/

A cisztás fibrózis kezelését szolgáló eszközt kapott a szegedi gyermekklinika

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

A cisztás fibrózis kezelését szolgáló eszközt kapott a K and H gyógyvarázs gyermekegészségügyi program keretében a Szegedi Tudományegyetem gyermekgyógyászati klinikája; a 3,3 millió forint értékű berendezést pénteken adták át a csongrádi megyeszékhelyen.

Bede Olga, a klinika tüdőgyógyászati osztályának vezetője elmondta, a cisztás fibrózis öröklődő kórkép, amely a kaukázusi populációban az egyik leggyakoribb genetikai betegség. Megjelenése az enyhe tünetektől egészen a már magzati korban halálhoz vezető kórképig terjedhet. A cisztás fibrózis károsíthatja a beleket, a májat, a legsúlyosabb pedig a tüdőt megtámadó válfaja. Ennél a formánál olyan sűrűvé válik a hörgők falára tapadó váladék, hogy a beteg képtelen azt felköhögni.
A tüneteken gyógyszeres kezeléssel is lehet enyhíteni, de az igazi megoldást a fizikoterápia jelenti – közölte a klinikai főorvos. A most kapott berendezés – amelyhez hasonló csupán négy működik az országban – központi része egy felfújható, s ezzel a gyerekek mellkasához igazítható mellény. A berendezés szabályozható frekvenciával, erősséggel és ideig rezegteti a páciens mellkasát, ezzel lehetővé teszi a váladék felköhögését, így könnyebbé teszi a légzést.
A berendezés nemcsak a cisztás fibrózisban szenvedők kezelésére alkalmas, használható a súlyos tüdőgyulladásból gyógyulók, az asztmások vagy a szívműtéten átesettek esetében is. A klinika korábban két hónapra kipróbálására megkapott egy berendezést, amelyet akkor több mint hatszáz alkalommal használtak – tudatta Bede Olga.

Előző sztori

Csongrád megyében lesz tanítás hétfőn

Következő sztori

Bodolay: “Az előadásaink színvonala érdekel”