Klebelsbergre emlékeztek a Juhász Gyulán

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Kedden felavatták a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának (JGYPK) főépületében elhelyezett Klebelsberg Kunó-emléktáblát. Az esemény a szegedi pedagógusképzés nyolcvanadik évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozatba illeszkedik.

Kedden a városházi nyitóünnepség után egy Klebelsberg-emléktábla avatására is sor került. “Régi adósságot törleszt karunk, amikor szegedi működése megkezdésének nyolcvanadik évfordulóján emléket állít Klebelsberg Kunó kultuszminiszternek, akinek az 1928-ban megalakult Tanárképző Főiskola létrehívása is köszönhető” – emlékezett T. Molnár Gizella, a JGYPK Klebelsberg-díjas intézetvezetője. Szeged Klebelsberg munkája nyomán vált “kulturális végvárrá”, az Alföld kulturális központjává. 1926 és 1930 között a tanárképzésért tett erőfeszítéseket, ekkor teremtette meg a főiskolai szintű tanárképzés alapjait.
Fritz Mihály gyönyörű alkotásának felavatásával fejet hajthatunk a múlt értékei és Klebelsberg Kunó emléke előtt, ugyanakkor a visszatekintés ünnepi alkalma mindannyiunk számára erőt ad ahhoz, hogy tovább ápoljuk karunk hagyományait, s az új, egyetemi keretek között is megőrizzük legfőbb értékeinket” – hangsúlyozta az intézetvezető. Az emléktáblát Solymos László alpolgármester és Rácz Béla, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese leplezte le, majd ezután az alpolgármesterrel Homor Géza, a JGYPK dékánhelyettese koszorúzta meg.

A keddi és szerdai napon “Hivatás-tudat. 80 éve Szegeden a pedagógusképzés” címmel tart rendezvénysorozatot a JGYPK. 11 órától különböző konferenciák zajlanak, így például “Az Állami Polgári Iskolai Tanárképző Főiskola (1928-1947) története” című rendezvény keretében sok neves előadó között Pukánszky Béla, az SZTE oktatási rektorhelyettese, a JGYPK intézetvezetője, valamint Miklós Péter, a Móra-múzeum történész-muzeulógusa, a SZEGEDma.hu munkatársa tart előadást. A sokrétű konferenciák között találjuk például az “Innováció – technika – oktatás – nevelés” című szakmai tanácskozást vagy a földrajz tárgykörében az „Ablak a világra” – Földrajzi előadások Szegedtől a nagy­világig című rendezvényt is, de előadások és kerekasztal-beszélgetések hangoznak el “A sport utánpótlás-nevelés helyzete Magyarországon egy vizsgálat tükrében” címmel is. Kedden délután kezdetét vette az I. Szegedi Gyógypedagógiai Napok első napja is, melynek keretében a “MontÁzS XXI. századi gyógypedagógiai alternatív techni­kák, felfogások, módszerek és terápiák” témakörben folynak előadások, illetve műhelymunka. További programokat és részleteket lásd a kar honlapján.

Előző sztori

Fidesz-KDNP: Megduplázódott az adósságállományunk

Következő sztori

Szegeden továbbra is élénk az ingatlanpiac