Hétfő: kezdődik a Mezzo Operaverseny és -fesztivál!

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nemcsak izgalmas napnak, de érdekes hétnek nézünk elébe. Kezdődik a Mezzo Operafesztivál, az operarajongók az alkotókkal találkozhatnak a Reökben, lesznek portréfilmek a könyvtárban és beszélgetések a Közéleti Kávéházban. A Somogyi-fiókkönyvtárak kiállításokkal várják a közönséget – hátha az olvasást is jobban megszeretjük így -, a Biblia éve alkalmából az Újszegedi Református Gyülekezet nyílt hetet rendez előadássorozattal, és szakmai fórumra várja az érdeklődőket a Kamara. Sok jó filmet láthatunk, sőt, sok jó magyar filmet, és lesz buli is este. Ez a hét jól kezdődik, és ugyanilyen jól folytatódik is majd, meglátják!

A Mezzo Operaverseny és Fesztivál döntője Szegeden

Idén első alkalommal rendezték meg az Operaversenyt és Fesztivált a Mezzo Televízióval. Operák, rendezők, énekesek mérik össze tudásukat a nem mindennapi versenyen. A Szegedi Nemzeti Színházban az egy éve tartó, több fordulós verseny döntője lesz, ahol két hét alatt, öt ország meghatározó Operaháza mutatja be előadásait november 2-17-ig. A verseny végén a Legjobb Női Opera-előadó és a Legjobb Férfi Opera-előadó díjakat adják át. A verseny két győztese felkérést kap egy önálló est létrehozására. A produkció a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán kerül bemutatásra és felvételre, 2009. augusztus 21-én. A döntő első előadása a Szegedi Nemzeti Színházban hétfőn 19órakor Francesco Cilea: Adriana Lecouvreur című operája, a Szegedi Nemzeti Színház produkciója. Versenyszerepek: Adriana: Kristin Sampson, Maurizio: Adam Diegel, Princesse: Bódi Marianna, Michonnet: Timothy Sarris. Közreműködik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar, vezényel: Philippe de Chalendar. Rendező: Michael Sturm. További információk: www.operaverseny.hu

Közönségtalálkozók az Operafesztivál alkotóival

A Mezzo Operafesztivál előadásainak alkotói látogatnak el a REÖK-be, ahol exkluzív közönségtalálkozókon vesznek részt. A beszélgetéseken megismerhetjük a kortárs operákat, a versenyző alkotókat és koncepciójukat, valamint az előadások keletkezésének körülményeit.
A közönségtalálkozók résztvevői egy kvíz kitöltésével 2 személyre szóló belépőt nyerhetnek az aznap esti előadásra. Az események 16 órakor kezdődnek, a moderátor Pál Tamás lesz.
Hétfőn 16 órakor a REÖK vendége Francesco Cilea Adriana Lecouvreur című operájának kapcsán Michael Sturm rendező, Molnár Zsuzsa díszlettervező és Gyarmaty Ágnes jelmeztervező.

Közéleti Kávéház – hétfőn háromszor

A Magyar Televízió Szegedi Stúdiója köszönti a 125 éves Szegedi Nemzeti Színházat a Somogyi-könyvtárban hétfőn 17 órakor az októberben indult vetítés-sorozat keretében. Ezen a délutánon három filmet láthatnak: Adni akartam – portré a kétszeres Kossuth-díjas Varga Mátyásról (25 perc), Aki kétszer ment nyugdíjba – portré Horkits Erzsébetről (16 perc), Mit ér az ember, ha vidéki? – portré Király Leventéről (15 perc).

Az Assam Teaházban (Tisza Lajos Krt. 60.) Dragomán Györggyel, A pusztítás könyve (2002.) és A fehér király (2005.) szerzőjével,  író-műfordítóval Dr. Darabos Enikő irodalomkritikus beszélget hétfőn 18 órakor. Asztalfoglalás: telefonon: 06-62/311-440, vagy e-mailben: info@assamteahaz.hu

A SZTE Állam- és Jogtudományi Karán, a Tárgyalóban  (II. sz. épület Rákóczi tér 1. fsz.) hétfőn 17 órakor Temetők és közszolgálat – A temetői honlap bemutatása. Vendég: Hódi Lajos a Szegedi Testamentum Kft. Ügyvezető igazgatója. Beszélgetőtárs: Kisimre Ferenc újságíró
A programok ingyenesen látogathatók, szeretettel várnak minden érdeklődőt!

Kiállítások a Somogyi-fiókokban hétfőtől

A Somogyi-könyvtár fiókkönyvtáraiban hétfőtől több kiállítás is látható.

A Csillag téri fiókkönyvtárban 30 éves a Csillag téri fiókkönyvtár címmel jubileumi kiállítás tekinthető meg. A Dorozsmai fiókkönyvtárban:Kiállítás a hónap híres szülötteiről és évfordulókról. Az Északvárosi fiókkönyvtárban mini-tárlat Az én alkotásaim címmel a Mesekuckó résztvevőinek munkáiból és a Halloween hagyományáról. A Francia utcai fiókkönyvtárban A kínai csoda címmel olimpiatörténeti kiállítás látható. A Hangoskönyvtárban tárlat nyílik Kollát Gyula természetfotóiból. A Móra utcai fiókkönyvtárban A reneszánsz kiemelkedő egyéniségei című kiállítás – 540 éve hunyt el Johannes Gutenberg. Az Odesszai fiókkönyvtár az Olvasóink alkotásai sorozat keretében Kovács Józsefné gobelin képeit mutatja be. A Petőfi-telepi fiókkönyvtárban Esélyegyenlőség női szemmel címmel Schmidt Andrea fotókiállítása tekinthető meg. A Rókusi fiókkönyvtárban Beatrix királyné és a reneszánsz udvar – a reneszánsz évhez kapcsolódó tárlat látható. A Szőregi fiókkönyvtárban Schmidt Andrea: Könyv és olvasója című kiállítása látható. A Tarjáni fiókkönyvtárban A kísérletezéstől az önmegvalósításig: magyar női fotográfusok a századfordulón című kiállítás nyílik. Valamennyi kiállítás november 29-ig látogatható.

A Biblia csodája- Kulturális emlék, vagy több annál?

A Biblia éve alkalmából az Újszegedi Református Gyülekezet (Szent-Györgyi Albert u. 6-8.) nyílt hetet rendez, előadássorozattal, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. Hétfőn 18 órakor Bárhogyan értelmezhetjük a Bibliát? címmel Dr. Almási Tibor tanszékvezető egyetemi tanár, a Baptista Teológiai Akadémia rektora tart előadást. Részletes program a Szeged-Újszegedi Református Egyházközség honlapján olvasható. Bővebb információk: ujszeged@ref.hu

Versenyképesség – Innováció – Design

A Formatúra vándorkiállítás a Magyar Formatervezési Tanács szervezésében a Magyar Formatervezési Díjpályázaton az elmúlt öt esztendő termék-, vizuális kommunikáció-, terv- és diákmunka-kategóriákban kiemelkedő teljesítményt nyújtó pályázatok nyerteseinek, különdíjasainak, és kiemelt pályázóinak a munkáit mutatja be.
Ennek kísérőrendezvényeként a Szegedi Tudományegyetem, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Magyar Szabadalmi Hivatal szervezésében hétfőn 14 órától megrendezik a Versenyképesség – Innováció – Design című szakmai fórumot. A helyszín: SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ, III. szemináriumi terem (Szeged, Ady tér 10.).

Mit láthatunk a moziban?

A Grand Caféban hétfőn 15 órakor a Petőfi ’73Kardos Ferenc 1972-ben készült filmje látható. Zene: Szörényi Levente. A film Petőfi Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából készült. Hatszáz pápai és budapesti, farmernadrágos-hosszúhajú diák “forradalmi passiójátékban” eleveníti fel Petőfi életének eseményeit. 17 órától „Azok a fiatalok” sorozat: Kitörés (rendezte: Bacsó Péter, 1970). 19 órakor  Álmodozók Bernardo Bertolucci filmje. 21 órakor I’m Not There – Bob Dylan életei. (rendezte: Todd Haynes, 2007).

A Belvárosi mozi hétfői műsora: A Zsigmond Vilmos teremben 15.30-kor, 17.45-kor és 20 órakor  az Éjszaka a parton című amerikai film látható, a főszerepben Diane Lane és Richard Gere. A Balázs Béla teremben 16.15-től és 20.45-től a Mázli című, 18.30-tól pedig a Para című magyar filmeket vetítik. A Csőke József teremben 16 órától a Hol az ördögben van Oszama bin-Laden? című francia-amerikai dokumentumfilm, 18.15-től és 20.30-tól a Csak egy szerelmesfilm című dán produkció látható.

És egy jó buli

A JATE Klubban hétfőn este 22 órától TTIK-s est : Brains  és Másfél Specko koncert. A koncert után party Dj. Ludmilla-val.A  Kisteremben: Dj. Egon. TTIK-soknak ingyenes!

Előző sztori

Sporthétvége: győzelmek minden fronton

Következő sztori

Csongrádi betegtragédia – Megkezdődött a hódmezővásárhelyi orvos elleni per