Szmogriadó – péntekig ingyenes a tömegközlekedés Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szegeden az elmúlt két napban a levegőben mért szálló por koncentrációja meghaladta légköbméterenként a 100 mikrogrammos szintet, vagyis a riasztási küszöbértéket, a szennyezés csökkentéséért hétfőtől ingyenesen használható a tömegközlekedés a városban – tájékoztatta az önkormányzat szóvivője az MTI-t.

Vécsey Ágnes elmondta, Botka László polgármester a személygépjármű-forgalom korlátozását nem kívánja elrendelni, mivel a szálló por koncentrációja Szegeden mindössze 20-30 százalékkal haladja meg a riasztási küszöbértéket, szemben más magyar nagyvárosokkal, ahol ez 2-300 százalék.
Annak érdekében azonban, hogy a lakosság a saját járműve helyett a közösségi közlekedést vegye igénybe, Szegeden pénteken, január 16-án 24 óráig a város közigazgatási területén belül ingyenes használható a tömegközlekedés.
Hétfőtől tilos a város egész közigazgatási területén a szabad téri tűzgyújtást, illetve olyan anyagok égetése, olvasztása, melyek káros anyag kibocsátással járnak. Szintén tilos a gyermekintézményekben – bölcsődékben, óvodákban, általános iskolákban – a gyermekeket a levegőre vinni, illetve nekik bármilyen szabadtéri foglalkoztatást szervezni.
A szóvivő közölte, a városban egyetlen mérőállomás van, az átmenő forgalommal leginkább megterhelt, legmagasabb légszennyezettségű területen, a Kossuth Lajos sugárúton. Ezért a polgármester hivatalos levélben fordul az illetékes minisztériumhoz, melyben kéri: még egy mérőállomást szereljenek fel, hogy reálisabb képet lehessen alkotni Szeged levegőjének minőségéről.

Előző sztori

Mégis van botrány? „Lófara”, igazodj!

Következő sztori

Mars tér: Lesz lakossági közmeghallgatás