Januártól Bodolay Géza a Nemzeti Színház tagozatvezető főrendezője

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

A művészi elfoglaltságai miatt és családi okokból posztjáról távozó Telihay Péter utódja Bodolay Géza, 2009 januárjától tehát ő a Szegedi Nemzeti Színház új tagozatvezető főrendezője – tájékoztat a Szegedi Nemzeti Színház sajtóközleménye.

Bodolay Géza színházrendezőként 25 évvel ezelőtt a Szegedi Nemzeti Színházban diplomázott egy kései reneszánsz előadással. A szegedi teátrum tagjaként rendezte meg Kőszegi Ákossal az ’56-os Hamletet és a Rinocéroszok magyarországi bemutatóját, Tolnay Klárival az Egy pohár vizet, Mentes Józseffel és Kovács Zsolttal a Habot és a Revizort, Király Leventével a Három cilindert és évekkel később a Bolondok táncát. Szeged városa 1986-ban, mint fiatal rendezőt kitüntette. Szegeden rendezett először operát (Rossini Házassági szerződését) és operettet (a Csárdáskirálynőt).

Utóbb hét esztendeig a budapesti Nemzeti Színház rendezője volt, majd egy évtizeden át vezette a kecskeméti Katona József Színházat. Bodolay és Juronics Tamás először a szegedi Próbababák báljában dolgozott együtt, majd számos műben szerepelt közösen nevük: Az ember tragédiájának kecskeméti előadása a karlsruhe-i európai kulturális fesztiválon képviselte régiónkat. Kecskeméti igazgatása idején a színház évadonkénti nézőszáma 67 ezerről 90 ezerre emelkedett.

Bodolay sokat rendezett külföldön is: Németország állami színházaiban, valamint Nagyvárad, Kassa és Komárom magyar színházaiban. Legutóbb Wyspiański Menyegzőjét vitte színre a Teatr Słowackiban, Krakkóban, ahol több mint száz évvel ezelőtt a lengyel nemzeti dráma ősbemutatója volt.

Előadásait négyszer hívták meg a Pécsi Országos Színházi Találkozó programjába, kétszer volt a POSZT zsűrijének elnöke. Vendégként tanított a szegedi bölcsészkaron és a Berlini Művészeti Egyetemen. Az MTA Színház- és Filmtudományi Bizottságának tagja. Számos színdarabot fordított, prózai művek sorát alkalmazta sikerrel mai színpadra – írja a sajtóközlemény.

Default thumbnail
Előző sztori

Vasutassztrájk - Minden budapesti pályaudvar fogad és indít vonatokat

Következő sztori

Megelégelt bombariadók 2. - hallgassa meg a telefonáló hangját!

Legutóbbi hasonló cikkek