Kedd: ma is Operaverseny és fókuszban a Biblia Éve

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kedden is jaj az otthonülőknek. Hogy miről maradnak le! Például: folytatódik az operaverseny, bibliai műkincseket mutat be a múzeum, embereket és eseteket beszélnek ki a Kávéházban egy könyv kapcsán, és népszerű szegedi zenészek muzsikálnak a zeneiskolában. Az újszegedi reformátusoknál megtudhatják, miért éppen azok a könyvek vannak a Bibliában, amelyek vannak, és lesz színházi beavatás – fiatalos Antigoné a Reökben. Ünnepel a magyar tudomány, és már megint ez a fránya ÁFA! – nyűgös kérdésekre kaphatnak választ a Kamaránál. Jobbnál jobb mozik, Ruttkai Bori és zenekara a Grand Caféban, új magyar film bemutatója a Belvárosi moziban, és „bitang” jó buli a JATE-ban… Hát ezt nevezhetjük a bőség zavarának!

Kedden is Operaverseny – és Adriana Lecouvreur

A hétfőn kezdődött Operaverseny és Fesztivál keretében kedden 19 órától ismét Francesco Cilea: Adriana Lecouvreur című operáját láthatják-hallhatják a Szegedi Nemzeti Színházban. Emlékeztetőül, a versenyszerepekben: Adriana: Kristin Sampson, Maurizio: Adam Diegel, Princesse: Bódi Marianna, Michonnet: Timothy Sarris. Közreműködik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar, vezényel: Philippe de Chalendar. Rendező: Michael Sturm. További információk: www.operaverseny.hu

Bibliai műkincsek a Móra Ferenc Múzeumban

Tárlatvezetéssel egybekötött kiállítás-látogatásra invitálja közönségét a Móra Ferenc Múzeum kedden 15 órától. Az Öt évszázad műkincsei a bibliából című kiállítás tárlatvezetője Szabó András művészetpedagógus. A belépődíj 500 Ft.

Emberek és esetek a Kávéházban

A Klub Next (Tisza Lajos krt.63.sz.) Sármándi Pál: Emberek és esetek című könyvének bemutatójára látja vendégül a Közéleti Kávéházat kedden 16.30-kor. A könyvet Polner Zoltán költő ismerteti, beszélgetőtárs az író, Sármándi Pál. Házigazda: Dr. Majzik István a Bába és Társa Könyvkiadó ügyvezető igazgatója.

Népszerű dallamok – kedvelt előadók

Kedden 18 órakor a Király-König Zeneiskola nagytermében a harmadik koncerttel folytatódik a Szó-Tér Egyesület és a Közéleti Kávéház ismert sorozata, a Klasszikusok mosolya. Szeged kitűnő hangszeres művészei közkedvelt klasszikus műveket szólaltatnak meg a saját- és közönségük örömére. A sorozatszerkesztő: Fekete Márta.

A Biblia csodája- Kulturális emlék, vagy több annál?

A Biblia éve alkalmából az Újszegedi Református Gyülekezet (Szent-Györgyi Albert u. 6-8.) által rendezett nyílt héten Miért éppen ezek a könyvek vannak a Bibliában? címmel
Dr. Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára tart előadást  kedden este 18 órakor. Bővebb információk: a Szeged-Újszegedi Református Egyházközség honlapján, illetve ujszeged@ref.hu -n.

Beavatás a Reökben: ezúttal Antigoné

A Reök és a Szegedi Focus Műhely 2008. októberétől egy beavató színházi sorozatot indított, melynek repertoárját a középiskolai kötelező olvasmányok alkotják. A NAT-ban foglalt kötelezők közül öt, a magyar és a világirodalom fontos alkotásaival ismerkedhetnek meg a diákok. Szophoklész: Antigoné, Örkény István: Egyperces novellák, Kosztolányi Dezső: Édes Anna, Tom Stoppard: Zanzamlet (15 perces Hamlet, Stoppard zseniális parafrázisa) című művei alkotják a repertoárt, valamint a három magyar „drámai” kánon: Az ember tragédiája, a Csongor és Tünde és a Bánk bán izgalmas feldolgozása. A program következő darabja kedden 18 órakor Szophoklész: Antigoné. A rendező: Csikós Ildikó. Bővebb információ a www.reok.hu címen.

A Magyar Tudomány Ünnepe

A Magyar Tudomány Ünnepe Csongrád megyei rendezvényei keretében kedden délután 15 órakor Szegeden A kísérletes klinikai pacreatológia címmel tudományos ülést tartanak az MTA SZAB Székházban (Somogyi u. 7., I. em. 110.)Ugyanott kedden 16.30-kor a European Male Ageing Study (EMAS) eredményeiről tanácskoznak. A Magyar Tudomány Ünnepe iránt érdeklődőknek bővebben: www.mta.hu

Aktuális ÁFA-kérdések a Kamaránál

Az év elején hatályba lépett, majd módosított Általános Forgalmi Adó törvény alkalmazása során számos kérdés merült fel, melyek mielőbbi tisztázása fontos valamennyi vállalkozás számára. A 2008-ban leggyakrabban felmerült ÁFA és számlázási problémákról hallhatnak az érdeklődők a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az Enterprise Europe Network Aktuális ÁFA-kérdések című rendezvényén, kedden 9 órától a CSMKIK székház, II. emeleti konferenciatermében (Szeged, Párizsi krt. 8-12.). További tudnivalók: www.csmkik.hu

Sorozatok, filmbemutató és koncert – gyerünk a moziba!

A Grand Caféban hétfőn 15 órakor „Azok a fiatalok” sorozat: Sípoló macskakő (rendezte: Gazdag Gyula 1971),  17 órától: I’m Not There – Bob Dylan életei. (rendezte: Todd Haynes, 2007). A film Bob Dylan-nek, Amerika legnagyobb folk-proteszt zenészének életéről szól, és rendhagyó módon, többszörös szereposztással dolgozik: hét színész eleveníti meg Dylan életének, zenei pályafutásának különböző korszakait.

21 órakor Koncert: Rutkai Bori és a Specko Jedno. Rutkai Bori sanzondíva nem szereti, ha őt sanzonénekesnek, zenekarát sanzonzenekarnak minősítik. Ezért a következő stílus-megközelítést ajánlja szeretettel: „morális-rocky, szakrális-induló, death-románc, bigott-tangó, deklarált-funky, bukott-sláger, metál-mulatós, mese-punk, delírium-discó, metafizikus-gyerekdal, fitness-ballada (stb.) alkotják a repertoárt.” A zenekar tagjai: Rutkai Bori, Darvas Kristóf, Bujdosó János, Dudás Zsombor, Szerető Dani.

A Belvárosi mozi hétfői műsora: A Zsigmond Vilmos teremben 15.30-kor,17.45-kor és 20 órakor  az Éjszaka a parton című amerikai film látható, a főszerepben Diane Lane és Richard Gere. A Balázs Béla teremben 16.15-től Világmegváltók-sorozatfilmválogatás fiataloknak olyan alkotásokból, amelyek nagy hatással lehetnek az életükre – vagy voltak az előző generációéra – trendeket indítottak vagy törtek össze, protestáltak, „világmegváltottak” vagy egyszerűen csak megmutatják a fiatalok problémáit, amelyek nagy része ma is aktuális. Kedden az Ütközések, Paul Haggis 2004-ben készült filmje látható. 18.30-tól 20 KM– magyar filmbemutató, a vetítés után Pölös Zsófia beszélget az alkotókkal. 20.45-től a Mázli című magyar filmet vetítik. A Csőke József teremben 16 órától a Hol az ördögben van Oszama bin-Laden? című francia-amerikai dokumentumfilm, 18.15-től és 20.30-tól a Csak egy szerelmesfilm című dán produkció látható.

És egy „bitang” jó buli!

A JATE Klubban kedden 20 órakor Bitangok éjszákája. Fellép: Subscribe és Dystopia. Előzenekar: Kiabátor.

Default thumbnail
Előző sztori

Együttműködési megállapodást kötött az MMK és a MTESZ

Default thumbnail
Következő sztori

A városnak vagy a mammonnak?

Legutóbbi hasonló cikkek