Klímanap Szegeden: Visszatérünk a rossz útra?

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

A pénzügyi-gazdasági világválság nem kezelhető és orvosolható önmagában, mindez egy nagyobb problémaegyüttes része, ezért ha 2010-től vissza is állhat a fogyasztás a korábbi szintre, az önmagában még nem oldja meg a gondokat. Amennyiben nem sikerül megfelelő választ találni a klímaváltozás okozta kihívásokra, tudományos kutatások szerint akár már 2025-től évi 5-20 százalékkal zuhanhat a globális GDP. Mindez a Védegylet által szervezett szegedi klímanapon hangzott el kedden, ahol szakemberek azt is kifejtették: a civileknek, a helyi és kisközösségeknek kell felhívniuk a figyelmet a fenyegető ökológiai katasztrófára.

A december 1-6. között a Védegylet civilszervezet koordinálásával zajló Klímaébresztő! filmhét nem titkoltan arra kíván lehetőséget adni több mint száz filmvetítés, illetve az ezekkel egybekötött beszélgetések keretében, hogy mindenki feltegyen magának néhány alapvető kérdést: Mi közöm nekem a klímaváltozáshoz? Mennyiben érint, mennyiben okozom én magam, és mit tehetek én a klímakáosz elkerüléséért, mit jelent klímatudatosan élni, közlekedni, vásárolni, szórakozni, döntést hozni, várost tervezni, vidéket fejleszteni?

Az országos programhoz a Védegylet szegedi csoportja is csatlakozott, s kedden egész napos klímaébresztő filmnapot tartottak a Millenniumi kávéházban. Az érdeklődők a következő filmeket tekinthették meg: Az a kritikus 6 fok, A külvárosok végnapjai, Blue Man Group, Exxonmobil: felborult egyensúly, a beszélgetéseken pedig a Szegedi Tudományegyetem klímaváltozással, környezeti problémákkal és természetvédelemmel foglalkozó oktatóival, kutatóival (Sümegi Pál, Margóczi Katalin, Rakonczai János) cserélhettek eszmét.
Az egyik főszervező, Málovics György közgazdász (alsó képünkön balra) a SZEGEDma.hu-nak azt mondta: a globális pénzügyi-gazdasági válság rövid távon komoly gondokat okoz, jövedelemcsökkenéshez, növekvő munkanélküliséghez vezet, mégsem szabad, hogy elterelje a figyelmet az ökológiai problémákról, a klímaváltozással kapcsolatos veszélyekről. Ha 2010-től vissza is állhat a fogyasztás a korábbi szintre, az önmagában még jelent megoldást a helyzetre, amennyiben ugyanis nem sikerül megfelelő választ találni a klímaváltozás okozta kihívásokra, tudományos kutatások szerint akár már 2025-től évi 5-20 százalékkal zuhanhat a globális GDP. A klímahét rendezvényei – fűzte hozzá – éppen azt kívánják tudatosítani, hogy a mostani válság egyik fő üzenete: tilos visszatérni a rossz útra!

Az országos kampány egyik fontos célja, hogy ráébresszék az embereket: nem felülről kell várniuk a megoldást, hiszen a politika, a kormányok nem tudnak vagy nem is akarnak igazán tenni a globális klímakáosz ellen, hanem tisztában kell lenniük egyéni felelősségükkel, egyéni cselekvésük fontosságával – fejtette ki Szentistványi István (alsó képünkön jobbra), a szegedi csoport koordinátora. Véleménye szerint a helyi és a kisközösségeken, lakó- és iskolaközösségeken a sor, hogy szervezettebbé válva alulról terjesszék el a társadalomban a klímatudatos fogyasztói magatartást, életmódot.

Előző sztori

Érkeznek a XXI. század Don Quijotéi

Következő sztori

Megkezdődött a Csillagszóró II.