Kata teve a Szegedi Vadaspark egyik új kedvence

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kata, a kilenc hónapos tevecsikó személyében egy új kedvenc érkezett a Szegedi Vadasparkba, a fiatal nőstény a szlovákiai Bajnóc (Bojnice) állatkertjében született – közölte Veprik Róbert igazgató.

Góbi, a Tisza-parti város állatkertjének tavaly született tevekancája így játszótársat kapott a héten. Bár korukhoz képest még nagy – tíz hónapnyi – a korkülönbség a két fiatal tevekanca között, jól kijönnek egymással a tágas kifutóban.
Kata teve éppen anyjától való elválasztása után érkezett Szegedre. Az áprilisban született kisteve hamar csatlakozott új társaihoz, és bár az első napon hangosan jelezte régi otthonának hiányát, most már a jelek szerint elfogadta új környezetét.
A jövevényt rövidesen még egy ifjonc teve fogja követni Lengyelországból. Azért, hogy teljes legyen a szegedi tevecsapat megfiatalodása, a poznani állatkertből egy fiatal csődör érkezik a vadasparkba.
Kétféle teve él a Földön, az egypúpú Afrikában, a kétpúpú Ázsiában, Szegeden az utóbbi faj egyedeit gondozzák. A kétpúpú tevék kiválóan alkalmazkodnak az extrém időjárási körülményekhez, hiszen élőhelyükön Ázsia sivatagos, félsivatagos területein nyáron rendkívül meleg van, télen pedig jóval hidegebb az időjárás mint nálunk. A párosujjú patások közé tartozó állatok ezért télire vastag bundát növesztenek, melyet nyárra levedlenek.

Előző sztori

Labdarúgás: Kék Mókuson a Volán, Huszárik tavasszal is marad

Következő sztori

Parkoló Miklós