Decemberi fociünnep Újszegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fotók: Gémes Sándor

Szeged legrangosabb amatőr kispályás focitornájának a döntőit játszották le szombaton. A Kék Mókus Kupát hagyományosan az év utolsó hétvégéin rendezik, ahol a város és környékének legjobb kispályás csapatai csapnak össze. A sportünnepen idén Kaszás Gábor emlékére rendeztek egy háromcsapatos tornát a régi Szeol AK, Fradi és a Honvéd részvételével.

Az újságírók döntetlenje után a negyvenöt és a harmincöt év felettiek játszottak el a harmadik helyért a Kék Mókus december 27-i zárónapján. A legöregebb fiúknál a Hódmezővásárhely, míg a 35 év feletti kategóriában a makóiak diadalmaskodtak. A „fiataloknál” a Silver nyert (nevéhez hűtlenül) bronzot. A „kisdöntők” után a Kaszás Gábor Emléktorna első mérkőzése, a Szeol AK – Ferencvárosi TC összecsapás következett. (A tribünön ekkor már közel nyolcszázan foglaltak helyet.)

Nem bírt a Szeol a Fradival

Már a csapatok bemutatásánál megdobbanhattak a bőrgolyó alakú szívek, hiszen míg a vendégoldalon az utolsó Bajnokok Ligája-csoportba jutott magyar csapat focistáit, Nyilas Eleket, Nagy Zsolt láthatták az érdeklődők, vagy éppen az Üllői úton a Szegednek hármat gurító Horváth Pétert, addig a kék-feketéknél igazi városi legendák futottak ki a parkettára. Elég csak megemlítenünk a kapuban Tóth Zolit, Szabó Gyulát, Orosházit, Kántort, Kozmát, Takácsot, Vébert, vagy akár Polyvás Tamást és Kovács Gábort.

A mérkőzés egyperces gyászszünettel kezdődött a legendás szegedi edző, Kaszás Gábor emlékére, kinek fia, Kaszás Péter a Fradiban lépett most pályára. Már az első percek izgalmasan kezdődtek, hiszen a szegedi Márki hatalmas ziccert hibázott mintegy hat méterről. Három perccel később ismételhetett, ám ezúttal nem az oldalháló hárított, hanem a zöld-fehéreket erősítő hálóőr, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Kiss-Rigó László. Az FTC válasza sem késlekedett, előbb egy keresztbe lőtt labdát vágott mellé egy Üllői úti támadó, majd a hetedik percben Nyilas Elek passzolt két méterről, ezúttal gólt érő labdát 0-1. A tizedik perctől egyre több Tóthbravúrt láthatott a közönség, és ez – valljuk be – nem a szegedi védelmet dicsérte. Az egyenlítést azonban mégis sikerült kiharcolnia a kék-feketéknek. A huszadik percben Mádi József hatalmas kapáslövése akadt a bal felső ficakba: 1-1.

A szünet után is a Fradi akciói hoztak több izgalmat. A Tóthot váltó Demeter is bemutatott néhány védést, ám a negyedik percben Nagy Zsolt lövésénél már nem tudott hárítani. A ferencvárosi játékos hat méterről félmagasan a kapu jobb oldalába helyezte a labdát. Két perccel később Orosházi bombája kötött ki a bal alsóban: 2-2. Nyilas Elek egy szemtelen, de igen látványos perdítéssel szerezte meg a vezetést: 2-3. A legnagyobb tapsot egy Demeter védés érdemelte ki a tizenharmadik perc környékén. A kapus szinte lehetetlen helyzetből mentett egy önfeláldozó vetődéssel. A Fradi negyedik gólját Horváth szerezte meg a 14. percben: 2-4. Mádi három perccel később szépíthetett volna, de püspökünk a helyén volt. Sajnos az utolsó percben Horváthnak sikerült dupláznia kialakítva a végeredményt: 2-5.

Bár az első meccsen az FTC felülmúlta a szegedieket, de még nincs vége, hiszen a Fradi később 4-3-ra kikapott a Honvédtól, így ha a Szeol átlép majd a Honvédon, megnyerheti a tornát.

A Honvéd ellen sem sikerült

A Török György Emléktorna, a +45 éves korcsoport fináléja után – ahol a Fit World Senior 4-0 arányba lelépte az Együtt Szegedért Egyesület csapatát következett a Szeol AK – Budapest Honvéd összecsapás. A fővárosiakat olyan nevek erősítették, mint Détári, Duró vagy Hamar István.

A kezdés reményteli, mondhatni tökéletes volt. A negyedik percben Mádi Józsi remek, szemfüles góljával a kék-feketék megszerezték a vezető találatot: 1-0, ám Duró egy távoli lövéssel szinte rögtön egyenlített: 1-1. A lelátón szurkoló szép számú ultracsoport a „Mindörökké velünk vagy, Kaszás Gabi” felirattal emlékezett meg a legendás szegedi trénerre. Ám a jó félszáz „B” közepes hangos biztatása sem menthette meg a szegedieket a második Honvéd-találattól: 1-2. A következő transzparens felállítása után – „Városvezetők, kell a foci Szegedre” – egyenlítettek Orosháziék: 2-2 (hm). Be kell látni, hogy sajnos egyre gyakrabban tornáztatták meg a pestiek Demeter kapust, aki bravúrt bravúrra halmozva óvta kapuját. A tizenegyedik percben góllá értek a fővárosiak támadásai: 2-3. Ekkor Sahin egyenlíthetett volna, új lendületet adva csapatának, ám a szegedi játékos az üres kapu mellé lőtt. Válaszként a Honvéd egy felső sarkos lövéssel növelte előnyét: 2-4. Sőt, az utolsó percben, lekoppintva a Fradi teljesítményét a piros-feketék 5-2-re hozták a meccset. A szegedi publikum tapssal jutalmazta a csapatok teljesítményét, a kék-feketéknek pedig újra szólt a hajrá, Szeged.

És a döntők folytatódtak…

A Kaszás Gábor Emléktorna befejezésével a nézők száma is láthatóan apadt. Az amatőr kispályás torna döntője mintha nem mozgatna meg annyi embert, mint egy-egy zöld-fehér, piros-fekete vagy kék-fekete öregfiú gólja. A +35-ös korcsoport döntőjét a Fit World és az Első Beton játszotta. Az első tíz percben a kapuk nem nagyon forogtak veszélyben, mondhatni unalmasan indult a találkozó. Ám a Beton ekkor nagyobb fokozatra kapcsolt, s mindjárt két helyzetet is jegyezhetett, ám a Fit World, Nagy Attila jóvoltából az első valamire való támadásából gólt szerzett a tizenkettedik percben. A találatot még egy százas ziccer és egy kapufa követte a félidő végéig; itt már határozottan a Fit World irányította a mérkőzést, sőt, a második félidőben egy szép lefordulást követően tovább növelte az előnyét: 2-0. A harmadik találatot ismét Nagy jegyezhette a tizenötödik percben: 3-0. A két szépítő találat kísértetiesen hasonló szituációban született. Mindkétszer a lábak alatt suhant a kapuba a labda, a tizennyolcadik 3-1, és a tizenkilencedik percben 3-2. Ám a Fit World előnyét már nem lehetett behozni.

A 35 év alatti kategória döntőjét a Csupaszív vívta a Micro-Meat-Soma ellen. (A kezdésre sajnos mindössze négy-ötszáz ember gyűlt össze.) Az első tíz percben szinte nem történt semmi. Puffogtathatnánk közhelyeket, miszerint a mezőnyben folyt a játék, vagy a csapatok tapogatóztak, de az igazság az, hogy az első félidőben alig fél tucat helyzetet láthatott a közönség, melyből Gyimesi révén a Csupaszív gárdája szerzett gólt: 1-0. (Többen elindultak hazafelé.) A második játékrész ígéretesebben indult. Két Micro-Meat-Soma-helyzetre ismét Gyimesi válaszolt, gólt ezúttal nem szerzett. A tizenhetedik percben ismét Gyimesi volt a főszereplő. Jobb oldalon elfutva, a szélső pozíciójából kilőtte a rövid sarkot: 2-0. Már úgy nézet ki, hogy eldőlt a kupa sorsa, ám két perccel a vége előtt előbb szépített a Micro-Meat, majd a lefújást néhány másodperccel megelőzve egy szemfüles bedobás révén egyenlített is: 2-2. Hetesek következtek. A párbajból a mérkőzés folyamán kissé alárendelt szerepet játszó Micro-Meat-Soma került ki győztesen, a végeredmény: 4-5.

2008. december 27. (szombat) Kék Mókus Kupa, döntők

Újszegedi sportcsarnok

Szeged Médiaválogatott – Forráskút, bemutató mérkőzés 2-2
Török György Emléktorna (+45 év), a harmadik helyért: SZAK Öregfiúk – Hódmezővásárhely 1-2
+35 év, a harmadik helyért: ROSÉ – Favor Trans Makó 1-3
-35 év, a harmadik helyért: RET FC – Silver 1-3
Kaszás Gábor Emléktorna: Szeol AK – Ferencvárosi TC 2-5
Tisza Volán – Rendőr TE bemutató mérkőzés (98-as korosztály) 6-0
Kaszás Gábor Emléktorna: Budapest Honvéd – Ferencvárosi TC 4-3
Török György Emléktorna (+45 év), döntő: Fit World Senior – Együtt Szegedért Egyesület 4-0
Kaszás Gábor Emléktorna: Szeol AK – Budapest Honvéd 2-5
+ 35 év, döntő: Első Beton – Fit World 2-3
– 35 év, döntő: Csupaszív SC – Mikro-Meat-Soma FC 2-2 (hetesekkel: 4-5)

Előző sztori

Utcahosszal vezetnek a szegedi női pólósok

Következő sztori

Vasárnap-hétfő: vendégjáték a színházban és Csendesülős