Szombati szárnyalás: Százat szórt az SZTE-Szedeák

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Valósággal kiütötte a Nagykállót az SZTE-Szedeák a férfi kosárlabda NB I/B 14. fordulójának szombat esti mérkőzésén. A Tisza-partiak egy apró rövidzárlattól eltekintve végig kiválóan kosárlabdáztak, s meg sem álltak a százas álomhatárig. Kovács Attila tarthatatlannak bizonyult a vendégek számára, a center 39 pontot termelt.
Egyre tömörödik a középmezőny az NB I/B Keleti csoportjában, így hatalmas téttel bírt a fordulót a nyolcadik helyről kezdő SZTE-Szedeák és az ötödik Nagykállói KE csatája. A hazai együttest a visszavágás vágya is fűtötte, hiszen a Nagykálló az ősszel 89-80-ra felülmúlta Simándiékat.

Kicsit álmosan kezdtek a sérült Kuklát és a kéthetes írországi tanulmányútról éppen hazaérő Trényit ismét nélkülöző Tisza-partiak, de amikor sikerült játékba lendülniük, hamar állva hagyták a vendégeket. 0-4-ről így hamar 5-4-re módosult az állás, s Tóth Viktor triplájával végleg megfújta az ébresztőt. Az SZTE-Szedeák erőszakos letámadásával nem tudtak mit kezdeni a nagykállóiak, s bár az első negyedet inkább csapkodó, mintsem pontos, szép játék jellemezte, a remekül irányító Tóth, a feltűnően nagy kedvvel kosárlabdázó Simándi Árpád és a kezdettől fogva ponterős Kovács Attila vezérletével az első szünetig 27-20-as előnyt sikerült kiharcolni.

Igencsak fordulatos tíz perc következett ezután, a nézőközönség nem tudta, sírjon vagy inkább nevessen. Előbb Simándi, Kovács és Fülöp Béla triplái révén még inkább ellépett a vendéglátó, mely fizikailag egyértelműen felülmúlta riválisát: lábbal gyakorlatilag nem tudták követni a mieinket a nagykállóiak. Mikor Simándi palánkra lőtt passzából Kovács az NBA-szintű, a vendégeket kissé megalázó találatot vitt be (17. perc: 48-27), úgy tűnt, végleg eldőlt a meccs. A Nagykálló azonban másként gondolta, s ki tudta használni, hogy Bonifert Domonkos a kezdőötös több tagját is a padra küldte pihenni. A szedeákos csereemberek ebben a szakaszban csak vergődtek a pályán, s mivel Varga Milán is egyre gyámoltalanabbnak tűnt a palánk alatt, egy 14-0-s rohanással a látogatók szorossá tették a csatát (19. perc: 48-41). Egy „agyonnyert” felvonást sikerült 24-24-re hozni, így igencsak fontosnak tűnt, hogy a nagyszünetet követően melyik gárda kapja el jobban a ritmust.

Bonifert Domonkos annyit módosított eredeti ötösén, hogy Varga Milán helyett Varga Dánielt küldte be Tóth, Simándi, Nagy és Kovács mellé. Ebben a szerkezetben ismét a korábban megcsodált agresszív, lendületes játékot mutatta az SZTE-Szedeák, s mivel az addig remeklő Tóth, Simándi és Kovács mellé egyre inkább Nagy András is felzárkózott, újra csak hízott az előny. A negyed közepére örömkosárlabdává szelídült a parti, Varga D. Tóth hát mögötti passzát váltotta gólra, Simándi Kovács megszerzett labdái után sorra érte el gyors lerohanásból a kosarakat. Zónavédekezéssel is kísérleteztek a hazaiak, s a Nagykálló külső dobásai pontatlannak bizonyultak (26. perc: 72-52, 28. perc: 78-54).

A záró játékrészre már csak a győzelem mértéke maradt kérdéses, s az, hogy eléri-e a század álomhatárt az SZTE-Szedeák. Bonifert Domonkos immár bátran belenyúlhatott a tizenkét percet egyhuzamban a pályán töltő ötösbe, s bevethette a fiatalokat, Szabadot, Széllt és Mészárost is. Tóth, Simándi és Kovács triplaesővel búcsúztatták a mérkőzést, s az ifjak éltek is a bizalommal: Szabad István dobta a századik pontot az utolsó percben, Széll Bence pedig a dudaszó pillanatában vágott be egy hármast – a tizenharmadik(!) szegedi trojkát!

A több nagyszerű egyéni teljesítménnyel megspékelt, harcos csapatjátékot bemutató SZTE-Szedeák ilyen különbséggel is megérdemelten múlta felül az ezen az estén kissé indiszponált Nagykállót, s így továbbra is versenyben maradt a negyeddöntőbe jutásért. Immár csak azon a fránya idegenbeli mérlegen kellene javítani!

A férfi kosárlabda NB I/B Keleti csoport 14. fordulójában: SZTE-Szedeák – Nagykállói KE 104-72 (27-20, 24-24, 30-14, 23-14). Szeged, 200 néző.
SZTE-Szedeák: Tóth V. 15/9, Simándi 26/12, Nagy A. 9, Kovács A. 39/12, Varga M. 2. Csere: Varga D. 4, Fülöp B. 3/3, Rezák (-), Magyar 1, Szabad 3, Széll 3/3, Mészáros. Vezetőedző: Bonifert Domonkos.
Bonifert Domonkos: „Egy kis hullámvölgytől eltekintve nagyszerűen játszottunk, magabiztosan vágtunk vissza ellenfelünknek az őszi kilencpontos vereségért. Kovács Attila és Simándi Árpád extrát nyújtottak, de mindenki hozzá tudott tenni a játékhoz, aki a pályára lépett. Gratulálok a fiúknak, s köszönöm a közönség buzdítását!”

Előző sztori

A vidéki írólét előnyei és hátrányai

Következő sztori

Polgármester hógolyóba gyúrva