Közgyűlés: Hány Fidesz és hány Botka létezik?

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Délelőtt a pénzügyi válság magyarországi hatásai, illetve a szegedi gazdaság helyzete, délután pedig az egészségügyi integráció első évének értékelése volt a fő téma a városi közgyűlés pénteki ülésén. Botka László polgármester elnézést kért a világméretű válságért, ám a hazai államcsőd kialakulásában kormánypárti országgyűlési képviselőként viselt felelősségét firtató kérdéseket már személyeskedésnek minősítette. A Fidesz és a KDNP szerint a szegedi lakosság többsége elégedetlen az egészségügy elmúlt egy évével, Botka viszont soha nem látott fejlődésről beszélt. Szóba került az óvoda-, azaz kaszinóügy is, illetve kiderült: mégsem épül rendezvénycsarnok a Mars téren.

Medgyessy Péter 2007-re eurót ígért, s azt mondta, kiváló állapotban van a magyar gazdaság, aztán szocialista kormányzás alatt az elsőkből az utolsók lettünk az EU új tagjai között, most meg Botka László barátja, a „szociálisan érzékeny” Gyurcsány Ferenc a kisembereket szorítja meg – kezdte a pénzügyi válság boncolgatását napirend előtti felszólalásában Kalmár Ferenc, a KDNP frakcióvezetője. Az ellenzéki politikus szerint inkább a „privatizátor milliárdosoknak”, például Leisztinger Tamásnak és Pistrui Lászlónak kellene hozzájárulniuk a gondok enyhítéséhez, melyek kialakulásáért Botka Lászlót és Ujhelyi Istvánt – mint meghatározó MSZP-s politikusokat, országgyűlési képviselőket – is felelősség terheli. A polgármester válaszában elnézést kért a világméretű válságért, s megígérte, többet nem gerjeszt hasonlót.

Virág a kommunizmus réméről rettegett

Szentgyörgyi Pál (MSZP) alpolgármester azt mondta, hogy bár – a panelprogram kapcsán – közel 1 milliárd forinttal nőtt a város hitelállománya, Szeged gazdálkodása „pillanatnyilag stabil”. Póda Jenő (Fidesz) szerint a hangsúly a „pillanatnyilag” szón van, hiszen az állam esetében már látjuk, hová vezet a folyamatos eladósodás. Úgy értesült, a megszorítások az önkormányzati szférát is komolyan érintik majd, hiszen mintegy 150 milliárdos, brutális elvonás készül. Virág András (SZDSZ), a pénzügyi bizottság elnöke úgy fogalmazott: a helyi és az országos Fidesz nyilatkozatai a bankszektorba történő állami beavatkozásról számára a kommunizmust idézik fel. Ezek szerint a kormány és ellenzék az Egyesült Államokban éppen bevezeti a kommunizmust – fűzte hozzá Gyimesi László, a Fidesz frakcióvezetője.

Gyimesi az iránt is érdeklődött, hogy a Ligetfürdő-beruházás kapcsán miért van szükség újabb 3,5 milliárdos bankgaranciára, mire Botka annyit felelt: tessék igazat mondani! A polgármester szerint az ellenzéknek nem tud reális alternatívát kínálni, az pedig kevés programnak, hogy „Gyurcsány, takarodj!”, és „Botka tönkretette Szegedet”.

Kalmár szerint felesleges maszatolni

Kalmár Ferenc visszatért rá: a hat éve kormányzó pártok nem maszatolhatják el a válság kialakulásában játszott szerepüket. Botka azt felelte: a problémák gyökere abban keresendő, hogy 2001-2006 között a dupláját költöttük el a gazdasági növekedésnek. „Ebből négy év az önöké” – vágott vissza a kereszténydemokrata frakcióvezető, aki feltette a kérdést: valutában vagy forintban adósodott-e el Szeged. Szentgyörgyi Pál válaszában ismertette: a hitelállomány 80 százaléka devizaalapú, ám ennek 80 százaléka állami árfolyamgaranciás.

„Nincs két Botka László” – tudtuk meg Hüvös László fideszes frakcióvezetőtől, hiszen nem létezik, hogy valaki egyszer felelős polgármester, másszor pedig országgyűlési képviselőként elnézi, netán szavazatával nyugtázza, hogy packázzanak az önkormányzatokkal. „Fideszből abszolút kettő van” – vélekedett Botka, aki szerint a legnagyobb ellenzéki párt politikusai – így például Kósa Lajos – városvezetőként büszkén beszélnek településük fejlesztéseiről, majd másnap sajtótájékoztatón fejtik ki, hogy a kormány csődbe juttatta az országot.

Mi lett veled, óvoda, mi lesz veled, rendezvénycsarnok?

Az ellenzék a Deák Ferenc utcai óvoda bezárása miatt is ostorozta Botkát, mondván: mára világossá vált, hogy a kaszinólobbinak való engedelmeskedés állt a háttérben, hiszen a korábbi óvoda közelében nyitásra kész egy játékterem. Az ügyet – melyről a SZEGEDma.hu több alkalommal részletesen beszámolt – Szabó László, a Szögedi Védegylet elnöke vázolta napirend előtt: úgy fogalmazott, hogy az önkormányzat eltakarította a kaszinó útjában álló közoktatási intézményt. Botka viszont kitartott amellett, hogy a közoktatási törvény kötelezett a bezárásra, mivel az óvodának nem volt udvara. Szabó László szerint álságos az érvelés, hiszen egy sarokra van a Nádor utcai óvoda – melynek van udvara -, s akár ennek leányóvodájává is lehetett volna nyilvánítani a Deák utcai intézményt, hiszen az korábban is leányóvodaként működött, illetve szintén a közelben található a város legszebb játszótere. A képviselő azt is elmondta a SZEGEDma.hu-nak, hogy Botka érvelése alapján az összes pesti belvárosi óvodára lakatot lehetne tenni.

Egy napirendipont-kiegészítésből kiderült: a Mars téren nem épül meg a régóta tervezett rendezvénycsarnok. Az új helyről még nincs információ. Balogh László (KDNP) érdeklődött a részletekről, s rá szerette volna bírni Botkát egy korábbi ígérete megerősítésére: a Mars téren egy négyzetméter önkormányzati tulajdon se kerül magánvállalkozó kezére. A polgármesteri válasz szerint még nem született döntés arról, a tervezett átalakítások miatt új funkciót kap-e az U pavilon.

Magasba szöktek az indulatok a kulturális tárgyú együttműködések kapcsán is: Hüvös László és Haág Zalán (KDNP) nehezményezték, hogy a városi közfeladatokat is magára vállaló Alsóvárosi Kultúrház támogatása 600 ezerről 300 ezer forintra csökkent.

Integráció: érvek és ellenérvek

Az ebédszünet után az egészségügyi integráció első évének értékelése került terítékre. A korábbi önkormányzati fenntartású intézményeket tavaly október óta működtető egyetem nevében a klinikai központ elnöke, Pál Attila professzor fűzött kiegészítést az írásbeli tájékoztatóhoz. Azt mondta: komoly eredményeket értek el a fekvőbeteg-ellátás terén, járóbeteg-ellátásban viszont még sok a megoldandó feladat – figyelembe kell venni, hogy az integrációs folyamatnak még csak a kezdetén tartunk. Ugyanakkor egy szakdolgozói állást és egy betegágyat sem szüntettek meg az egységesítés kapcsán. A kormánypárti képviselők közül senki sem szólt hozzá a vitához, az ellenzék részéről Hüvös László, Kalmár Ferenc, Haág Zalán, Oláh János (Fidesz), Balogi Dániel (Fidesz) és Péter Szilveszter (Fidesz) fejtette ki álláspontját. Egy felmérés eredményét ismertették, mely szerint a lakosság 56 százaléka úgy véli: romlott az ellátás. A folyamatosan változó koncepciókat is kifogásolták, illetve azt, hogy bizonyos szakterületeken komoly várólisták alakultak ki, akár hónapokat kell várni egy-egy kezelésre. Oláh János a készülő törvényi változások kapcsán a privatizáció lehetőségére, veszélyére hívta fel a figyelmet, Balogi és Kalmár pedig figyelmeztettek: a megszorítócsomag újabb 60-150 milliárdot vonhat ki az amúgy is súlyos gondokkal küzdő magyar egészségügyből. Botka László úgy értékelt, a szegedi egészségügyben az elmúlt évben több történt, mint korábban tíz év alatt.

Botka: az ellenzék „saját ultráinak politizál”

A napirendi pontok megtárgyalását követően ellenzéki képviselők a Székhelyi-ügyben – melyről szintén többször írtunk portálunkon – interpellálták Virág András pénzügyi, Kormos Tibor (SZDSZ) kulturális bizottsági elnököt, Botka Lászlót, illetve Mózes Ervin címzetes főjegyzőt. Ismeretes, hogy egy nyáron elkészült revizori jelentés súlyos szabálytalanságokat és mulasztásokat tárt fel a Szegedi Nemzeti Színház működésében 2007. január 1. és 2008. március 15. között. A Fidesz és a KDNP politikusai a felelős személye, illetve az elmaradt felelősségre vonás okai után érdeklődtek, de a korábbiakhoz hasonlóan most sem kaptak teljesen megnyugtató választ. A polgármestert mindenesetre mélyen érintette a kérdéssorozat, hiszen úgy összegzett: az ellenzék „saját ultráinak politizál”, s megszólalásai jelentős részében „más emberek becsületébe, tisztességébe gázol”.

A közgyűlés végül az összes, a kormánypártok által támogatott előterjesztést megszavazta. Az ülés krónikájához tartozik, hogy Botka László bejelentette: 2,5 milliárd forintból hamarosan megépülhet a nyugati elkerülő harmadik szakasza. Zárt ajtók mögött 2013. december 31-éig Balog Józsefet a Páholy, Tandi Lajost a Szeged folyóirat főszerkesztőjévé tették a városatyák.

Előző sztori

A szocialisták „ingatlanbizniszei” már a cigányokat sem kímélik?

Következő sztori

Szombat-vasárnap: salemi boszorkányok és dzsessz