Közélet

Klímanap Szegeden: Visszatérünk a rossz útra?

Klímanap Szegeden: Visszatérünk a rossz útra?

2008. december 2., kedd
Klímanap Szegeden: Visszatérünk a rossz útra?

Fotók: Gémes Sándor

A pénzügyi-gazdasági világválság nem kezelhető és orvosolható önmagában, mindez egy nagyobb problémaegyüttes része, ezért ha 2010-től vissza is állhat a fogyasztás a korábbi szintre, az önmagában még nem oldja meg a gondokat. Amennyiben nem sikerül megfelelő választ találni a klímaváltozás okozta kihívásokra, tudományos kutatások szerint akár már 2025-től évi 5-20 százalékkal zuhanhat a globális GDP. Mindez a Védegylet által szervezett szegedi klímanapon hangzott el kedden, ahol szakemberek azt is kifejtették: a civileknek, a helyi és kisközösségeknek kell felhívniuk a figyelmet a fenyegető ökológiai katasztrófára.

A december 1-6. között a Védegylet civilszervezet koordinálásával zajló

Klímaébresztő! filmhét

nem titkoltan arra kíván lehetőséget adni több mint száz filmvetítés, illetve az ezekkel egybekötött beszélgetések keretében, hogy mindenki feltegyen magának néhány alapvető kérdést: Mi közöm nekem a klímaváltozáshoz? Mennyiben érint, mennyiben okozom én magam, és mit tehetek én a klímakáosz elkerüléséért, mit jelent klímatudatosan élni, közlekedni, vásárolni, szórakozni, döntést hozni, várost tervezni, vidéket fejleszteni? Az országos programhoz a Védegylet szegedi csoportja is csatlakozott, s kedden egész napos klímaébresztő filmnapot tartottak a Millenniumi kávéházban. Az érdeklődők a következő filmeket tekinthették meg: Az a kritikus 6 fok, A külvárosok végnapjai, Blue Man Group, Exxonmobil: felborult egyensúly, a beszélgetéseken pedig a Szegedi Tudományegyetem klímaváltozással, környezeti problémákkal és természetvédelemmel foglalkozó oktatóival, kutatóival (

Sümegi Pál, Margóczi Katalin, Rakonczai János

) cserélhettek eszmét. Az egyik főszervező,

Málovics György

közgazdász (alsó képünkön balra) a SZEGEDma.hu-nak azt mondta: a globális pénzügyi-gazdasági válság rövid távon komoly gondokat okoz, jövedelemcsökkenéshez, növekvő munkanélküliséghez vezet, mégsem szabad, hogy elterelje a figyelmet az ökológiai problémákról, a klímaváltozással kapcsolatos veszélyekről. Ha 2010-től vissza is állhat a fogyasztás a korábbi szintre, az önmagában még jelent megoldást a helyzetre, amennyiben ugyanis nem sikerül megfelelő választ találni a klímaváltozás okozta kihívásokra, tudományos kutatások szerint akár már 2025-től évi 5-20 százalékkal zuhanhat a globális GDP. A klímahét rendezvényei - fűzte hozzá - éppen azt kívánják tudatosítani, hogy a mostani válság egyik fő üzenete: tilos visszatérni a rossz útra!

Az országos kampány egyik fontos célja, hogy ráébresszék az embereket: nem felülről kell várniuk a megoldást, hiszen a politika, a kormányok nem tudnak vagy nem is akarnak igazán tenni a globális klímakáosz ellen, hanem tisztában kell lenniük egyéni felelősségükkel, egyéni cselekvésük fontosságával - fejtette ki

Szentistványi István (alsó képünkön jobbra)

, a szegedi csoport koordinátora. Véleménye szerint a helyi és a kisközösségeken, lakó- és iskolaközösségeken a sor, hogy szervezettebbé válva alulról terjesszék el a társadalomban a klímatudatos fogyasztói magatartást, életmódot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.