A hét kérdése: Mi lesz veled, Mars téri piac?

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elmúlt héten a 2004. december 5-i népszavazás évfordulója kapcsán a kettős állampolgárság intézményéről kérdeztük Önöket, most arról érdeklődünk, hogyan látják a Mars téri piac jövőjét az önkormányzat napvilágra került tervei és elképzelései tükrében.

Fordított december 5.: olvasóink igent mondtak

Sikeresnek bizonyult kezdeményezésünk, olvasóink nagy számban nyilvánítottak véleményt az állampolgárság ügyében. Köszönjük szavazatukat, illetőleg az ezzel kapcsolatos észrevételeiket, igyekszünk a válaszadások technikai részét az Önök jogos kérései és igényei alapján finomítani!
Játszottunk a számokkal, s kiderült, ha a SZEGEDma.hu olvasóin múlna, talán nem negatív kontextusban emlékeznénk évről évre a 2004. december 5-i népszavazásra. A válaszadók 74 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ha most tartanák a referendumot, támogatná a határon túli magyarok kedvezményes honosítását, 26 százalék pedig elutasítaná azt.
Négy évvel ezelőtt a valamivel több mint 8 millió választópolgár nem egészen 38 százaléka járult az urnákhoz: az igenek (1 millió 521 ezer; 51,47 százalék) alig múlták felül a nemeket (1 millió 428 ezer; 48,43 százalék). Az Országgyűlést törvényalkotásra kötelező eredményhez legalább 2 millió 8 ezer azonos szavazat kellett volna.
Érdekességképpen jegyezzük meg: ha a népszavazáson részt vevő mintegy 3 millió 18 ezer magyar választópolgár 74 százaléka az igent ikszeli be 2004-ben, akkor bizony bőven, de bőven túljutottunk volna az eredményesség küszöbén…

Mars tér: piac kontra kereskedőház?

Ezen a héten arról érdeklődünk, hogyan látják a Mars téri piac, a hagyományos Mars téri árusítás jövőjét az ezzel kapcsolatos önkormányzati szándékok és fejlesztési tervek tükrében. Az elmúlt hetekben a SZEGEDma.hu többször foglalkozott a Mars tér rendezési tervével, különösen azzal az önkormányzati egyeztetések során előkerült tervrajzzal, melyen a jelenlegi őstermelői rész, a buszpályaudvar és az „U” pavilon helyének a teljes átalakítás utáni képe látható. A városvezetés egyelőre „még nem konkrét” döntésekről nyilatkozott, ugyanakkor az említett tervrajzon nagyon is határozott elképzelések látszanak körvonalazódni a tér átrendezéséről. Beszámoltunk róla: az érintett tervezőiroda képviselője szerint több egyeztető fórum is szükséges, mielőtt végleges döntést hoznának az ügyben, de azt is megírtuk: a Mars téri piacosok aggódnak a jövőjük miatt, egyértelműen attól tartanak, hogy megszüntetik az őstermelői részt, a vásárlókat pedig az épülő bevásárlóközpontokba kényszerítik. Szintén hírt adtunk arról, hogy Balogh László önkormányzati képviselő rávilágított: a novemberi közgyűlési ülésen született határozat – a korábbiakkal szemben – a tér fejlesztésénél már nem számol a piac területével mint adottsággal.
Mindezek után az Önök véleményére vagyunk kíváncsiak: mit gondolnak, a szegedi városvezetés vajon a hagyományos Mars téri piaci árusítás megszüntetésére törekszik?
Szavazni a jobb oldali menüsorban található A hét kérdése rovatban lehet, s ugyanitt tekintheti meg azt is, hogyan, milyen százalékban oszlanak meg a vélemények az adott témában. Előre is köszönjük véleménynyilvánítását, s hogy ilyen módon is velünk szerkeszti a SZEGEDma.hu-t!

Előző sztori

Vívás: Csapatparádé a Sportarénában

Következő sztori

Mi kicsiben, ők nagyban?