a rendező és a “forgatókönyvírók” részéről is. A történet percről percre, a szereplők ötletei és reakciói nyomán alakult, és mindössze húsz forgatási nap alatt fejlődött azzá, amit a közönség láthat. A történetnél azonban talán fontosabb a világ, amely elénk tárul: egy szelet Budapest 2008 januárjából.

A Csőke József teremben:
17 órakor és 19.30-kor: A kuszkusz titka – színes, feliratos francia dráma. Rendező: Abdel Kechiche. Slimane Beij hatvanas éveiben járó észak-afrikai bevándorló hajógyári munkás, a dél-franciaországi Sete kikötőjében dolgozik. Mikor állását elveszíti, végkielégítését egy halászbárka felújítására szeretné fordítani, hogy ott hazája specialitásaival vendéglőt nyithasson. Ez azonban rengeteg nehézséggel jár, amit Beij úr asztalánál vitat meg vasárnaponként a népes família…

Csütörtök esti bulik

A SZOTE Klubban csütörtökön 22 órakor ETSZK Buli Patkós doktorral.
A JATE Klubban csütörtökön 22 órakor Gólya 1+1 Party.Gin-tonic akció! Házigazda: Dj. Varga B. A Kisteremben nosztalgia Molnár Lajossal. Gólyáknak és párjaiknak a belépés ingyenes!
Az Ikon Caffé&Lounge-ban (Kárász u. 9.) csütörtökön este Rádió+ Lounge Bar – a legnagyobb lounge és chill out zenék válogatása. Fellép: Száraz Ferenc.

Előző sztori

Kohári: „A polgármester legyen sportszerű!”

Következő sztori

A Nagyszénást is kiütötte a Tisza Volán