Politikai okokból feketelistás a SZVSE?

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

A torony alatt továbbra is kegyvesztett a SZVSE: úgy tűnik, továbbra sem juthat pénzhez a vasutas sportegyesület. Mint arról portálunk korábban beszámolt, az ifjúsági és sportbizottság június 5-i ülésén a kormánypárti többség ahhoz kötötte a SZVSE három szakosztályának utánpótlás-nevelési célzatú támogatását, hogy a klub igazolja: nincs köztartozása. Ez meg is történt, ám a kormánypárti képviselők továbbra is hajthatatlanok. A bizottság mai ülésén leszavazták Kohári Nándor fideszes elnök költségvetési átcsoportosításra tett javaslatát, Szentgyörgyi Pál alpolgármester pedig a SZVSE ellen szónokolt. Az ügyet jól ismerők szerint a háttérben a szegedi sportingatlanok körüli hercehurca áll.

Ülést tartott kedden a szegedi önkormányzat ifjúsági és sportbizottsága, mely egyebek mellett a 2008. évi költségvetés módosításáról is tárgyalt, hiszen ez a pénteki városi közgyűlésnek is tárgya lesz. A bizottság elé került többek között Kohári Nándor elnök (Fidesz, képünkön) módosító indítványa: az ellenzéki politikus 1,7 millió forintnak a sportkeret javára történő átcsoportosítását kezdeményzete. Erről szóló levelét még a múlt héten eljuttatta Szentgyörgyi Pál alpolgármesternek (MSZP).

SZVSE: továbbra is nulla forint

Kohári javaslatának hátterében az áll, hogy a SZVSE továbbra sem juthat utánpótlás-nevelési támogatáshoz, pedig a sportbizottság június 5-i ülésén – bizonyos feltételek teljesülése mellett – igent mondott erre. Akkor a testület a vasutasok három szakosztálya kérelmét tartotta támogatandónak: a labdarúgók számára 1 millió, a tájékozódási futók részére 500 ezer, a birkózóknak pedig 200 ezer forintot irányoztak elő. Az elnök korábban elmondta a SZEGEDma.hu-nak: a június 5-i ülésen Iványi Aurél (MSZP) azzal állt elő, hogy a SZVSE jelentős köztartozásokat halmozott föl, ezért nem részesülhet az utánpótláskeretből. A bizottság ezért úgy döntött, első körben nem támogat, de ha megtörténik a köztartozás-mentesség igazolása, akkor folyósítja a sportszakmailag indokolt összeget. Azóta a vasutasok eljuttatták a bizottsághoz a szükséges dokumentációt, ám nagyon úgy tűnik: a pénzüknek mégis lőttek.

Kohári Nándor kedden azt kérte a bizottság tagjaitól, támogassák javaslatát, hogy a 2008. évi költségvetésben csoportosítsanak át 1,7 millió forintot a sportkeret terhére – hiszen a testület a SZVSE által benyújtott igazolások ellenére mindeddig nem döntött a támogatás folyósításáról, s időközben a különböző keretekre el is költötte a pénzt -, mely összegből a három szakosztály működési célú támogatást nyerhetne. Az elnök indítványát végül három igen és négy nem mellett elutasították. A SZEGEDma.hu hírei szerint ez szoros összefüggésben áll azzal, hogy az ülésen Szentgyörgyi Pál éles kirohanást intézett a vasutas sportegyesület ellen.

Szentgyörgyi nem foglalkozna a “kaotikus” klubbal

Portálunk több forrásból úgy értesült, a szocialista alpolgármester többször is úgy fogalmazott: a SZVSE a legnagyobb vagyonnal rendelkező szegedi sportegyesület, ha gondokkal küzd, csináljon pénzt vagyonából, akár hasznosításon, akár részleges vagy teljes értékesítésen keresztül. Szentgyörgyi utalt arra, hogy volt egy a város által is támogatott terv, melyet a SZVSE “nyilvánvalóan politikai okok miatt” megfúrt, kárt okozva ezzel a városnak is. Számos per is indul ezzel kapcsolatban a sportegyesület ellen. Informátoraink szerint arra nem tért ki az alpolgármester, hogy a város miért pereli a SZVSE-t, illetve ha nem az önkormányzat indítja az eljárást, akkor honnan származnak az esetleges perekkel kapcsolatos értesülései…

Kitért viszont arra, hogy a város komolyan támogatja az egyesületet az önkormányzati tulajdonú létesítmények használatának lehetőségével. Azt mondta: a város nem adhat pénzt arra, hogy a SZVSE felújítsa saját, leromlott állapotú létesítményét. A SZVSE-t egyébként – tájékoztattak informátoraink – kaotikus, “rosszul vezetett, sportszakmailag rosszul irányított” klubnak nevezte, hozzátéve: “nekünk ezzel az egyesülettel nem kell foglalkoznunk.” Azt is kezdeményezi, hogy ne utalják ki az atlétikai szakosztály számára már odaítélt 800 ezer forint működési támogatást.

A bizottsági elnök szerint véglegesen lőttek a sportszakmai indokoknak

Hogy mi állhat Szentgyörgyi, illetve a szocialista városvezetés SZVSE-ellenességének hátterében? Az ügyet alaposan ismerők szerint egyértelműen a szegedi sportingatlanok csereberéjével, felújításával, illetve létesítésével kapcsolatban tervezett projekt, mely zátonyra futni látszik. Mint arról már több alkalommal beszámoltunk, a program keretében a Szeviép a városi (Szeol-) stadionra közösen pályázott volna a SZVSE-vel. A vasutasok a némiképp felújított Szeol-pályán találtak volna otthonra, míg az önkormányzat a sportcélú hasznosítás feloldásával tehette volna még értékesebbé a SZVSE-pályát az építőipari cég mint tulajdonos számára. Később azonban a SZVSE kilépett a konzorciumból, mivel a pályázatot nem a megállapodásban rögzített feltételeknek megfelelően írták ki – ennek hátteréről legutóbb Szokol Lajos SZVSE-elnök beszélt portálunknak. Az üzlet részeként építette volna (épülne) meg a Mars téren a rendezvény- és sportcsarnokot, illetve az Etelka soron a fedett uszodát a Szeviép, ám mióta a SZVSE szakított a céggel, ezekről a tervekről semmit sem hallani. Kérdés, van-e, s ha nem, miért nincs alternatívája egy 160 ezer fős lakosságú város önkormányzatának a nyilvánvalóan elengedhetetlen fontosságú fejlesztésekkel kapcsolatban…

A mai ülést követően a SZEGEDma.hu megkérdezte Kohári Nándort, hogyan fogadta a bizottsági szavazás eredményét, illetve miként vélekedik annak okairól. ” Eddig a testület mindig a sportszakmai szempontokat részesítette előnyben a sporttámogatási kérelmek elbírálásakor, ez viszont – úgy tűnik – végleg a múlté. Ki kell mondanom: a városvezetés most nyíltan, politikai okokból feketelistára tett egy nagy múltú, eredményes tevékenységet folytató sportegyesületet. Ennek hátterében pedig egyértelműen a Szeviép-program el nem fogadása miatti bosszú állhat” – mondta.

A fideszes politikus hozzátette: nem mondott le véglegesen az 1,7 millió forint átcsoportosításáról, ezzel kapcsolatban önálló képviselői módosító indítványt nyújt be a költségvetési módosítrásról szóló pénteki előterjesztéshez.

Előző sztori

Demonstráció Szegeden – a Cserepes sori telepen élők petíciót adtak át

Következő sztori

Magabiztos szegedi női pólósok – galéria!