Péntek: Advent a Dóm téren és premier a színházban

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Péntektől négy héten át adventi rendezvények színtere lesz a Dóm tér. Pénteken nyílik a karácsonyi vásár a Széchenyi téren és bemutató lesz a színházban: A mennyi város és A katona története. A könyvtárban a Feltalálók Baráti Körének előadása vár, a Korona Szállóban a szobrászat múltjáról, jelenéről, jövőjéről és műemlékeink védelméről hallhatunk. Az India Klubban még több India – nem csak India szerelmeseinek, a Balskó Qurtett játszik a kávéházban, folytatódik a Román Filmnapok, és ma is látható Woody Allen legújabb vígjátéka a moziban. És a buli sem marad el.

Múzeum: Trogmayer Ottó új könyve

Trogmayer Ottó egykori múzeumigazgató “Köddé vált tegnapok” című új könyvét mutatják be pénteken 17 órától a nagyközönségnek a múzeum könyvtárában, ahol kedvezményesen meg is lehet vásárolni, illetve dedikáltatni lehet a példányokat.

Pénteken bemutató – színház nagyban, kicsiben és bábban

Lendvay Kamilló: A mennyei város, Igor Sztravinszkij: A katona története című tánc-oratórium és táncjáték bemutatóját láthatjuk pénteken este 19 órakor a Nagyszínházban. Két huszadik századi mű, bűnbeesésről és elkárhozásról, látomásról és realitásról. János jelenései és egy francia-orosz rémtörténet: az emberi psziché ősi félelmei elevenednek meg, az emberi kifejezésmódok mindegyikét (zene, próza, ének, tánc) felhasználva. Különleges zenés látomások olyan témákról, melyek végigkísérik létezésünket. Több évezrede szorongunk miattuk, de még nem találták fel a pirulát, melytől elmúlnának rémálmaink.  Előadják: Czár Gergely, Csetényi Vencel, Fehér Laura, Finta Gábor, Hajszán Kitti, Haller János, Horváth Miklós Gergő, Palman Kitti, Szarvas Krisztina, Tarnavölgyi Zoltán, Tóth Andrea, Zsadon Flóra, Altorjay Tamás – basszus, Kőrösi Györgyi – gordonka. Közreműködők: a Szegedi Nemzeti Színház énekkara és a Szegedi Szimfonikus Zenekar. Vezényel Gyüdi Sándor, rendező-koreográfus Juronics Tamás.

A Kisszínházban csütörtökön ismét Simon Stephens Pornográfia című darabját láthatjuk. Az előadás este 19 órakor kezdődik.

A Kövér Béla Bábszínházban pénteken délután 14.30-kor Titkok birodalma – a Napsugár bérlet érvényes.

Dóm Téri Advent négy héten át

Közép-Európa egyik legszebb terén, a szegedi Dóm téren kézművesek sátrai, és egy 200 személyes bálaszínház kap helyet november végétől négy héten át. Nemcsak az adventi hangulat, a folyamatosan égő máglyák, meleg harapni való és forró italok melengetik a vásározók testét s lelkét, hanem igényes zenei és színházi előadások is költöznek a bálaszínházba. Péntek, a nyitónap programjai a következők: A Bálaszínházban 14 órakor Perro Negro koncert. Debrecenből érkezik a szegedi télbe a Perro Negro, akik napfényes, könnyed mediterrán dallamokat hoznak.
16 – 16.30 óra között zenés, tüzes nyitómenet (Széchenyi tér – Kárász utca – Dóm tér) 7 gólyalábas, maskarás tűzfúvóval , alakoskodókkal és zenészekkel cipeljük a Dóm téri máglyát keresztül a városon. A felvonulást a Madzag és a Szárnyas Sárkányok csepűrágói vezénylik. 17 órakor Vásárnyitó ceremónia. 17.30-kor Madzag: Vitéz László – A kecskeméti társulat az utcás műfaj szinte minden ágában otthon van. Gólyalábaznak, tüzet fújnak és zajonganak a nyitómenetben aztán egy interaktív,  klasszikus vásári bábjátékot mutatnak be a kicsiknek és kísérőiknek. 18 órakor Perro Negro koncert. 19 órakor Kravaiar koncert – friss, ropogós street folk. Elzenélt versek izgalmas feldolgozásban. Energikus, ám mégis szelíd-szép muzsika, amit a Kravaiar hoz nekünk.
8 – 19 óra között régiségek vására a Dóm Téri Adventen.

Karácsonyi vásár megnyitó a Széchenyi téren

Péntek délután nyílik meg a Széchenyi téren a karácsonyi vásár. A megnyitó ünnepség programja a következő: 16 órakor megnyitó – Zenés, táncos vonulás a Széchenyi tér – Dugonics tér – Dóm tér útvonalon. 16.15-kor Riverside duó. 17 órakor Mikulásmese – a Grimm-Busz Színház műsora.

Feltalálók Baráti Köre a könyvtárban

A Somogyi-könyvtár aulájában pénteken 16 órakor a Feltalálók Baráti Körének előadása. A rendezvény háziasszonya Darvas Anna nyugdíjas tanárnő, előadók Haász Endre feltaláló, Körtvélyesi Lajosné természetgyógyász. Az előadásokat videó-bemutató kíséri, 15 órától tájékoztatást tartanak a feltalálás iránt érdeklődőknek.
Bővebben: www.febako.extra.hu/

A fiókkönyvtárak programjai

Pénteken 16.30-kor az Odesszai fiókkönyvtárban diavetítés a Meseklubban. A Rókusi fiókkönyvtárban pénteken 16 órakor mesedélután és barkácsolás kisgyermekeknek.

Blaskó Quartett a kávéházban

A Millenniumi Kávéházban pénteken 20 órakor a Blaskó Quartett játszik Közreműködik Blaskovics László (kürt), Csanádi Lajos (zongora), Szorcsik Attila (nagybőgő), István Attila (dobok).

“A Harangozó” a Bálint Sándor Művelődési Házban

Pénteken 18 órától a Bálint Sándor Művelődési Házban (Temesvári krt. 42) “A Harangozó” címmel verses estet hallhatunk. Szerkesztette és előadja: Babos Ágnes.

Műemlékeink védelméről

Pénteken 17 órakor a Korona Szállóban (Petőfi S. sgt.4.) a szobrászat múltjáról, jelenéről, jövőjéről és műemlékeink védelméről beszélgetnek. Vendégek: Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész és V. Török János, a Politel Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Kft. Ügyvezetője. Házigazda: v. Szilágyi Árpád a Magyar Kultúra Lovagja

Még több India – nem csak India szerelmeseinek

Pénteken 19 órakor B-612 Kulturális Műhelyben (Bécsi krt. 7.) az India klubban kultúrtörténeti úti beszámolót hallhatunk. Az előadó Leveles Zoltán hindu szerzetes, az India klub házigazdája, Indiában tölti az év felét. Őszi útjának élményeit és tapasztalatait osztja meg a hallgatósággal. Hallhatunk egy gazdag tradicionális tamil lakodalomról, Dardzsilingről és néhány érdekes történetet a Pancsatantra meséiből. A sorozat előadásai felváltva India kultúrájára, illetve az óind filozófiára épülnek. Így kívánnak hiteles és alapos betekintést nyújtani India misztikus világába.

További információ: http://www.indiaklub.hu

Pénteki mozi és beszélgetés

A Grand Caféban pénteken is Román Filmnapok, a Román Kulturális Intézet támogatásával. 17.30-kor Román rövidfilmek: Nehéz élet, Stefán, Velence, Hullámok, Lépcsőház, Humanitárius segély (összesen 89 perc). 19 órakor kerekasztal-beszélgetés a román filmről.

A Belvárosi mozi pénteki műsora: A Zsigmond Vilmos teremben 14 órakor és 16 órakor Madagaszkár 2. – színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 18 órakor és 20 órakor Vicky Cristina Barcelona – színes, feliratos, spanyol-amerikai vígjáték, írta és rendezte: Woody Allen.

A Balázs Béla teremben 16.15-től és 20.45-től Fövenyóra – színes és fekete-fehér, szerb-magyar film, írta: Danilo Kiš, rendezte: Tolnai Szabolcs. 18.30-tól Párizs, szeretlek! (Paris, je t’aime) – színes, feliratos, svájci-német-francia rövidfilm összeállítás.

A Csőke József teremben 16 órától és 20.30-tól Immigrants – Jóska menni Amerika – színes, magyarul beszélő, amerikai-magyar animációs vígjáték.

18.15-től a Csak egy szerelmesfilm című dán film.

Bulik fiataloknak

A SZOTE Klubban pénteken 22 órakor Diszkó Láz – Lemezlovas: Novák. A JATE Klubban pénteken 22 órakor SMOKE/BREAK. Jim Beam-Red Bull akció!

Default thumbnail
Előző sztori

Szeged a Groupama Mozdulj a városért! országos verseny győztese

Következő sztori

Szeviép: Száz százalékkal tovább!

Legutóbbi hasonló cikkek