Labdarúgás: kiizzadta a három pontot a Volán

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Három nyeretlenül lejátszott fordulót követően végre sikerült: győzött a Tisza Volán SC a labdarúgó NB III Alföld csoportjában! Háromszor szerzett előnyt a Buchholcz-legénység, kétszer egyenlíteni tudott a vendég Újbuda TC, ám az utolsó szó Baji Renátóé volt. A további két szegedi találatot Udvari Szabolcs és Huszárik Zsolt szerezte. Iszonyatosan nehéz szülés volt, s nem is működött tökéletesen olajozottan a hazai gépezet, ám a lényeg a három bajnoki pont bezsebelése! Az NB III és a megyei bajnokságok eredményei is alább!

Két olyan együttes csapott össze szombaton délután a Felső Tisza parti stadionban, melynek nem igazán sikerült az utolsó három mérkőzése: az Újbuda kapott tizenöt gólt, pontot sem szerzett, a Volán pedig ugyan bezsebelt kettőt, de vezetőedzője szerint inkább az a helyes megfogalmazás, hogy veszített négyet. Nos, mindezek türkében – s az őszi szezon végéhez közeledve – remek kis csatára volt kilátás, s a tavasziasan enyhe időjárás is nagyobb számban csalogathatta volna a nézőket a lelátókra, ám a borús ég, s a meccs előtt nem sokkal lehullott eső bizonyára sokakat otthon tartott. Persze már megtanultuk: ha esik, hazai pályán mindig győz a Volán, s ez a tétel ma is beigazolódott – persze ha ilyen könnyen ment volna…

Első félidő: meglepte a Volánt a szervezett Újbuda

Beretka Péter már az 1. percben megnyugtathatta volna a drukkereket, ehelyett csak emelte vérnyomásukat. Történt, hogy két bizonytalankodó vendégvédő között a szegedi támadóhoz került a játékszer, ő azonban középről, tíz méterről nemcsak az eldőlő hálóőr, hanem a kapu fölött is elnyeste a pöttyöst. Ordító helyzet maradt ki! (A lehetőség megteremtésében – emeljük ki – elévülhetetlen érdemeket szerzett az öt sárga lapos eltiltását követően a középpályára visszatérő Mórocz Zsolt, aki két remek csellel három újbudait vett le…) Támadásban maradt a Volán s a hazai rohamok gólhoz is vezettek: a 9. percben Huszárik Zsolt jobb oldali szögletét követően Udvari Szabolcs ügyesen a földre fejelte a labdát, mely a hosszú fölsőben kötött ki, 1-0. Nem sokáig örülhettünk azonban az előnynek, három perc elteltével jött ugyanis az egyenlítés. Egy labdavesztést követően három a kettőben jöhettek a vendégek, a balra kilépő Grünwald kicsit határozatlannak bizonyult, nem merte faultolni ellenfelét, a centerezést pedig a középen érkező, Móroczot megelőző Kun öt méterről becsúszva tolta a hálóba, 1-1.

Az első játékrészből hátralévő időben inkább a szervezettebben futballozó Újbuda akarata érvényesült. A vendégek remekül kontráztak minden egyes labdaszerzést követően, két szélvészgyors szélsőjük folyamatosan lefutotta a szegedi védelmet – különösen Szabó Attilának gyűlt meg a baja az ellenféllel, de azért igyekezett becsülettel állni a sarat. Amikor pedig megadta magát a Volán hátsó alakzata, Dongó Dénes mentett hatalmas bravúrral – így történt ez például a 34. percben, mikor egy újbudai akció egy az egyben kopírozta az egyenlítő találatot, annyi különbséggel, hogy a szegedi portás ez alkalommal szenzációs reflexszel mentette meg kapuját a góltól. A szegedi próbálkozásokban nem látszott elég átütőerő, a legnagyobb lehetőség a 31. percben adódott (volna) a kék-feketék előtt – a partjelző azonban – fentről úgy tűnt: tévesen – lesen akasztotta meg az egyedül kilépő Beretkát.

Szünet után: a szív és az akarat győzelme

Buchholcz Gábor vezetőedző felismerte, valamit tenni kell az ellen, hogy az újbudaiak átfussák a szegedi középpályát, s a szünetben a támadóbb szellemű Szilágyi Norbert helyett Dargó Balázst küldte be, a támadásokat felgyorsítandó pedig Kazi Lászlót Bárdosi Nándorral váltotta föl.

Meg is lett a cserék eredménye, hiszen magához ragadta a kezdeményezést a vendéglátó. Az 52. percben egy védelmi hibát kihasználva Huszárik Zsolt visszaszerezte az előnyt: az első szegedi próbálkozást még védte a vendégkapus, ám a kék-fekete 8-ashoz került a labda, ő okosan felnézett, látta, hol állnak a védők és a hálóőr, majd tizenháromról ügyesen a bal alsóba gurított, 2-1. Lendületesebben játszott a Volán, mint az első félidőben, Huszárik több távoli lövése is veszélyt okozott. Az Újbuda sem adta föl, Dongónak előbb szintén egy távoli löketet, majd egy közeli pördítést kellett ártalmatlanítani – félreértés ne essék, egyik sem volt kis feladat… A 70. percben aztán jött az akkor már derült égből a villámcsapás: akár az első szegedi gólnál, jobb oldali szöglet, egy fejes középről (Suth), labda a hálóban, 2-2. Ismét csak elúszna a szegedi siker?

Mielőtt a közönség depresszióba süllyedhetett volna, a 78. percben tizenegyeshez jutott a Volán. Baji Renátót lökték fel a tizenhatos oldalvonala környékén, s a büntetőt maga a sértett végezte el. A szegedi 10-es azonban kicsit – mit kicsit: nagyon, de nagyon! – flegmán igyekezett megoldani a feladatot, s mert bár igazán ígéretes játékos, a rúgótechnikája még nem éri utol Panenkáét, pöccintése elhalt a kapus lábában. Szerencséjére azonban hamar javítani tudta hibáját: történt, hogy a 82. percben ügyesen gyorsított föl Huszárik és Bárdosi, utóbbi balról érkező centerezését pedig Baji közelről értékesíteni tudta, 3-2. Több gól már nem esett, bár Dongónak még védenie kellett egy életerős újbudai kísérletet, s a megélénkülő Baji is alig bólintott mellé egy szögletet követően, így a három pont a Felső Tisza parton maradt.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Volán nem játszott igazán jól, de hatalmasat küzdött, tiszta szívvel hajtott, s a lelkesedés mindenképpen sikert érdemelt! Győzelmével a szegedi együttes feljött a tabella 9. helyére.

S még egy fontos információ a szegedi foci barátainak: az Együtt a Szegedi Labdarúgásért civil mozgalom, az Ultras Szeged szurkolói csoport és az FK 1899 Szeged gárdája Mindenszentek napján, hagyományteremtő szándékkal megkoszorúzta az Aranycsapat szobrát a Tisza-parton a szegedi labdarúgásért 1899 óta tevékenykedő, mára már elhunyt edzők, vezetők, játékosok, szurkolók emlékére.

Buchholcz Gábor: Akaratból jelesre vizsgáztunk!

A SZEGEDma.hu szokása szerint értékelésre kérte a szegedi vezetőedzőt az összecsapást követően. Buchholcz Gábor a játékkal nem volt elégedett, az eredménnyel viszont természetesen annál inkább. “Végre sikerült behúznunk egy olyan meccset, ahol nem játszottunk jól! Biztos vagyok benne, hogy az ilyen győzelmek még jobban összekovácsolják a társaságot, mint egy-egy kiütéses, sima siker. Itt most nagyon meg kellett szenvednünk és küzdenünk a három pontért. Az első félidőben mérges voltam a fiúkra, mert kicsit lebecsülték az Újbudát, s meglepte őket az ellenfél szervezettsége, veszélyes kontrajátéka. A szünetben a fél csapatot le tudtam volna cserélni… Szerencsére Dongó Dénes nagyszerűen állt a lábán, s a cserék is igen-igen sokat tettek hozzá a játékhoz. Egy kiváló edző által kiválóan összerakott csapatot múltunk felül úgy, hogy akaratból jelesre vizsgáztunk” – mondta.

A labdarúgó NB III Alföld csoport 13. fordulójában:

Tisza Volán SC – Újbuda TC 3-2 (1-1). Szeged, 150 néző. Vezette: Rácz A.
Tisza Volán: Dongó – Vida, Grünwald, Udvari, Szabó A. – Szilágyi (Bárdosi), Mórocz – Huszárik, Baji R., Beretka – Kazi (Dargó). Vezetőedző: Buchholcz Gábor.
Újbuda: Várkonyi – Budai (Somogyi), Huszty, Székely, LókayKovács D., Szabó T. (Pál), Suth, Fodor (Seregi)Tóth K., Kun. Szakmai igazgató: Verebes József.

Budafoki LC – Izsáki Sárfehér SE 2-1
Orosháza FC – Monori SE 5-1
Érdi VSE – Hódmezővásárhelyi FC 3-0
Gyulai Termál FC – Kecskeméti TE II. 1-1
FC Dabas – Kiskunfélegyházi HTK 3-0
Bp. Honvéd II. – Szolnoki Spartacus 4-1
Jászapáti VSE – Algyő SK 1-1

Az állás: 1. Kecskeméti TE II. 31 pont, 2. Budafok 28, 3. Bp. Honvéd II. 25, 4. Érd 24, 5. Szolnok 24, 6. Algyő 23, 7. Orosháza 21, 8. Hódmezővásárhely 21, 9. Tisza Volán SC 18 pont.

A megyei I. osztály 13. körében:

Tápé – Kiszombor 1-2
Szentesi Kinizsi – SZVSE-Gyálarét 1-1
Röszke – Kistelek 1-3
Balástya – Sándorfalva 2-2
Újszenitván – Tiszasziget 0-1
Ásotthalom – Csongrád 2-1
Nagymágocs – Mórahalom 1-2
A Kiskundorozsma – Mindszent meccs elmaradt, a hazaiak nem álltak ki.

Az állás: 1. Sándorfalva 32 pont, 2. Mórahalom 32, 3. Kistelek 26, 4. Csongrád 24, 5. Kiskundorozsma 23. A Sándorfalva – Dorozsma meccs 3 pontját minden bizonnyal a Sándorfalva kapja, a Dorozsma – Nagymágocs meccs 3 pontját pedig a Nagymágocs zsebelheti be, de ezeket nem tüntettük fel.

A megyei II. osztály 13. körének szegedi vonatkozású eredményei:

USC Tanárképző – Csanytelek 3-0
Phoenix Makó II. – Újszegedi TC 1-2

A megyei III. osztály 12. fordulójában:

IKV Alsóváros – Algyő II. 1-5
Domaszék – FK 1899 Szeged 2-1

Az élcsoport: 1. Algyő II. 31 pont, 2. Szatymaz 24, 3. FK 1899 Szeged 24, 4. IKV Alsóváros 24 pont.

Előző sztori

Újra közönségtalálkozók a Reökben: Alföldi, Kuncze és még sokan mások

Következő sztori

Koszorútolvajokat fogtak Szegeden