Írjon nekünk

Közélet

Rendkívüli közgyűlés szombat reggel 8-kor?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Fotó: Gémes Sándor

A kialakuló gazdasági és szociális válság szegedi hatásai miatt rendkívüli közgyűlést kezdeményezett január 30-ára a Fidesz szegedi képviselőcsoportja. Hüvös László frakcióvezető és Póda Jenő, a pénzügyi bizottság alelnöke szerint Botka László polgármester nemcsak nem tudja, de nem is akarja megvédeni a város lakosait, családok ezrei kerülhetnek a fizetőképtelenség szélére. Értesüléseink szerint a polgármester holnap, azaz január 24-én reggel nyolc órára hívta össze a rendkívüli közgyűlést.

Az elmúlt hónapok egyértelműen bebizonyították, hogy Botka László nem tudja és nem is akarja megvédeni a szegedi embereket a gazdasági és szociális válság negatív következményeitől – fogalmazott a Fidesz-frakció pénteki sajtótájékoztatóján Hüvös László. A frakcióvezető elmondta: Botka mint MSZP-s országgyűlési képviselő támogatta a lakosságot érintő brutális megszorításokat, mint polgármester pedig évről évre az infláció sokszorosával emeli a közüzemi díjakat. A 2008-as költségvetésről azt állította, hiány nélküli lesz, decemberre viszont 2,5 milliárdos mínuszba fordult a büdzsé. Hüvös szerint így a 2009. évi szegedi költségvetésről sem szabad elhinni, hogy az országos folyamatoktól független pályán tud majd mozogni. Az ország büdzséje két hét alatt összeomlott, ami pedig a totális kormányzati alkalmatlanságot bizonyítja. A fideszes politikus úgy látja, Botka László tetteivel azt bizonyítja, fontosabb számára Gyurcsány Ferenc, az MSZP és saját hatalomban maradása, mint városa érdekei.
Póda Jenő érthetetlennek nevezte, hogy bár a hó vége felé közelítünk, még mindig nem tudott összeülni a szegedi pénzügyi bizottság, mely a kialakult helyzetet elemezhetné. Ha Magyarország pénzügyileg térdre rogy, Szeged sem menekülhet, s csak nehezen lehet hinni abban, hogy a Gyurcsány-kormány újabb költségvetése hosszabb életű lesz a nemrég megbukottnál. Az IMF és gazdasági elemzők prognózisa szerint a gazdasági visszaesés, a reálbérek csökkenése jóval nagyobb lesz a korábban vártnál, a munkanélküliség is drámaian megnövekedhet. Mindeközben a szegedi városháza kapkodva készíti elő a megszorításokat, ám bármiféle költségvetésnek még se híre, se hamva.
Hüvös úgy fogalmazott, a szegediek többsége a pénzügyi teljesítőképességének határára ért, hamarosan családok ezreit fenyegeti majd a csőd. A regisztrált munkanélküliek száma Botka László második polgármesteri ciklusában 14 százalékkal nőtt, ami tovább mélyíti a szociális válságot. A szociális és gazdasági kérdések megtárgyalása nem tűrhet halasztást – mondta –, ezért a Fidesz rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, mégpedig január 30-ára. Az ellenzéki frakció szeretné elérni, hogy itt a képviselők felterjesztést fogadjanak el, melyben az önkormányzatokat, a közalkalmazottakat, a nyugdíjasokat, a családokat érintő kormányzati megszorítások ellen tiltakoznak. Emlékezetes, a Fidesz hasonló tartalmú javaslatának napirendre vételét decemberben leszavazták a kormánypárti városatyák. A frakcióvezető most abban bízik, hogy az MSZP és az SZDSZ képviselői eljönnek az ülésre, s felelős politikusként kiállnak a szegediek érdekei mellett.
A polgármesternek egyébként a kezdeményezéstől számított 15 napon belül kell összehívnia a rendkívüli közgyűlést.

A városháza sajtóközleményben reagált a tájékoztatóra: “Az ellenzék mai sajtónyilatkozatára reagálva fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a Fidesz szegedi frakciója hat éve minden esztendőben végveszéllyel és a városi költségvetés összeomlásával riogat. Mai helyzetértékelésük komolyságát jól jelzi, hogy az idei költségvetésről csak egy hónap múlva lesz döntés – addig tehát kész tényekről felesleges beszélni. Egyébként pedig szomorúan tapasztaljuk, hogy a szegedi Fidesz-frakció ahelyett, hogy részt venne a város fejlődéséért, jövőjéért hozott döntésekben, vagy azokat előmozdítaná, semmi mást nem tesz, mint az országos politikát próbálja utánozni, de inkább csak parodizálja városi szinten.”

Értesüléseink szerint Botka László január 24-e szombat 8 órára hívta össze a rendkívüli közgyűlést…

Közélet

Győr polgármestere is elkapta a koronavírust

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere közleményben tudatta, hogy megfertőződött az új koronavírussal.

Tovább olvasom

Közélet

Lassan egy hete várjuk a hajléktalanellátó válaszait

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Múlt hét csütörtökön küldtünk kérdéseket, de még nem kaptunk válaszokat.

Tovább olvasom

Közélet

Gulyás Gergely: Változatlanok maradnak a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

A kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától.

Tovább olvasom

Aktuál