Csütörtök: A Magyar Kultúra Napja

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csütörtökön, a Magyar Kultúra Napján a Közéleti Kávéház a Himnusz-szobor alkotóját látja vendégül, de egyébként is bővelkedik ez a nap kulturális élményekben. Színházi, opera- és bábszínházi előadások lesznek délelőtt, délután és este. A Baptista Imaházban folytatódik az Egyetemes Imahét, több kiállítás is nyílik csütörtökön, egy a Kass Galériában és három a Somogyi-könyvtárban. Új filmeket vetítenek a mozikban, és jó bulik is lesznek este.

Színház, opera és bábszínház

A Nagyszínházban csütörtökön 10 és 14 órakor A diótörő – zenés családi mesejáték. Délelőtt a Kuka bérlet, délután a Micimackó bérlet érvényes.

A Kisszínházban csütörtökön este 18 órakor Mozart: Figaro házassága című vígoperáját játsszák. Az előadásra a Tömörkény István 2. bérlet érvényes.

A Kövér Béla Bábszínházban csütörtökön délelőtt 10 órakor Sampucli, az irigy perselymalac, az előadásra a Bambi bérlet érvényes. Délután 14.30-kor Napsugár, az előadásra a Jó a palacsinta bérlet érvényes. Jegyek válthatók a pénztárnál, az előadások kezdete előtt fél órával. A jegyár egységesen 650 Ft.

Egyetemes Imahét

Csütörtökön este 18 órakor a Baptista Imaházban (Hétvezér u. 5.) igét hirdet Imrényi Tibor ortodox lelkész, a liturgiát Balogh Barnabás baptista lelkész vezeti.

A Magyar Kultúra Napja a Közéleti Kávéházban

Közéleti Kávéház rendezésében csütörtökön 18 órakor a Korona Szállóban (Petőfi S. sgt. 4.) a Magyar Kultúra Napján, a Himnusz születésnapján a vendég V.Majzik Mária, a Himnusz-szobor alkotója. Beszélgetőpartner: Darvas Anna tanár.

Kass-tanítványok bemutatkozása: Békés Rozi tárlata

A Móra Ferenc Múzeum kiállítóhelyén, a Kass Galériában nyílik kiállítás Békés Rozi grafikus munkáiból. A Rajzok elnevezésű tárlat a nyolcadik bemutató abból a sorozatból, amely Kass János grafikusművész tanítványainak teremt bemutatkozási lehetőséget. A Vár u. 7. szám alatti kiállítóhelyen csütörtökön délután fél 4 kor Ibos Éva művészettörténész nyitja meg a kiállítást, amely március 29-ig lesz nyitva.

Most nyíló kiállítások a Somogyi-könyvtárban

Csütörtökön 17 órakor a Somogyi-könyvtárban Mihálka György karnagy, Honor Pro Meritis, Magister Emeritus professzor, főiskolai tanár születésének 85. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást megnyitja Péter László egyetemi tanár, Szeged város díszpolgára. Közreműködik a Szeghy Endre Pedagógus Női Kar, vezényel Dohány Gabriella karnagy, zongorán kísér Dombi Józsefné Kemény Erzsébet főiskolai tanár. A kiállítás február 9-ig tekinthető meg.

Csütörtöktől látható a könyvtár földszintjén a 120 éve született Sík Sándor című tárlat, amely február 25-ig látogatható.

Ugyancsak a földszinten nyílik csütörtökön az “Univerzum – benne élsz, fedezd fel!”: 2009 – A Csillagászat Nemzetközi Éve című kiállítás. A csillagászat egyike a legkorábbi tudományoknak. 400 éve annak, hogy Galileo Galilei először használt távcsövet csillagászati megfigyeléseihez. A kiállítás e tudomány rövid történetével, legkiemelkedőbb alakjaival ismerteti meg az érdeklődőket február 25-ig.

Csütörtöki moziműsorok

A Grand Caféban csütörtökön:
19 órakor: Diaporama Gala Tour. Ingyenes wifi elérés (sávszélesség: 4MBit/s).
21 órakor: Kaméleon – magyar szélhámosfilm,  rendező: Goda Krisztina.

A Belvárosi Mozi csütörtöki műsora:

A Zsigmond Vilmos teremben:
14, 18, 20 és 22 órától: U2 3D színes amerikai koncertfilm, rendező: Mark Pellington, Catherine Owens.

A Balázs Béla teremben:
15.45-kor és 20.15-kor Sukiyaki Western Djangoszínes, feliratos japán szamuráj-westernfilm. Rendező: Takashi Miike. A filmről: Valahol a vadnyugaton, egy poros faluban elterjed a hír, hogy a közelben hatalmas kincs rejtőzik. Szerencsevadászok lepik el a környéket, de amikor két rivális banda, a fehér Genji és a vörös Heike is megjelenik a színen, a falu elnéptelenedik. Egy nap magányos férfi lovagol be a faluba, és hamar kiderül, hogy mestere a fegyvereknek. A férfi annak ígéri oda a szolgálatait, aki többet fizet. Ám amikor megismeri azt a két asszonyt, akik két tűz közé szorultak, az ő oldalukra áll. Ennek a döntésnek véres következményei lesznek. Takashi Miike, a japán filmipar fenegyereke a „spagetti western” ikonjai, valamint Kurosawa előtt tiszteleg.  A film fantasztikusan egyedi látványát és akciójeleneteit a japán, az európai és a hollywoodi hagyományok keveredése adja. A filmben feltűnik Quentin Tarantino is, és ez már önmagában sejtetni engedi az alkotás hangulatát.
18 órakor: Cselek színes, feliratos lengyel dráma. Rendező: Andrzej Jakimowski. A tartalomból: Nyári szünet van. Stefek egy kis lengyel faluban él anyjával és nővérével. Az apja évekkel ezelőtt eltűnt, Stefek egyetlen emléke róla egy gyűrött, összefirkált fénykép, amit mindig magánál tart. Egy nap a fiú fejébe veszi, hogy a férfi, aki minden reggel vele együtt száll fel a vonatra, nem más, mint az édesapja. Nap mint nap várja, hogy a férfi felismerje őt – mindhiába. Stefek ezért úgy dönt, hogy a saját eszközeivel kísérti meg a sorsot.

A Csőke József teremben:
16.15-kor: Mamma mia!színes, szinkronizált amerikai zenés, romantikus vígjáték, a legnagyobb ABBA dalok varázslatától ihletett film, parádés szereposztással, igazi nyári, szerelmes hangulattal. Rendező: Phyllida Lloyd
18.30-kor és 20.45-kor Kínzó együttlétszínes feliratos német filmdráma.

Csütörtöki bulik

A SZOTE Klubban csütörtökön 22 órakor Észhelyzet Patkós doktorral.
A JATE Klubban csütörtökön 22 órakor Vizsgaidőszak Záró JATE Buli Házigazda: Dj. Varga B. Kisteremben nosztalgia Molnár Lajossal.
Az Ikon Caffé&Lounge-ban (Kárász u. 9.) csütörtökön este Rádió+ Lounge Bar

– a legnagyobb lounge és chill out zenék válogatása. Fellép: Száraz Ferenc.

A Centrál Kávézó és Retro Clubban (Széchenyi tér 3.) csütörtökön este Badgirls.
Fellépők: Yvel &Tristan, Pat Duff, James Cole, Shabaam.

Előző sztori

Szegedi Jobbik: Kövér Gyurcsány szintje alá süllyedt

Következő sztori

Magabiztos Szeviép-siker a Csata ellen