Csütörtök: Nemzetiségek Napja és karácsonyi kísérletek

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két rendezvényre is várják csütörtökön azokat, akik úgy vélik: a szomszéd kertje – azaz konyhája – mindig zöldebb. Kisebbségeink és szomszédaink ételeibe, zenéjébe és táncaiba kóstolhatnak bele a kíváncsiak. A Reökben még mindig a reneszánsz és a barokk között félúton koncertezik az Incantamento Antico. Blues az IH-ban: Big Daddy Wilson, Ripoff Raskolnikov és Nagy Szabolcs – kihagyhatatlan élmény! Négy programot is kínál csütörtökre a Somogyi-könyvtár, lesz karácsonyi táncház és végre a Valami Amerika második rész a moziban – egész délután és este. És ha már ilyen sok karácsonyi program adódik, ajánlunk karácsonyi kísérleteket is – különleges alkalom, ne hagyjuk ki.

Karácsonyi kísérletek

Csütörtökön 17 órakor a Budó tanteremben (Dóm tér 9., I. emelet) KARÁCSONYI KÍSÉRLETEK címmel tart ajándék „koncertet” kis- és nagy diákoknak az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) Csongrád Megyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikus Tanszékcsoportja a reneszánsz jegyében… A két intézmény már hagyományos karácsonyi kísérleti bemutatóján fellépnek: Kopasz Kata, Nagy Anett, Papp Katalin, Szabó Gábor, Szabó M. Gyula, Szalai Tamás, Szakmány Tibor, Szélpál Sziveszter és még sokan mások. A karácsonyi kísérleti alkalmon hallhatunk sok más mellett zenecsövekről, a “sejtelmes vákuumról”, de a csillagász érdeklődésűek sem fognak csalódni, hiszen megtudhatják például, hogy néz ki egy naplemente az üvegkádban. Marx György, Vermes Miklós és Öveges József “reneszánsz oldalával” is megismerkedhetünk, és persze koncert révén, a zene is szerephez jut, hogy hogyan, kiderül ma 17 órától. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

A reneszánsz és a barokk között félúton

“A reneszánsz és a barokk között, félúton” című sorozat záró koncertjén a vokális kamarazene változásait, fejlődéseit mutatják be csütörtökön 19 órakor a Reökben. Az estet ezúttal is Rákai Zsuzsanna zenetörténész érdekfeszítő előadása kíséri. Fellép: az Incantamento Antico.

Blues az IH-ban: Big Daddy Wilson, Ripoff Raskolnikov és Nagy Szabolcs

A blues nagy alakjai együtt az IH Rendezvényközpont színpadán csütörtökön 20 órakor. Big Daddy Wilson és Ripoff Raskolnikov régóta tiszteli egymás munkásságát, itt az idő, hogy együtt muzsikáljanak, melyben Nagy Szabolcs, a kitűnő magyar billentyűs lesz segítségükre. A három zenész annyira egyféleképpen gondolkodik, hogy olyasfajta muzsikálásnak lehetünk tanúi, amire csak igen ritkán van alkalma az embernek. A Big Daddy-től eddig megszokott tradicionális blues mellett a mostani produkcióban megjelennek az általa korábban sikerrel művelt soul és gospel zene elemei is. A trió tagjai: Big Daddy Wilson: ének, gitár, konga, cajon, Ripoff Raskolnikov: ének, gitár, Nagy Szabolcs: zongora. Jegyár: elővételben: 1.900 Ft, előadás napján: 2.400 Ft. Jegyek az IH Rendezvényközpontban a Belvárosi Moziban, illetve a Ticketportal országos hálózatában válthatók.

Két bábelőadás csütörtökön

A Kövér Béla Bábszínház műsorán csütörtökön délelőtt 10 órakor Sampucli, az irigy perselymalac. Az előadásra a Szundi bérlet érvényes. Délután 14.30-kor Hétmérföldes bérlet:  Rest mese.

Dóm téri Advent

Csütörtökön a Dóm tér programjai a következők:
16 órakor: Szalmaszáli mesék. Mesélő: Kémeri Attila, zenél: Kádár Zoltán.
18 órakor: Rockkarácsony – Active Coma (Hódmezővásárhely).

A Somogyi-könyvtár csütörtöki programjai

Csütörtökön 13-19 óráig Nemzetiségek Napja ételkóstolóval a Somogyiban. “Vannak ínyemre dolgok…”: gasztronómiai kalandozások szomszédainknál – kamara-kiállítás a 2. emeleten. 17 órától Szomszédaink asztalánál címmel rövid összefoglalót hallgathatnak meg az érdeklődők a lengyel, román és bolgár konyhaművészetről a 2. emeleten, ezt követően az alagsori büfében kóstolót kínálnak e nemzetiségek jellegzetes ételeiből.

Karácsonyi készülődés a Gyermekkönyvtárban csütörtökön 15 órakor. Karácsonyi kézműves foglalkozás: a gyerekek fenyőfára és az ünnepi asztalra illő díszeket készíthetnek, karácsonyi képeslapokat festhetnek.

Hónapsoroló: Naptárak és kalendáriumok a 20. század első felében: A kalendáriumok megjelenése a könyvárusoknál csalhatatlanul az újév közeledtét jelzi. Az esztendő fordulóján az 1900-as évek első felének naptárait mutatják be. Vajon ezek a kiadványok is őrzik még a műfaj évszázados hagyományait? Változott-e a kiadók számára biztos vevőkört jelentő olvasói réteg? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre igyekszik választ adni az összeállítás, melyben kiemelt hangsúlyt kapnak a Szegeden megjelent kiadványok. A könyvtár földszintjén rendezett kiállítás csütörtöktől január 21-ig tekinthető meg.

Szegedi Hóvirág Nyugdíjas Népdalkör meghívja az érdeklődőket csütörtökön 17 órakor a Somogyi-könyvtárba a Hagyományőrzés – Születéstől az elmúlásig III. – Lakodalom II. című előadás-sorozatra: Előadó: Kothencz Kálmán karvezető, háziasszony: Tokodiné Kun Zsuzsanna egyesületi elnök. Fellép: a Szegedi Hóvirág Nyugdíjas Népdalkör, Kothencz Kálmán, Laudiszné Katika, Szélpál Szilveszter, Mészárosné, Jakus Vilmosné, Kothencz Kálmán – citera, Tokodi Viktor – klarinét.

Karácsonyi táncház

Az Alsóvárosi Kultúrházban csütörtökön 18 órakor Karácsonyi táncház és betlehemezés, Kiss Ágival, Patyi Zoltánnal és barátaival. Belépő: 500 Ft/fő.

Púp a végzet fenekén

Csütörtökön 16 órakor a Klub Nextben (Tisza Lajos krt.63.sz.) Andlui: Púp a végzet fenekén című könyv bemutatója. Házigazda: Majzik István a Bába és Társa Könyvkiadó ügyvezető igazgatója. Beszélgetőtársak: Héger Lajos és Héger András.

Magyarországi Nemzetiségek Napja

A Pick Étterem és Sörözőben (Felső Tisza-part 10.) csütörtökön 18 órakor Gasztronómiai bemutató – a szegedi nemzetiségek (örmény, ukrán, szlovák, német, lengyel, görög, horvát, szerb, bolgár) étel- és italkülönlegességeinek bemutatója, kóstolója. A programban Maskarades koncert és görög táncház, Szeltner László (Iliosz együttes) vezetésével.

A mozik csütörtöki műsora

A Grand Caféban csütörtökön:
17 órakor: A hullám (Die Welle), feliratos német film, rendező: Dennis Gansel.
19 órakor: Csillagpor (Stardust), angol-amerikai film, rendező: Matthew Vaughn.
21 órakor: Delta, magyar-német film, rendező: Mundruczó Kornél.

A Belvárosi mozi műsora csütörtökön:

A Zsigmond Vilmos teremben:
14 órakor Kung Fu Panda – színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, rendezte: John Stevenson, Mark Osborne.
16 órakor, 18 órakor és 20 órakor Valami Amerika 2. – színes, magyar vígjáték, rendezte: Herendi Gábor.

A Balázs Béla teremben:
16.15-től, 18.30-tól és 20.45-től Fados – színes, feliratos, portugál-spanyol musical, írta: Carlos Saura, Ivan Dias, rendezte: Carlos Saura.

A Csőke József teremben:
16 órától és 20.30-tól Good – színes, feliratos, angol-német film, rendezte: Vincente Amorim.
18.15-től Mongol – színes, feliratos, német-kazak-orosz film, rendezte: Szergej Bodrov.

Csütörtök esti bulik

A JATE Klubban TTIK-s “Nyílt Napi Buli” csütörtökön 20 órakor. Házigazda: Dj. Varga B.
A SZOTE Klubban csütörtökön 22 órakor Fűszeres Vilmos Party Patkós doktorral.
A Number 1. Pubban (Kölcsey u. 11.) csütörtökön 20 órakor Universitas Karaoke Házibuli. Fellép: DJ Sindel.

Előző sztori

Móra-múzeum: Jubileum és Tömörkény-díj

Következő sztori

Behelyettesítés

Legutóbbi hasonló cikkek