Hétfő: Reneszánsz panoptikum és Apáca-pác

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Mikulás végre elégedetten hátradőlhet jövő decemberig. De az események pörögnek tovább, immár a karácsonyt várjuk türelmetlenül. Ám könnyebb a várakozás, ha aktív pihenéssel töltjük az időt. Mivel idén legtöbbünknek kevés pénzből kell megoldani az ajándékozást, bőven jut idő a jobbnál jobb programokra. Gondolják meg: az is ajándék, ha elviszik a gyereket a Dóm téri Advent Bálaszínházának előadására, vagy egy igazi reneszánsz panoptikumba, a könyvtárba. De találkozhatunk hétfőn Tokody Ilonával, újra lesz Apáca-pác az IH-ban – ha nevetni támad kedvünk. A Millenniumi Kávéházban Étellift – a Radikális Szabadidő Színház előadása, a komolyzene szerelmeseinek hangverseny a Biblia Éve jegyében, még mindig ünnepeljük a színház születésnapját, és jubileumi megemlékezést tartanak gróf Széchenyi István és Széchenyi Ödön emlékére. A jóga-pszichológia módszerével kutathatjuk az elmét, és ha mindezekhez nincs kedvünk, nosza, menjünk moziba – ott garantáltan jó szórakozás vár. Ha még késő este sem késő, hétfőn is lesz buli.

125 éves a Szegedi Nemzeti Színház

A Szegedi Nemzeti Színház fennállásának 125 éves évfordulója tiszteletére a Somogyi-könyvtárban 9 részből álló vetítéssorozat indult a Magyar Televízió Szegedi Körzeti Stúdiójának archívumából a Somogyi-könyvtárban. Hétfőn 17 órakor: Az utolsó 25 év – dokumentumfilm a színház felújítás utáni éveiről; 35 éve a pályánGregor József portré.

“A művész Isten szolgája”

A magyar könyvkiadás régóta adósa Szeged szülöttének, a világszerte ünnepelt Tokody Ilonának azzal a portréval, amely nemrégiben látott napvilágot Marton Árpád tollából. Talán nem véletlen, hogy Kossuth-díjas sztárszopránunk éppen egy földijére bízta vallomáskötetének megírását. “A szokásos interjúkérdések helyett Árpád csupa olyan kérdést fogalmazott meg, amelyeket én is gyakran fölteszek önmagamnak” – mondja Tokody Ilona, aki maga is jelen lesz, hogy szegedi rajongóinak és barátainak dedikálja az első kötetet, amelyben a nagyközönséggel is megosztja ragyogó nemzetközi pályájának titkait. Hétfőn 18 órakor a Somogyi-könyvtárban vendégek: Tokody Ilona operaénekes, Marton Árpád a könyv szerzője. Háziasszony: Kovács Ágnes, beszélgetőtárs: Szalay István, a Szegedi Közéleti Kávéház Kuratóriumának elnöke.

Adventi gyertyagyújtás a Kisszínház nézőtéri előcsarnokában

Hétfőn 19 órakor adventi gyertyagyújtás a Kisszínház nézőtéri előcsarnokában, karácsonyi beszélgetés a Szegedi Nemzeti Színház művészeivel, és a Szegedi Színházbarátok Körének alakuló összejövetele. Vendégek: a színház művészei, Magyarossy József ügyvéd. Beszélgetőtársak: Karacs Laura és Maláj György.

Dóm Téri Advent – mese a Bálaszínházban

Hétfőn 17 órakor a Dóm téri Bálaszínházban Bálamesék. Mesél Kohl Piroska, a szegedi Kövér Béla Bábszínház tagja. A mese címe: Anyóka őzikéje.

Dóm tér – gyertyagyújtás a rászorulókért

Gyújtsa meg Ön is személyes csillagát a rászorulókért! A rászoruló felebarátaink iránti szolidaritást szimbolizálják a meggyújtott gyertyák. Egy héten át gondoljunk arra minden nap, hogy vannak nálunk szegényebb emberek, akik napi megélhetési gondokkal küzdenek. A gyertyáért felajánlott adománnyal a szegényeket segíti – szól a Katolikus Karitász felhívása. Az akció következő napokon, december 8-14-ig 15.00-20.00 óráig, a Dóm tér színpadán zajlik. Részleteket lásd még ITT.

Reneszánsz Panoptikum és a Monarchia szelleme a Somogyi-könyvtárban

Reneszánsz Panoptikum – a reneszánsz éve jegyében rendezett kiállítás ünnepélyes megnyitója lesz hétfőn 16 órakor a Somogyi-könyvtárban. A rendezvényt megnyitja Tóth Károly önkormányzati képviselő, a Kulturális, Közművelődési is Idegenforgalmi Bizottság tagja, közreműködik a Pavane Táncegyüttes. Mátyás király udvarának jeles személyiségei népesítik be az alagsori kiállító-helyiségét a következő hetekben. Életnagyságú, korhű ruhákba öltöztetett panoptikumfigurák testesítik meg Mátyás és Beatrix, Galeotto Marzio, Janus Pannonius, Kinizsi Pál és társaik alakját. A díszletként szolgáló bútorok és használati tárgyak ugyancsak korfestő jelleggel készültek. Az alakokat orvosi műszemek, valódi haj és szőrzet, valamint szilikonból készült “bőr” teszik életszerűvé. A panoptikum öt képben, összesen huszonkilenc szereplővel mutatja be Mátyás és kora világát.
A kiállítás 2009. január 22-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási rendje szerint.
A belépőjegyek 550,- Ft-ba kerülnek, tárlatvezetés is kérhető, melynek díja 1.500 Ft. Csoportok és a tárlatvezetés előzetes bejelentkezés alapján a20/587-5383 telefonon. A kiállításról, annak előkészületeiről, hasznos és további érdekes információt találnak a www.waxmuzeum.hu oldalon.

A könyvtár I. emeleti Zeneszobájában is új kiállítást láthatunk hétfőtől december 20-ig, A Monarchia irodalma – nemzetiségi sajátosságok a Birodalomban: a közép-kelet-európai életérzés címmel, a Nemzetiségek Napja program kísérő rendezvényeként. A kiállításhoz kapcsolódóan online játék, könyvnyeremények.

Alko-Talkshow a Reökben

Hétfőn 19 órakor ismét Alko-Talkshow a Reökben. Ezúttal a vendég: Szekeres Ferenc. A belépés ingyenes.

Étellift a Kávéházban

A Millenniumi Kávéházban hétfőn 19 órakor Étellift – a Radikális Szabadidő Színház új produkciója. Előadják: Illyés Lénárd (Ben), Szitás Balázs (Gus). Rendezte: Formanek Csaba.

2008 – A Biblia Éve-koncert

Hétfőn 19 órakor a SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay Ferenc Hangversenytermében 2008 – A Biblia Éve címmel hangversenyt hallhatunk a SZTE Zeneművészeti Kar szervezésében. Fellép a Gregorián Együttes, vezényel Szudi Mária adjunktus, a Vox Universitas Szegediensis, vezényel Cseri Zsófia egyetemi adjunktus, Lukács Angéla – magánének, Tóth Tamara – zongora, Illés Gabriella – magánének, Rákai András – zongora, Ratkó Ágnes adjunktus – csembaló, Szélpál Szilveszter – magánének.

Apáca-pác az IH-ban

Hétfőn 19 órától ismét Apáca-pác az IH Rendezvényközpontban. Dan Goggin darabja egy nagyon vidám revümusical, amely igazi, felhőtlen szórakozást ígér a közönségnek. Szereplők: Szilágyi Annamária, Kürtös Petra, Varga T. Zsuzsa, Márkus Judit, Papp Gabriella. Jelmez: Papp Janó, rendező: Janik László.
Jegyár: 1.800 Ft. Jegyek válthatók az OTP Travel irodájában (Kárász u. 5.), a Brnoi Söröző és Étteremben (Kelemen u. 3.), valamint az IH Rendezvényközpontban (Felső Tisza-part 2.)

Emlékezés a Széchenyiekre

A Klub Nextben (Tisza Lajos krt. 63. sz.) hétfőn 17 órakor Gróf Széchenyi István és Széchenyi Ödön emlékére jubileumi megemlékezést tartank. Vendég: Gáspár János, a Közlekedés Közművelődési Alapítvány ügyvezető elnöke, a Közlekedési Múzeum osztályvezetője, beszélgetőtárs: Borsi István MÁV ny. főtanácsos.

Irodalomról a Teaházban

Az Assam Teaház (Tisza Lajos Krt. 60.) vendége hétfőn 18 órakor Darvasi Lászlóköltő, író, publicista, a Hogyan csábítsuk el a könyvtáros kisasszonyt? és Szerezni egy nőt című művek szerzője. Az íróval Darabos Enikő irodalomkritikus beszélget. Az előadás ingyenes. Asztalfoglalás telefonon: 06-62/311-440; e-mailben: assamteahaz@invitel.hu

Jóga-pszichológia – Mi az Elme valójában?

A jóga-pszichológia azon az elméleten alapszik, hogy a létezésnek rengeteg szintje van. Mindannyian tudatában vagyunk egy „testnek és elmének”, de ezek, a keleti gondolkodás szerint, csak részei a teljes egésznek. Mindegyik egy bizonyos kvalitást ad tudatunknak abban a pillanatban, hogy tudatosítjuk, és fogalmaiban gondolkodunk. A B-612 Kulturális Műhely programja hétfőn 18 órakor Az Elme tanulmányozásának módjai – Tanítás az Énen túl.

Hétfői moziműsorok

A Grand Caféban hétfőn 19 órakor Zuhanás (The Fall) feliratos indiai-angol-amerikai film, rendező: Tarsem Singh.
21 órakor: Eszter hagyatéka – magyar filmdráma, rendező: Sipos József, író: Márai Sándor.A Belvárosi mozi hétfői műsora:
A Zsigmond Vilmos teremben
14 órakor Wall-E – színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, írta és rendezte: Andrew Stanton.
16 órakor: Kaméleon (2008) – Színes, magyar szélhámosfilm, írta: Goda Krisztina, Divinyi Réka, rendezte: Goda Krisztina.
18 órakor Ananász Expressz (Pineapple Express) – színes, feliratos, amerikai vígjáték, rendezte: David Gordon Green.
20 órakor Kaméleon – Színes, magyar szélhámosfilm, írta: Goda Krisztina, Divinyi Réka, rendezte: Goda Krisztina.
A Balázs Béla teremben
16.15-től Vicky Cristina Barcelona – Színes, feliratos, spanyol-amerikai vígjáték, írta és rendezte: Woody Allen
18.30-tól Kaméleon – Színes, magyar szélhámosfilm, írta: Goda Krisztina, Divinyi Réka, rendezte: Goda Krisztina.
20.45-től Vicky Cristina Barcelona – Színes, feliratos, spanyol-amerikai vígjáték, írta és rendezte: Woody Allen.
A Csőke József teremben
16 órától Mongol – Színes, feliratos, német-kazak-orosz film, rendezte: Szergej Bodrov.
18.15-től Usti opre – Éleszd a tüzet! – Színes, magyar dokumentumfilm, írta és rendezte: Sas Tamás, Allan Siegel.
20.30-tól Mongol – Színes, feliratos, német-kazak-orosz film, rendezte: Szergej Bodrov.

Hétkezdő bulik

A JATE Klubban hétfőn 20 órakor MR2-Petőfi Rádió Party. Fellép: Barabás Lőrinc Eklektric, Péterfy Bori & Love Band, Copy Con. A koncertek után buli! Házigazda: Dj. Alma. A Kisteremben: Dj. Egon.
A Garaboncziás Borozóban (Kálvária sgt. 9-11.) hétfő este Kelta Mikulás. Fellépők: Tara, Pucks’n’ Fairies.

Előző sztori

Sporthétvége: A Szeviép után a Szedeák is botlott

Következő sztori

Szegedi kutatók a rák és az Alzheimer-kór ellen