A Becsey-félék

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Becsey Zsolt, Fidesz-listán mandátumot nyert, szegedi születésű európai uniós képviselő azon kevesek közé tartozik, szerintem, akiknek nem érheti politikai szó képviselői háza elejét. A közgazdaság és a nemzetközi kapcsolatok szakemberének, jó értelemben vett uniós technokratának számító Becseyről igazán elmondható, hogy megbízatását komolyan veszi.

A parlamenti képviselők társadalmi megbecsülése, presztízse finoman szólva nem túl nagy Magyarországon, minthogy a politikusokról nagy általánosságban azt tartják, hogy lopnak, csalnak, hazudnak. Országgyűlési képviselőket súlyosbító körülményként külön szokták felróni, hogy nem csinálnak semmit: nem vesznek részt a parlamenti vitákban, vagy ha ott is vannak, hát újságot olvasnak vagy alszanak, s választóik már a nevükre sem emlékeznek. A lesújtó társadalmi ítéletben tagadhatatlanul sok igazság van (bizony vannak politikusok, nem is kevesen, akik lopnak, csalnak, hazudnak s henyélnek), de legalább annyira okolható a szükséges politikai ismeretek hiánya is. Sokan egyszerűen nem tudják, hogy mi mindent kell “csinálnia” egy képviselőnek azon kívül, hogy ott ül “munkahelyén”, az Országgyűlés padsoraiban.

A parlamenti képviselőknek több típusa is van az előbbieknek megfelelően. A semmittevő politikai heréken kívül, mert hát leledzenek ilyenek is, vannak, akik szívesen foglalkoznak választókerületük vagy szűkebb régiójuk ügyes-bajos dolgaival. Rokonfajta az, aki előszeretettel lobbizik politikai meg másmilyen potentátok körében. Mások a „nagypolitikában” merülnek el azon az elvi alapon, hogy a „szabad mandátum” nem köti őket választóikhoz, és képviselői munkájukat ezért lelkiismeretük és szabad belátásuk szerint gyakorolják.

Becsey Zsolt, Fidesz-listán mandátumot nyert, szegedi születésű európai uniós képviselő azon kevesek közé tartozik, szerintem, akiknek nem érheti politikai szó képviselői háza elejét. A közgazdaság és a nemzetközi kapcsolatok szakemberének, jó értelemben vett uniós technokratának számító Becseyről igazán elmondható, hogy megbízatását komolyan veszi: politikailag aktív, ami ellenőrizhető is a nyilvánosság fórumain, politikai és civil rendezvényekre szívesen fogad el meghívásokat, gyakran ad interjúkat, lobbizik a dél-alföldi régió brüsszeli képviseletéért, és nem utolsósorban értékelhető gondolatai vannak nagypolitikai kérdésekről is.

Személy szerint nekem külön is rendkívül rokonszenves, hogy bátran vállalt fel határon túli és ezért egyben igazán európainak mondható magyar ügyeket is, például az általam is többször szóvá tett délvidéki magyarellenes mészárlást vagy délvidéki nemzettársaink általános politikai s jogi helyzetét.

Hőzöngés helyett szakmai munkát! – vallja Becsey a délvidéki magyarok helyzetével kapcsolatban, mert úgy látja, hogy a határon túli magyar régiókban hiányzik a szakpolitika munkája, nem készülnek elemzések és dokumentációk, és a helyi magyar politikai elit akkor lesz majd erős, ha ilyeneket képes lesz csinálni. Én azt mondom, hogy Becsey Zsolt ezen meglátása általánosabb érvényű, s éppen a néppárti, konzervatív-jobboldali képviselő szakmai munkájával illusztrálható.

Igen: hőzöngés helyett szakmai munkát! – mert hát a mai magyar jobboldalra a pártpolitikától kezdve a politikai sajtón át az átlag szavazóig bezárólag jellemző a mindenkori helyzet s ellenfél miatti olyan politikai „hőzöngés”, amely természetszerűleg híján van a közügyek és közproblémák mélyebb ismeretének, és a lehetséges megoldások szakpolitikai feltételeivel és követelményeivel is hadilábon áll. Ez a fajta magyar politikai betegség persze nem a jobboldal kiváltsága, és a baloldalon is vannak Becsey Zsolttal párhuzamba állítható szakpolitikusok. Éppen ezért javallom azoknak, akik netán túlzottan pozitív színezetet kifogásolnának cikkemben, hogy járjanak csak utána a mondottaknak, és keressenek csak nyugodtan hasonló példákat bármely politikai térfélről. Mert hát nem Becsey kiválósága vagy egyedisége lenne az érdekes, hanem az általa egyedien képviselt politikai munka és munkafilozófia az értékes.

A Becsey-félék az igazán demokratikus (választókhoz és köznéphez kötődő) képviselő és a szakmailag képzett szakpolitikus keverékei, s mint ilyenek úgy általában olyan euroképviselők, akikről igazán nem mondható, hogy vajaskenyér-túrára (semmittevésért felmarkolható nagy pénzért) mennek Brüsszelbe, hogy az ottani politikai vízfejet úgy terebélyesítsék, hogy itthon még nyomuk is kihulljon a politikai emlékezetből.

Előző sztori

Becsey Zsolt hazajön Brüsszelből

Default thumbnail
Következő sztori

Posztumusz Mészöly Miklós-díjat kapott Baka István

Legutóbbi hasonló cikkek

Készüljön az őszi napokra!

A meteorológiai nyár augusztus 31-én ért végett. A sárguló levelek visszavonhatatlanul az ősz eljövetelét jelzik. Képgalériánkban…