Közélet

Mars tér: Kevesebb helyen drágább zöldséget?

Mars tér: Kevesebb helyen drágább zöldséget?

2008. december 9., kedd
Mars tér: Kevesebb helyen drágább zöldséget?

Fotók: Gémes Sándor

Az elmúlt hetekben a SZEGEDma.hu többször foglalkozott a Mars tér rendezési tervével, különösen azzal az önkormányzati egyeztetések során előkerült tervrajzzal, melyen a jelenlegi őstermelői rész, a buszpályaudvar és az „U" pavilon helyének a teljes átalakítás utáni képe látható. A városvezetés egyelőre „még nem konkrét" döntésekről nyilatkozott, ugyanakkor az említett tervrajzon nagyon is határozott elképzelések körvonalazódtak a tér átrendezéséről. A tervezőiroda képviselője szerint több egyeztető fórum is szükséges, mielőtt végleges döntést hoznának az ügyben. A hétvégén a Mars téri piacon kereskedőktől, termelőktől és vásárlóktól érdeklődtünk: mit tudnak az átalakítási tervekről, és ezek tükrében mire számítanak a jövőben.

„A nyilvánosságra került tervekben az a legelkeserítőbb, hogy éppen az őstermelői rész szűnik meg, illetve csökken le a töredékére. A városban itt lehet a legnagyobb mennyiségben és a legolcsóbban kiváló minőségű zöldséget, gyümölcsöt kapni" - mondta el

Németh János,

a Mars téri kereskedők képviselője. „A friss mezőgazdasági termékekre mindig szükség lesz - és ezt ilyen minőségben soha nem fogják megkapni a nagy áruházakban a vásárlók."

Demokrácia 2008: Retorzióktól tartanak az árusok

Hasonlóképpen vélekednek a kereskedők és a termelők is, akik közül azonban senki sem merte névvel vállalni válaszait. (Többen megjegyezték, félnek tőle, hogy nyilatkozatuk után elveszíthetik az asztaluk bérleti jogát.) A tervrajz alapján a mostani, az őstermelőknek helyet adó rész a jövőben fákkal tagolt parkolóvá válhat. A zöldségesek pedig a leendő nagycsarnokban és az amellett kialakítandó szabadtéri asztaloknál kaphatnak helyet. Pontosabban vehetnek maguknak bérleti jogot. Az árusok tudomása szerint húsz évre hatmillió forintért, amit előre kell kifizetniük. Egyikük megjegyezte, hogy a polgármester egy lakossági fórumon is elhangzott vélekedése - mely szerint „mindenkinek lesz helye az átépített piacon" - kifejezetten cinikus, hiszen csak azokra vonatkozhat, akik meg tudják fizetni ezt az óriási összeget. Egy fiatal termelő elkeseredve kérdezte: „Ki fogja ezt a milliós bérleti díjat előre odaadni azért, hogy abból a politikus és a beruházó jól éljen? Egyértelmű: a politika érdeke, hogy ez így legyen, nem pedig az embereké." Néhányan a már működő két új csarnok kapcsán is spekulációt, visszaélést emlegetnek, mivel a legtöbbjük véleménye szerint már ezekben is megfizethetetlen a bérleti díj egy egyszerű termelő számára. „Ez a rendezési terv is a befektetőknek kedvez, akik majd felvásárolják a nagycsarnok üzlethelyiségeit, aztán arányosan még drágábban adják bérbe a termelőknek. A kereskedők így is, úgy is tönkremennek" - véli egy középkorú zöldségárus úr.

Hogyan fognak elszámolni a piac megszüntetésével?

Németh János úgy látja, az őstermelői rész lecsökkentése helyett éppen több árusnak kellene helyet biztosítani a piacon, hogy ezáltal az árak csökkenjenek, és ne váljon egymás ellenfelévé a kistermelő és a kereskedő. A helyszűke főleg a nyári időszakban mutatkozik meg élesen, amikor hajnalban óriási tülekedés, néha akár tettlegességig is elmenő veszekedés van a helyekért. Egy sándorfalvi asszony szerint az átépítés vesztesei pont azok lesznek, akik kis kocsijukkal vagy a két kezükben elbírt táskáikban hozzák az árujukat, mivel ők már most sem tudják megfizetni az asztalok díját, így legtöbben a földről árulnak. Tudomása szerint főleg vidékről (homokháti, sándorfalvi termelők) és a szegedi kiskertekből érkeznek így nagyon sokan. A szomszédjában árusító fiatal férfi hozzáteszi: „Azok az árusok fognak eltűnni, akiknek nem ez a fő foglalatosságuk, hanem a családi fogyasztás feletti kis rész eladásából próbálnak némi bevételhez jutni. Mindenhol a válságról beszélnek, de pont emiatt kellene a pluszbevételek lehetőségét biztosítani az embereknek. A munkanélküli vagy kispénzű embereknek pedig éppen ez a piac ad lehetőséget rá, hogy valamit spórolni tudjanak." Egy felháborodott árus pedig azt kérdezte dühösen: „Hogyan fog elszámolni a városvezetés azzal, ha a hagyományos piac teljesen eltűnik Szegedről?"

A piacosok megdöbbentek, és „beruházási terrorról" beszélnek

A megkérdezettek egybehangzóan állították, hogy a rendezési tervről eddig nem történt semmilyen egyeztetés, pedig - mint bérlőket és rendszeres beszállítókat - őket érinti leginkább, ha elkezdődnek az átalakítások. Van, aki úgy gondolja a tervrajzot átnézve, csak azért készül egy úgynevezett nagycsarnok, hogy ne lehessen egyértelműen kimondani az őstermelői piac eltűnését. Mégis ez fog történni, hiszen a legtöbb kis árusnak nem lesz többé helye a Mars téren. Egy középkorú férfi szerint ha valóban fejleszteni akarnák a piacteret, akkor a most félresöpört érdeksérelmek megoldásával kellene kezdenie az önkormányzatnak. Ezzel szemben - szavai szerint - „beruházási terror" működik: aki szót emel bármi miatt, azt kipellengérezik ahelyett, hogy a jobbító szándékot látnák a kritikában. „Az ezeréves, kipróbált dolgok megszüntetése nem fejlesztés!" - teszi hozzá keserűen. Az árusok egy része azt gyanítja, hogy nem véletlen a tér rendezését övező nagy titkolózás. „Ez a város legértékesebb telke, a lakosság igényeit és véleményét mégis figyelmen kívül hagyják a döntéseknél" - vetette fel egy idősebb úr. „A hallgatás fő oka az lehet, hogy a választók könnyen elpártolnak, ha kiderül, mekkora mértékben csökken a piac területe az átépítés után."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.